Obavijesti

News

Komentari 23

S. Mesić: Slovenska elita zlorabi položaj i ucjenjuje

S. Mesić: Slovenska elita zlorabi položaj i ucjenjuje
4

Predsjednik se obratio javnosti zbog izjave koju je jučer usvojio slovenski parlament, a u kojoj tvrde da su imali izlaz na more i neke točke na granici

VIDEO

Temeljem ovlasti što mi ih daje Ustav koji ne samo što me definira kao sukreatora vanjske politike, nego i propisuje da sam odgovoran za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske, smatram svojom dužnošću da vam se – kao predsjednik Republike – večeras obratim. Povod je trenutno stanje naših odnosa sa susjednom Republikom Slovenijom, odnosno, potezi službene Ljubljane koji zaustavljaju naš put prema Europskoj uniji, a prijete da će zaustaviti i naš put prema NATO savezu. Time su, bez i najmanje krivnje na našoj strani, dovedena u pitanja dva prioritetna cilja hrvatske vanjske politike.
Podsjetit ću još jednom. Naš spor oko granice, poglavito oko granice na moru, traje praktično od osamostaljenja dviju država. U samome početku razgovora o tome kako da ga riješimo, slovenska je strana inzistirala na rješenju zasnovanome na primjeni međunarodnoga prava. Mi smo na to pristali i to je i danas naša pozicija. Na žalost politička elita susjedne države procijenila je da može svoje članstvo u Uniji i NATO-u zloupotrijebiti na način da nas ucjenjuje. Drugim riječima – da zaustavi naše pregovore s Unijom, ako ne prihvatimo promijenjeno slovensko stajalište, prema kojemu granični spor ne treba rješavati ni u skladu s međunarodnim pravom, ni pred međunarodnom sudskom instancom, nego primjenom načela pravičnosti, zapravo – političkim dogovorom. Tome je jučer dodan i novi element – otvorena su vrata održavanju referenduma u Sloveniji o našemu članstvu u NATO-u, usprkos činjenici da je Slovenija bila među zemljama-članicama NATO koje su nas prije nepune godine dana pozvale u članstvo toga saveza. Toliko o dosljednosti!
Situacija u koju smo dovedeni zabrinjavajuća je, pogotovo ako se ima na umu da će se usporavanje našega puta u Uniju i NATO nesumnjivo odraziti i na druge zemlje regije, pa i na cijeli koncept europskog ujedinjenja, odnosno formiranja Atlantskoga saveza. Upravo zato želim jasno naglasiti kako je od sada slovenska blokada naših pregovora s Unijom i ozbiljna prijetnja mogućnosti našega ulaska u NATO, problem i Unije i NATO saveza. I to je moja poruka i vama, građankama i građanima Hrvatske, ali i međunarodnim krugovima. O našim dobrim namjerama nema i ne može biti nikakve dvojbe. Baš kao što ne može biti nikakve dvojbe ni oko naše spremnosti na razvijanje dobrih odnosa sa Slovenijom, odnosno na pomaganje ostalim zemljama regije u ostvarivanju njihovih europskih aspiracija.
No, u isto vrijeme, dok prihvaćamo i svaku pomoć sa strane, ne može biti dvojbe ni oko sljedećega: Republike Hrvatska ustrajat će na tome da se sporna pitanja s Republikom Slovenijom rješavaju primjenom međunarodnoga prava i pred međunarodnom sudskom instancom. Mi time ništa ne prejudiciramo, upravo suprotno – unaprijed prihvaćamo svaku odluku suda, zasnovanu na međunarodnome pravu – ma kakva ona bila.
A što se izmišljene dileme oko slovenskoga pristupa otvorenome moru tiče, moram zaključno reći kako to uopće nije predmet spora, jer je to pitanje riješeno Konvencijom UN-a o pravu mora.
Nećemo vući ishitrene poteze, nećemo se razbacivati velikim riječima i frazama, ustrajat ćemo na činjenicama i na tome da se spor može riješiti samo pred međunarodnim sudom i temeljem primjene međunarodnoga prava. Odgovornost je na onima koji to odbijaju. A što se tiče našega ulaska u Uniju i NATO, uvjeravam vas da će Hrvatska svoje članstvo u tim integracijama ostvariti. A sve reforme koje su za to potrebne, provodit ćemo i dalje. I provest ćemo ih – zbog nas i naše budućnosti. Hvala!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag