Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

S. Koreja ponovo je testirala rakete: SAD se još nije oglasio

None Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Bijela kuća, Pentagon i State Department još se nisu oglasili. Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da novo lansiranje nema utjecaja na japansku sigurnost

Samo nekoliko dana nakon što je lansirala dvije slične rakete, Sjeverna Koreja u srijedu rano ujutro ispalila je još dvije balističke rakete kratkog dometa, objavila je južnokorejska vojska.

Lansiranje je izvedeno s istog dijela istočne sjevernokorejske obale kao i prethodno 25. srpnja, objavilo je južnokorejsko zapovjedništvo koje s američkim snagama namjerava uskoro održati zajedničke vojne vježbe. 

Prema tom izvoru balističke rakete preletjele su oko 250 kilometara i čini se da su slične onima ispaljenima prošlog tjedna.

"Potezi Sjeverne Koreje ne pomažu ublažavanju vojnih napetosti, niti pomažu održavanju zamaha za pregovore koji su u tijeku", rekla je južnokorejska ministrica vanjskih poslova  Kang Kyung-wha i pozvala Sjevernu Koreju da obustavi raketne pokuse.

Bijela kuća, Pentagon i State Department još se nisu oglasili. I američki predsjednik Donald Trump i američki državni tajnik Mike Pompeo u prvim reakcijama nakon prošlotjednog lansiranja umanjili su važnost tih poteza  izražavajući nadu da će se diplomatski napori oko dogovora sa Sjevernom Korejom nastaviti.

Lansirane rakete KN-23 dizajnirane su za izbjegavanje proturaketnih sustava jer se jednostavnije sakriju, lansiraju i manevriraju u letu, kažu stručnjaci.

Južnokorejski ministar obrane Jeong Kyeong-doo rekao je da je zaustavljanje tog modela rakete teško iako bi ih proturaketni južnokorejski sustavi mogli otkriti i presresti.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da novo lansiranje nema utjecaja na japansku sigurnost.

Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un susreli su se 30. lipnja u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja no Pjongjang je nakon toga optužio Washington da je prekršio obećanje planiranjem zajedničkih američko-južnokorejskih vojni vježbi u kolovozu te je otvorio mogućnost promjene odluke o zamrzavanju testiranja nuklearnih raketa i raketa dugog dometa koja je na snazi od 2017.

 

Komentari (14)
  • Naravno ! moraju šutiti jer sa Kimom nema šale . Nije im to Putin pa da igraju igrice pred svijetom. Kim ako se ustao na lijevu nogu pritisne crveno dugme. Zato se svi prave ludi ,kao nisu ništa vidjeli ili kao japanci" nema opasnost po Japan" hahaha Nema sve dok Kimu ne padne na pamet da vas malo na nišani.

    1. 8. 2019,   23:02