Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

S ovim zanimanjima najlakše ćete pronaći posao nakon faksa

Preddiplomski i diplomski studiji su prilagođavaju se međunarodno priznatim standardima. To znači da je student s Algebrinom diplomom gotovo odmah spreman početi karijeru u Hrvatskoj i u inozemstvu

Neovisno, imate li sklonosti društvenom, tehničkom ili umjetničkom izričaju, digitalna paradigma ruši stereotipe o boljoj ili lošijoj perspektivi zapošljavanja u Hrvatskoj, EU ili šire. Drugim riječima, ako odaberete digitalno, izbjegavate probleme „školovanja za burzu“ ili izazova koje pred svijet stavlja pandemija virusa. Poslove vezane uz digitalne tehnologije ili digitalnu ekonomiju možemo svrstati u red najtraženijih i najstabilnijih zanimanja. Budući da je pandemija koronavirusa zadržala ljude u kućama, digitalni kanali kupovine, bankarstva, komunikacije, projektne suradnje, marketinga su snažno porasli, a time je uz standardnu potrebu za softverskim inženjerima i stručnjacima za sigurnost, najavljena nova era potražnje za drugačijim ekonomistima, big data analitičarima, marketingašima, dizajnerima, kreatorima sadržaja, podatkovnim znanstvenicima…

Algebra već godinama stvara digitalnu budućnost Hrvatske, a preddiplomski i diplomski studiji su skrojeni po najsuvremenijim trendovima i prilagođavaju se međunarodno priznatim standardima. To znači da je student s Algebrinom diplomom gotovo odmah spreman početi karijeru jednako u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu. Da su digitalna zanimanja globalna može se vidjeti po velikom broju naših alumnija koji nakon obrazovanja u Hrvatskoj rade na iznimno zanimljivim pozicijama u Googleu, Amazonu, Microsoftu, Appleu, Dell EMC... Oni koji se odluče ostati u Hrvatskoj, redom su u najboljim hrvatskim kompanijama kao što su Infobip, Span, Hrvatski Telekom, Rimac automobili, Ericsson, Five, Infinum, Degordian, B&Ž, Universal McCann.

Osim toga, u digitalnim zanimanjima rad na daljinu je vrlo česta pojava i nakon stečenog iskustva, jedan dio ljudi se odluči raditi kao samostalni profesionalac – freelancer, radeći preko globalnih servisa kao što su Toptal, Elance ili nekih trećih.
- Poslodavci se kontinuirano interesiraju za naše studente i stupaju u kontakt s njima preko centra karijera pa tako nije rijetkost da neki počnu raditi u struci već pri kraju druge godine studija. No, pokazalo se da poneki zbog toga 'rastežu' studiranje pa u zadnje vrijeme puno više inzistiramo na projektnoj nastavi koju smo dizajnirali učeći od kolega s Harvarda i MIT-a. Na ovaj način dajemo mogućnost da studenti i poslodavci budu u kontaktu, ali u kontroliranom okruženju. Također, u suradnji s poslovnim bankama smo omogućili studentima da iskoriste mogućnosti podmirenja troškova studiranja i života, uz kredite s višegodišnjim počekom i niskom kamatom kako bi se bar te prve tri godine studija mogli posvetiti učenju. Studenti najčešće uz podršku roditelja, dignu kredit, ali ga vraćaju tek kad završe studij i zaposle se - kaže Hrvoje Balen, član uprave Algebre.


U sklopu Algebre već par godina djeluje i jedinstvena studentska agencija Digital Talents, u kojoj studenti imaju priliku raditi na digitalnim projektima za male poduzetnike, zajedno s iskusnim mentorima iz struke, te tako stjecati iznimno vrijedna iskustva i popuniti studentski džeparac.

Foto: PIXSELL
- Mi želimo da naši studenti izađu s Algebre kao stručnjaci, ali i kompletni ljudi. U sklopu Digital Talentsa studenti digitalnog marketinga, multimedije, računarstva i dizajna zajedno rade na projektima za manje poduzetnike i kroz takvo iskustvo nauče sve o stvarnom poslovnom životu. Nauče što znači izboriti se za posao, prezentirati kupcu, ugovarati, raditi u timu, voditi projekt u svim fazama… - kaže Hrvoje Balen, uz napomenu da se na Algebri studenti moraju prilično angažirati da bi zadovoljili uvjete na ispitima.
- Kod nas se cijene znanje, trud, rad i samostalnost. Na prvoj godini nam je zadatak kod brucoša izgraditi samostalnost, a u šali kažemo da im upisom studija na Algebri prestaje 'hranjenje zlatnom žlicom'. Tada počinje odgovornost i individualni rad. Primjerice, na pojedinim studijima prolaznost do diplome je cca 60 posto jer se pojedinci ne prilagode na vrijeme ili ne procijene dobro koliko je potrebno uložiti u pripreme zadaća, ispita, seminarskih radova, projekata. Maksimalno ulažemo u odnos nastavnik-student i aktivno pratimo rezultate i postignuća svakog pojedinca, ali na preddiplomskoj razini još uvijek moramo ispravljati neka ponašanja koja mladi donose iz srednje škole - kaže Hrvoje Balen.

 

Algebrinim studentima je trenutno na raspolaganju 6 studija/smjerova, koji se provode kroz preddiplomske i diplomske razine:

PROGRAMSKO INŽENJERSTVO: za buduće arhitekte složenih aplikacija i informacijskih sustava, temeljene na objektno orijentiranim jezicima kao što su .NET i JAVA

SISTEMSKO INŽENJERSTVO: za tehnološke geekove i buduće cybersecurity stručnjake koje zanimaju složeni mrežni sustavi, zasnovani na najsuvremenijoj tehnologiji današnjice i sutrašnjice

MULTIMEDIJSKO RAČUNARSTVO: za multitalentirane brucoše koje podjednako zanimaju tehnologija i digitalni sadržaji, a s naglaskom na UX i web platforme te diuzajn usmjeren na korisnika

DIGITALNI MARKETING : za one koji se vide u najdinamičnijem području ekonomij, uz poseban naglasak na digitalne kanale komunikacije te promjene i pomake koje oni izazivaju u sferi inovacija te dizajna proizvoda i usluga.

DIZAJN: za kreativce i primijenjene umjetnike koji će na digitalnim platformama izgrađivati vizualni dizajn, nove brendove te se pripremati za karijeru u dizajnerskim studijima, kreativnim agencijama, produkcijskim studijima i marketinškim kompanijama

3D OBLIKOVANJE: za kreativce koji žele biti dio brzo rastuće industrije računalnih igara i video produkcije te virtualnih svjetova – od konceptualizacije, likova, predmeta i okruženja do specijaliziranog 3D modeliranja, animiranja i vizualizacije, uz primjenu 'concept arta', digitalnog kiparstva, 3D modeliranja i animacije.

 

Message