Obavijesti

News

Komentari 41

Premijer Plenković obećao: Naši ribari neće platiti kazne

Premijer Plenković obećao: Naši ribari neće platiti kazne
1

Mi ćemo naći mehanizme kako da našim ribarima pomognemo pravnim putem i osporimo ove prekršajne naloge koje je slovenska policija uputila, rekao je u utorak premijer

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u utorak u Zagrebu da žali što Slovenija nastavlja sa svojom "neprihvatljivom politikom jednostrane provedbe arbitražne presude". 

"Žao mi je što Slovenija nastavlja sa svojom neprihvatljivom politikom jednostrane provedbe arbitražne presude iz procesa iz kojeg je Hrvatska izašla i presude koju Hrvatska ne priznaje", rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja nakon okruglog stola "Hrvatska na vratima energetske unije" u organizaciji Jutarnjeg lista. Hrvatski premijer dodao je da je prema "međunarodnom pravu nemoguće provoditi ovakvu presudu na jednostran način".

"Ovaj njihov odabir da šalju prekršajne naloge našim ribarima je duboko pogrešan. To su jednostrani akti. Mi smo na njih kao ozbiljna država svo ovo vrijeme bili spremni odgovoriti i odgovorit ćemo. Dakle, hrvatska policija će istom mjerom uzvratiti i na kršenje našeg teritorija od strane slovenskih ribara kako bismo jasno pokazali čvrstinu poruke", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer naglasio je da hrvatski ribari neće platiti kazne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Mi ćemo naći mehanizme kako da im pomognemo pravnim putem i osporimo ove prekršajne naloge koje je slovenska policija uputila", rekao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o novom zaoštravanju odnosa sa Srbijom zbog sporne izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim narodima u New Yorku, Plenković je kazao da vlada RH i hrvatsko društvo u cjelini imaju jasan stav prema žrtvama Holokausta i žrtvama Jasenovca.

Aludirajući na izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića povodom izložbe u UN-u, Plenković je rekao: "Očito postoje neki ministri koji ne prate dobro zbivanja, ne gledaju, ne slušaju što se radi, ne čuju poruke, nastoje jednom izložbom u New Yorku instrumentalizirati temu, vratiti odnose na vrijeme Drugog svjetskog rata."

"Hrvatska se neće dati uvući u tu priču, znamo što su naše vrijednosti, znamo kako se odnositi prema prošlosti, znamo jasno artikulirati sućut prema žrtvama, osuditi one koji su počinili zločine", rekao je Plenković.

"Oni koji ovakve stvari rade moraju se zapitati kakva je bila politika recimo prethodnika iz stranke ministra vanjskih poslova Srbije, primjerice početkom devedesetih kada je velikosrpski Miloševićev režim vodio nesmiljenu agresiju na Hrvatsku, na Bosnu i Hercegovinu, razarao Vukovar, doveo do 15 tisuća mrtvih u Hrvatskoj. Takvi isti sigurno da nemaju kredibiliteta raditi ovakve provokacije", rekao je Plenković.

'S LNG-jem imali bi veću ulogu u energetskoj politici EU-a'

"Energetska politika je praktički i politika sadašnjosti, ali i politika u budućnosti. U tijesnom dijalogu s Europskom komisijom, s drugim članicama želimo da Hrvatska bude u njoj aktivan akter i da sve nacionalne odluke budu u tom širem okviru upravljanja energetskom politikom na razini Europske unije", izjavio je u utorak premijer Andrej Plenković novinarima na marginama Okruglog stola u organizaciji Jutarnjeg lista.

Istaknuo je da je u ovoj godini planirano donošenje nove energetske strategije Hrvatske, koja je, naveo je, bitna za kompanije u energetskom sektoru, za sigurnost opskrbe, čistu energiju i u konačnici energiju koja će potrošačima, građanima Hrvatske, biti što povoljnija u cjenovnom smislu.

Kazao je i da je realizacija LNG projekta od strateškog značenja za Hrvatsku, Europu i globalne partnere Hrvatske. "S takvim terminalom na Krku mislim da bismo imali znatno važniju i veću ulogu u ukupnoj energetskoj politici na kontinentu", naveo je Plenković.

Upitan je li s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom razgovarao o posebnom zakonu o LNG terminalu, odgovorio je kako Vlada forsira partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave, osobito sa županijama te dodao da je riječ o projektu od strateškoga značaja.

Nadležna ministarstva Primorsko-goranskoj županiji i županijskoj skupštini pojasnit će sve što treba u vezi studije utjecaja na okoliš, rekao je Plenković.

Na upit novinara o razgovorima koje je potpredsjednica Vlade Martina Dalić imala prošloga tjedna u Mađarskoj, Plenković je kazao da su Dalić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić iskoristili svoj boravak u Budimpešti za nastavak kontinuiranog dijaloga s mađarskom stranom, uključujući i predstavnike Mola.

 "Teme o kojima su govorili je nastavak procesa u Hrvatskoj, koji je sada u fazi analize ponuda za izbor savjetnika koji bi trebao pomoći u procesu otkupa Molovih dionica u Ini te razgovori o procesu dokapitalizacije Petrokemije, njezinog restrukturiranja i poslovne održivosti", kazao je premijer.

 Na upit kako teku razgovori, rekao je da se razgovara i traži način kako da Petrokemija, ujedno važan partner svih onih sustava koji prodaju plin u Hrvatskoj, što znači i Ine, svojim poslovanjem bude u situaciji da redovito servisira svoje obveze i da krene proces restrukturiranja.

 "Mislim da oni koji u partnerstvu s Petrokemijom godinama ostvaruju profit imaju posebnu odgovornost", ustvrdio je premijer.

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj skupštini sredinom prosinca prošle godine donijeli su odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna. Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak. Prema pisanju medija, među njima su hrvatske kompanije PPD i Ina.

 Odgovarajući na upit o promjeni vlasničke strukture u Ini, Plenković je kazao da kod nacionalnih kompanija, u ovom slučaju Ine, ako i dođe do promjena, bitno da kompanija bude učinkovita, vertikalno integrirana, da bude u stanju imati sve segmente svojeg djelovanja te biti dobro i učinkovito vođena. "To je ključni cilj", kazao je, ponovivši da je mađarska strana želi brz i pošten dogovor oko izlaska Mola iz Ine.

Upitan za komentar razlika u vladajućoj koaliciji u pogledu poreznog rasterećenja građana i gospodarstva, jer je najavio smanjenje PDV-a, a koalicijski partneri bi rasteretili plaće i poduzetnike, Plenković je odgovorio da je u predizbornom programu najavio kako će učiniti sve da se smanji opća stopa PDV-a.

"To je, dakle, nastavak naše politike i onoga što smo zacrtali. Već smo poreznom reformom, koja je bila cjelovita, rasteretili hrvatsko gospodarstvo za 2,5 milijarde kuna, a u ovoj godini to će rasterećenje biti oko 1,2 milijarde kuna", rekao je Plenković. Dodao je kako su sve ideje o rasterećenju gospodarstva i građana dobrodošle, no da pri tome treba paziti na održivost prihodovne strane proračuna.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke