Obavijesti

News

Komentari 10

Ruski zastupnik: Treba jasno naznačiti što je 'lažno' meso

Milonov upozorava da mnogi mesni proizvodi koji se prodaju u tamošnjim dućanima "često nemaju nikakve veze s mesom". Štoviše, uvjeren je da proizvođači i trgovci takvih proizvoda "namjerno iskrivljuju njihove nazive"

VIDEO

Zastupnik u ruskoj Dumi Vitalij Milonov predložio je ministru industrije i trgovine Denisu Manturovu preimenovanje i jasno označavanje mesnih proizvoda s manje od 50 posto mesa, kao i umjetnih limunada i drugih sokova, kako bi potrošači znali što jedu i piju i zaštitili svoje zdravlje, pišu Ria Novosti.

Milonov upozorava da mnogi mesni proizvodi koji se prodaju u tamošnjim dućanima "često nemaju nikakve veze s mesom". Štoviše, uvjeren je da proizvođači i trgovci takvih proizvoda "namjerno iskrivljuju njihove nazive" čime potrošače dovode u zabludu.

"Logičan korak države u takvoj situaciji bila bi zabrana proizvođačima i trgovcima svih razina koristiti nazive proizvoda kojima obmanjuju potrošače", kaže Milovov u pismu nadležnom ministru.

Ako, primjerice, kobasica sadrži manje od 50 posto "prvoga" mesa, ne bi je se smjelo tako nazivati, nego "imitacijom kobasičarskog proizvoda", a na etiketi bi trebali biti naznačeni i vjerojatni zdravstveni rizici koji mogu nastati pri učestaloj konzumaciji takve zamjenske kobasice, smatra zastupnik.

Slično je po njegovu mišljenju i s osvježavajućim napicima, mahom uvoznim, koji su zatrpali police ruskih dućana i koji su, upozorava, "stopostotna kemija" koja može ozbiljno narušiti zdravlje potrošača svih dobi.

"Nije u redu kada se skup štetnih tekućih kemijskih elemenata naziva limunadom", piše Milonov. Za takvo što predlaže naziv "kemijski sintetizirani napitak". Kao i kod mesnih prerađevina, nužnim smatra upozorenje o zdravstvenim rizicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava