Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ruski avion srušio se u Siriji: 'Izrael je kriv, uzvratit ćemo'

Ministarstvo je optužilo izraelske vojne zrakoplove da su namjerno stvorili "opasnu" situaciju nad sirijskim gradom Latakiom, koji se nalazi u blizini ruske vojne baze...

Rusija je priopćila u utorak da je sirijska vojska nenamjerno srušila ruski vojni zrakoplov nad Sirijom, ali je za taj incident okrivila Izrael i zaprijetila mu osvetom, javljaju ruske novinske agencije.

Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo kako je ruski vojni zrakoplov Il-20 s 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kada su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi. Nakon toga je objavilo da je avion srušilo sirijsko protuzračno topništvo u tzv. prijateljskoj vatri.

Međutim, ministarstvo smatra da je za to odgovoran Izrael jer su u vrijeme incidenta izraelski borbeni zrakoplovi provodili zračne udare na sirijske ciljeve i dali su Moskvi samo jednominutno upozorenje, što nije bilo dovoljno vremena da ruski avion odleti na sigurno.

Ministarstvo je optužilo izraelske vojne zrakoplove da su namjerno stvorili "opasnu" situaciju nad sirijskim gradom Latakiom, koji se nalazi u blizini ruske vojne baze Hmejmim gdje se Il-20 spremao sletjeti, izvijestila je RIA.

Petnaest ruskih vojnika je poginulo zbog, kako navodi ministarstvo, "neodgovornih akcija Izraela", prenosi Interfax. "To nikako nije u duhu rusko-izraelskog partnerstva", rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov.

"Zadržavamo pravo da kao odgovor poduzmemo proporcionalne mjere", kazao je.

On je nazvao izraelske vojne akcije neprijateljskima i činom provokacije. 

U vrijeme nestanka letjelice, sirijski grad Latakia, koji se nalazi u blizini ruske zračne baze u koju se zrakoplov vraćao, bio je pod napadom "neprijateljskih raketa", pa je odgovoreno protuzračnim topništvom, prenijeli su sirijski državni mediji.

Rusko ministarstvo kaže kako se Il-20 vraćao u bazu Hmejmim kada je oko 23 sata po lokalnom vremenu nestao s radara. 

Zrakoplov se tada nalazio iznad Sredozemnog mora, oko 35 kilometara od sirijske obale.

Francuzi: Nismo ga mi oborili!

Francuska nije upletena u nestanak ruskog vojnog zrakoplova nad Sirijom, izjavio je u utorak glasnogovornik francuske vojske.

- Mi niječemo bilo kakvu upletenost -  rekao je za Reuters glasnogovornik Patrik Steiger.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je tijekom noći kako je ruski vojni zrakoplov s 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kad su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Američki dužnosnik u Washingtonu rekao je kako vjeruje da je zrakoplov Il-20 nenamjerno srušilo protuzračno topništvo pod kontrolom sirijske vlade, saveznice Moskve. 

U vrijeme nestanka letjelice, sirijski grad Latakia, koji se nalazi u blizini ruske zračne baze u koju se zrakoplov vraćao, bio je pod napadom "neprijateljskih raketa", pa je odgovoreno protuzračnim topništvom, prenose sirijski državni mediji.

Rusko ministarstvo kaže kako se Il-20 vraćao u rusku bazu Hmejmim u Siriji u provinciji Latakia kad je oko 23 sata po lokalnom vremenu nestao s radara. 

Zrakoplov se tada nalazio iznad Sredozemnog mora, oko 35 kilometara od sirijske obale, stoji u priopćenju ruskog ministarstva, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

- Trag zrakoplova II-20 na kontroli leta nestao je tijekom napada četiri izraelska zrakoplova F-16 na sirijska postrojenja u provinciji Latakiji - priopćeno je. 

- Ruska zračna kontrola je u isto vrijeme zabilježila lansiranja raketa s francuske fregate Auvergne koja se nalazi u toj regiji - 

Sudbina četrnaestero članova posade je nepoznata, a iz baze Hmejmim je krenula operacija spašavanja. 

Komentari (119)
  • Zašto Izrael ima pravo bombardirati Siriju? Gorili u paklu dabogda.

    18. 9. 2018,   10:45
  • Kakva slučajnost, sve ove zemlje su u vlasništvu Rothschilda. Hvala što ste prijavili ovo.

    18. 9. 2018,   10:36
  • Židovi kontroliraju ameriku preko AIPAC-a ,danas niti nemožeš biti predsjednik ,premijer ili neki važniji političar ako nisi cionist.

    18. 9. 2018,   11:26