Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sa 190 glasova 'za': Orbanova stranka Fidesz je suspendirana

None Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti

Europska pučka stranka (EPP) u srijedu je iz svojih redova suspendirala stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Za suspenziju je glasovalo 190 a protiv je bilo 3 članova skupštine EPP-a.

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti.

Orban je prihvatio izglasovano rješenje.

Ono uključuje odbor za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje postavio Manfred Weber, šef EPP-ova kluba u Europskom parlamentu, i deklaracija EPP-a s kongresa u Helsinkiju potkraj prošle godine. 

Weber je Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, ispričaju se EPP-u te riješiti problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte. 

HDZ pozdravlja kompromis

Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović, koji je zajedno s europskom zastupnicom Dubravkom Šuicom i Karlom Resslerom, potpredsjednikom mladeži EPP-a, sudjelovao na političkoj skupštini te stranačke grupacije, izrazio je zadovoljstvo postignutim kompromisom.
"Mislim da je ovaj dan za Europsku pučku stranku završio bolje nego što je počeo jer je bilo dosta tenzija tijekom današnjeg dana i posljednjih dana oko toga kako će se riješiti ovo pitanje nakon što je 13 stranaka, članica EPP--a tražilo izbacivanje Fidesza", rekao je Božinović novinarima nakon glasovanja.
"HDZ, premijer (Andrej) Plenković i mi danas ovdje smo čvrsto zagovorali pronalaženje kompromisa zbog toga što je trebalo saslušati sve strane i zbog toga što smatramo da to ne bi bilo dobro za EPP dva mjeseca prije europskih izbora. Svi su danas pokazali  sklonost prema kompromisu, uključujući i mađarsku delegaciju na čelu s premijerom Viktorom Orbanom", rekao je Božinović.

Komentari (50)
  • Ma zaboli njega đon . On tjera po svome i čuva državu od migrantskog pičvajza.

    20. 3. 2019,   19:51
  • Daj Nama Boze jednog Orbana!!!

    20. 3. 2019,   19:49
  • Čim si protiv migranata, suspenzije..

    20. 3. 2019,   19:39