Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zoki obećao: Nema otpuštanja, Linić: Nema reformi bez otkaza

None Foto: Boris Ščitar/Pixsell 3

Slavko Linić je bankarima poručio da ako mogu plijeniti imovinu građana i imaju sve podatke o njima, mogu i kontrolirati i zaustaviti isplatu plaća bez uplate doprinosa

Otkaza u javnom sektoru će ipak biti. Slavko Linić je uoči sjednice Vlade u četvrtak rekao da ' nema restrukturiranja bez otkaza'. Ovo u praksi znači da 'za sada' otpuštanja neće biti, no čim se krene u restrukturiranja javnih tvrtki otkazi će biti neizbježni.

Premijer Zoran Milanović je samo dan ranije na sastanku sa sindikatima obećao kako za sada neće biti otpuštanja.

Linić bankarima: Ako možete plijeniti, možete i kontrolirati doprinose

Ako banke mogu plijeniti imovinu građana i imaju sve podatke o njima, onda mogu i kontrolirati i zaustaviti isplatu plaća bez uplate doprinosa, poručio je ministar financija Slavko Linić bankarima, javlja HRT

Riječ je o odgovoru Hrvatskoj udruzi banaka koja se usprotivila Linićevoj najavi da bi banke trebale kontrolirati isplatu plaća bez doprinosa, tvrdeći kako to ne mogu raditi zbog nekoliko tehničkih razloga. Između ostalog, u HUB-u tvrde da banke ne razlikuju  vrstu uplate ili isplate, jer prema postojećoj regulativi na platnim nalozima vrsta uplate ili isplate nije obvezni podatak i ne treba se prenositi kroz sustav.

Iako je Linić  u četvrtak rekao kako nema namjeru raspravljati s bankarima putem medija, ipak im je poručio kako platni promet nije privatni već javni posao banaka. 

S Linićevim stajalištem slaže se i Davor Banović, ovlašteni revizor i stalni sudski vještak za financije i knjigovodstvo, koji smatra kako banke to mogu učiniti, i to poprilično jednostavno. 

-  Kad se isplaćuje plaća u modelu plaćanja navodi se oznaka iz koje je vidljivo da je riječ o isplati plaće. Takva isplata nikad ne treba ići kroz sustav bez isplate doprinosa, poreza i prireza - kaže Banović i dodaje kako bi banke u svoj softver trebale staviti kontrolnu zaporku da se ne može zatvoriti neto iznos ako nije zatvoren bruto iznos.

Komentari (51)
  • Samo da pitam sindikaliste, kad bi uopće netko po vama mogao dobiti otkaz?

    2. 2. 2012,   13:52
  • Oho, izgleda da je Linić odlučio stati lihvarima na rep.... Zaista, dosta je toga da banke služe same sebi, one uopće nisu izmišljene u tu svrhu....Mada, najiskrenije, mislim da bi plaće i davanja ( barem svih zaposlenika u držanoj, ili lokalnoj upravi, kao i zaposlenika javnih poduzeća), trebale ići preko ZAPa ( bivši SDK ), jer banke na tome beru i beru i beru vrhnje. No nekome je nekada to mirisalo na socijalizam, pa se sve prepustilo stranim bankama.... U najnepovoljnijem slučaju, to bi trebalo ići preko domaće banke.

    2. 2. 2012,   14:00
  • Tako je Liniću, tu imate moju bezuvjetnu podršku....trebaju i oni počet nešto raditi a ne samo da očekuju priljev novaca...slušam te neke bankare neki dan kako kažu da je to nemoguće... ma kako li samo znaju da je nemoguće ma*er im njihovu kad nisu ni pokušali...

    2. 2. 2012,   14:00