Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

S pruge kod Kaštela digli vagon, sutra izvlače drugi

None Foto: Miranda Čikotić 35

Iz HŽ-a kažu da se vagoni nagibnog vlaka neće moći popraviti, svi dijelovi koji će se moći iskoristiti će se skinuti, a ostatak vlaka ide u staro željezo

Uklanjanje nagibnog vlaka, koji je 24. srpnja kod Kaštela izletio iz tračnica, započelo je u subotu poslijepodne. Iz Labina je u 14 sati stigla tovarna kompozicija sa 130 tona teškom dizalicom koja će utovariti dva vagona devastiranog vlaka teškog 98 tona. U 16 sati uklonili su malu željezničku kućicu kako ne bi ometala rad dizalice koja je do tada centrirana za izvlačenje vagona. Kasno popodne su podigli jedan vagon i odvezli ga na željeznički depo u Solinu. U nedjelju ujutro će izvući drugi dio kompozicije.
- Nakon što dizalica odnese i drugi vagon još će se jednom očistiti i urediti pruga koju treba dovesti u prijašnje stanje, pa se nadamo da će već u ponedjeljak biti otvoren promet na ovom dijelu pruge. Prvo će proći teretni vlak, a nakon toga i putnički, nagibni na liniji Zagreb-Split - kazao je Slavko Šerić.
S obzirom na to da se vagoni nagibnog vlaka koji je sudjelovao u željezničkoj nesreći ne mogu popraviti, svi dijelovi koje će moći iskoristiti će se dignuti s vagona, a nakon toga će se sve ono što se ne može upotrijebiti iskoristiti za staro željezo dodao je Šerić.

SPORNI RETARDANT NEMA CERTIFIKAT

Američka krovna organizacija za zaštitu od požara (NFPA) nije izdala certifikat za retardant TG-300, kojim su posipali tračnice. To je za Večernji list potvrdila glasnogovornica NFPA koja je rekla da oni uopće ne izdaju certifikate, a da neki distributeri neovlašteno koriste njihov logo. U pismu medijima certifikat je spomenuo Ivan Tomašković, koji je organizaciju prekrstio u NFLA (Kanadski savez za promicanje fitnessa). U pismu je naveo da taj retardant koristi California Amtrak Rail Systems, no takav dio Amtraka uopće ne postoji, jer oni ne održavaju pruge.

Komentari (2)
  • Procjenjuje se jeli koji vagon u voznom stanju?? Pa šta vi oćete, ubit još ljudi??!!

    1. 8. 2009,   16:04
  • Zašto pišete : s pruge kod Kaštela.I tako od početka krivo navodite mjesto tragičnog događaja.Sve ovo se odigralo u Kaštelima, točnije u Kaštel Novom, a sam usjek je dio brežuljka koji se naziva Kobiljak.

    1. 8. 2009,   20:23