Obavijesti

News

Komentari 20

S. Linić za Reuters: Još uvijek možemo financirati naš manjak

S. Linić za Reuters: Još uvijek možemo financirati naš manjak
1

Linić je rekao i da je Vlada je učinila sve kako bi agencijama za kreditne rejtinge pokazala da slijede promjene, te da je spremna provesti reforme i smanjiti potrošnju

VIDEO

Štedljivi proračun za 2012. hrvatskoj Vladi trebao bi pomoći da očuva kreditni rejting i omogući zaduživanje u inozemstvu, rekao je ministar financija Slavko Linić u intervjuu za Reuters.

Iz MMF-a su poručili da su napori Vlade Zorana Milanovića da smanji potrošnju korak u pravom smjeru, ali pun rizika zbog velikog vanjskog duga i izloženosti dužničkoj krizi u eurozoni.

- Vlada je napravila sve kako bi agencijama za kreditne rejtinge pokazala da slijede promjene, da je spremna provesti reforme i smanjiti potrošnju, te istodobno sudjelovati u povećanju investicija, rekao je Linić.

Linić je dodao i da Hrvatskoj Vladi u 2012. nije potreban formalni aranžman s MMF-om da bi povećala kredibilitet.

- Mi nemamo velikih obaveza i i dalje možemo na financijskim tržištima financirati naš manjak. Nažalost, percipira nas se kao riskantnu zemlju i kamatne stope su visoke. To je problem koji trebamo riješiti i o njemu će ovisiti uspješnost naših reformi, rekao je Linić.

Ministar je također ustvrdio da nema mjesta za daljnje rezove troškova, ali će Vlada nastaviti požurivati preustroj državnog sektora, posebno tvrtki u državnom vlasništvu, što može uključiti otpuštanja.

- To je nešto što ne možemo odgađati za 2013. godinu. Te tvrtke moraju racionalno poslovati. Privatni sektor to je prošao u posljednje dvije godine, a mi u državnom sektoru nemamo prava ponašati se drugačije, rekao je Linić.

Vlada od privatizacije očekuje dvije milijarde kuna prihoda

Od privatizacije Vlada očekuje dvije milijarde kuna prihoda, a na prodaju će se staviti Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka i manja državna imovina, te udjeli u privatnim kompanijama. U srpnju 2013. Hrvatska će se pridružiti Europskoj uniji, a Linić je rekao da je do ulaska u eurozonu predstoji dug put, piše Guardian. 

- Kada pogledate naše reforme u mirovinskom, zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi mi smo daleko od eurozone jer su reforme spore. Naš cilj je provesti ih i napredovati u smjeru eurozone, ali to će biti dugotrajno razdoblje, dovršio je Linić. 

Brojni analitičari vjeruju da bi se Hrvatska eurozoni mogla priključiti krajem ovog desetljeća. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.