Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

S Kamenitih vrata nestao lanac admirala Nelsona: Vratit će ga

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 7

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode napisao je kako su lanac demontirali u dogovoru s njima. Riječ je o lancu za zapovjednog broda koji je sudjelovao u bitki kraj Trafalgara

Ovo je pravi kulturocid. I to u samom srcu Zagreba. Ne možemo vjerovati, rekli su građani pred Kamenitim vratima koji su primijetili rasječeni lanac sa zapovjednog broda HMS Victory lorda Horatia Nelsona.

Taj brod sudjelovao je u bitki Engleza i Francuza kraj Trafalgara. U Zagreb ga je donio irski vojvoda i sakupljač starina Laval Nugent. Na sadašnje mjesto postavili su ga 1878. godine. 

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode napisao je kako su lanac demontirali u dogovoru s njima. Dodali su da su ih uskladištili te će ih vratiti kad restauriraju kameni stup. 

Komentari (12)
  • Kad se suglasnik k, g ili h nalazi ispred "i", mijenja se u c, z ili s, i ta promjena se zove kako (pitanje za autora teksta). Da se čovjek ne muči bezveze tražeći po google-u, to se zove "sibilarizacija". Ne piše se "bitki" nego "bitci"

    12. 9. 2018,   17:55
  • Rekonstrukcija zvana flekserica.

    12. 9. 2018,   17:52
  • Kopiju ce vratit. Treba provjeriti.

    12. 9. 2018,   19:49