Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ruža Tomašić pisala Brnabić i Vučiću: Sada ste vi na potezu!

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U pismu je Tomašić pozvala da ispune uhidbeni nalog koji je izdao Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine (MICT) koji traži izručenje Vjeverice Radete i Petra Jojića

Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu, dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke te kandidatkinja na predstojećim europskim izborima, poslala je pismo srpskim vlastima odnosno predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, javlja Večernji list. 

U pismu je Tomašić pozvala da ispune uhidbeni nalog koji je izdao Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine (MICT) koji traži izručenje dvoje članova Srpske radikalne stranke, Vjerica Radete i Petra Jojića. 

Sud je u svojoj odluci odbacio mogućnost da se suđenje Radeti i Jojiću preda srbijanskom pravosuđu zbog moćnosti utjecaja na svjedoke koji su u strahu za svoj život. Oboje su optuženi za nepoštivanje suda jer su tijekom suđenja Šešelju prijetili i pokušali podmitit svjedoke. Viši sud u Beogradu zaključio je da Republika Srbija nema obvezu izručivanja okrivljenika kada se radi o nepoštivanju suda i utjecaju na svjedoke. 

Vjerica Radeta poručila je preko medija da "dragovoljno neće otići u Den Haag", a time je vladajuće u toj zemlji dovela u nezavidnu poziciju. 

- Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić, sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obvezama i želite li doista Srbiju čim prije vidjeti u Europskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi - upitala je Tomašić na kraju pisma. 

Komentari (32)
  • Koga ova "vesla"? Prozirna ko celofan.

    15. 5. 2019,   21:07
  • Čekaj ženska se stvarno zove vjeverica?

    15. 5. 2019,   19:42
  • **** Admin **** : Poštovani, hvala vam na ukazanoj pogrešci, ispravili smo u članku. Ukoliko mislite da je informacija nepotpuna ili pogrešna ili ste uočili bilo kakvu pogrešku - upotrijebite mogućnost prijave ispravka, koja se nalazi na dnu članka desno. Lp

    15. 5. 2019,   19:42