Obavijesti

News

Komentari 43

'Naši diplomati nisu špijuni, ne radimo protiv vaših interesa...'

'Naši diplomati nisu špijuni, ne radimo protiv vaših interesa...'
1

Posjeta mog predsjednika Putina Hrvatskoj ostaje na dnevnom redu. Takav posjet treba pripremiti i postići neke nove sporazume i unaprijediti odnose, kaže Azimov

VIDEO

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov gostovao je u studiju 24sata. Odmah na početku istaknuo je kako je zadovoljan suradnjom Hrvatske i Rusije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

25:39

- Rusko-hrvatska trgovinska suradnja će nadam se ove godine biti veća od dvije milijarde eura. Uspostavljeni su i jako dobri kontakti između parlamenata i između osam ministarstava Hrvatske i Rusije. Zadovoljan sam dinamikom i perspektivama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tko je po vama zaslužan za to?

- Nije to samo moja zasluga, glavna zasluga je na rukovodstvu Rusije i Hrvatske. Posebno zahvaljujemo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović koja je dala impuls razvoju rusko-hrvatskih odnosa, iako puno za naše odnose radi i vaš bivši predsjednik Stjepan Mesić. Glavni motor razvoja odnosa, pogotovo između Zagreba i St. Petersburga i Moskve je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je moj prijatelj i moj brat. 

Kako to da je Kolinda postala tako draga Rusima iako je percipirana kao američki igrač?

- Ona vrlo dobro razumije nacionalne interese Hrvatske. Kao pragmatična političarka ona razumije da poboljšanje odnosa između Rusije i EU odgovara i interesima Hrvatske. Ona je vrlo otvoren političar koji uživa popularnost u Rusiji.

Ne smeta vas što je bila visoko pozicionirana u NATO savezu?

- To ne igra nikakvu ulogu za nas. Ona je realan pragmatičar. 

'Putin će doći u Hrvatsku...'

Hoće li ikada Putin doći u posjet Hrvatskoj?

- Posjeta mog predsjednika Hrvatskoj ostaje na dnevnom redu. Takav posjet treba pripremiti i postići neke nove sporazume i unaprijediti odnose. Siguran sam da će Putin doći u Hrvatsku čim posjet bude spreman. No, kod vas je dosta napeta unutarnjopolitička situacija, sada imate predsjedničke izbore, onda ćete predsjedavati EU pa stiži i parlamentarni izbori. 

Uvriježeno je mišljenje da su, gdje god dođu, ruski diplomati špijuni. Zbog čega je to tako?

- To nije istina. Svi ruski diplomati s ambasadorom na čelu rade samo zbog jednog cilja - to je jačanje bilateralnih odnosa u svim sferama. Naši diplomati ne rade ništa protiv interesa Hrvatske u odnosima s njenim strateškim temama. Mislim da je tema oko špijuna izmišljena tema jer će onda ispasti da je ambasador Azimov najveći špijun u Hrvatskoj. Ako sam i špijun, radim u interesu rusko-hrvatskih odnosa jer sam veliki patriot kad su naši odnosi u pitanju. U ruskim krugovima kažu da sam prohrvatski ambasador. 

Kako vam je u Hrvatskoj, učite li hrvatski?

- Govorim hrvatski, bez obzira koliko ću ostati ovdje, vjerujem da imamo dobre perspektive.

Je li teško biti ruski veleposlanik?

- Ja sam radio u više zemalja. Već 47 godina radim u Ministarstvu vanjskih poslova. Radio sam i u Aziji, Africi - Indiji, Zambiji, a prije dolaska u hrvatsku bio sam stalni predstavnik Rusije za OSCE. Prije dolaska u Hrvatsku bio sam glavni pregovarač Rusije u vezi uvođenja bezviznog režima između Rusije i EU. Kad bi ostao bezvizni režim, siguran sam da bi puno više Rusa dolazilo u Hrvatsku. Zbog toga sam siguran da će prije ili kasnije Rusija i EU uvesti bezvizni režim.

Kako komentirate medijske napise da bi jedna velika sila mogla utjecati na političke prilike u Hrvatskoj?

- Htio bih ponoviti da se mi ne miješamo u unutarpolitička događanja u Hrvatskoj. Podržavamo sve političke snage i stranke koje podržavaju poboljšanje naših bilateralnih odnosa. U brojnim političkim strankama ima ljudi koji podržavaju razvoj naših odnosa.

'Imate dinamičnih premijera'

Kako gledate na premijera Plenkovića?

- Mislim da Hrvatska ima vrlo uspješnog i dinamičnog premijera. Bitno je da on osigurava političku stabilnost. Siguran sam da i on, kao i Kolinda Grabar Kitarović, razumije važnost razvijanja odnosa s Ruskom Federacijom.

Ne smeta vas njegov odnos s Ukrajinom?

- Stav o Ukrajini je i stav u EU i u tom stavu u Hrvatskoj nema ništa novo. Sigurni smo da će ubuduće doći do uspostavljanja dobrih odnosa i između Rusije i Ukrajine. Nadamo se da će biti uspostavljen dijalog između predsjednika naših zemalja jer ruski i ukrajinski narodi su bratski i bilo kakve alternative ne postoje. 

Jesu li se odnosi popravili zbog izbora Zelenskog?

- Zasad realnih pomaka nema. Ipak, vjerujemo da će mudrost pobijediti i da će Zelenski krenuti ka poboljšanju odnosa s našom zemljom. 

Što vam najviše nedostaje iz Moskve?

- Prije svega mojih petero djece. Ipak, sve to kompenzira moja 12-godišnja kći koja jako voli Hrvatsku i koja mi daje snagu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor