Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pavić: 'Mirovine će ove godine rasti u prosjeku za 70 kuna'

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pohvalio je mirovinsku reformu za koju kaže da je '"način stabilizacije javnih financija uz rast mirovina da bi se omogućio bolji život naših umirovljenika", a da se pritom ne ugrozi život naše djece i unuka

U prosjeku će ove godine mirovine rasti 70 kuna, rekao je ministar Pavić u utorak za Dnevnik.hr. Na pitanje da li zna što je 70 kuna, Pavić je odgovorio:

- Ja sam svjestan toga i moja baka ima 1800 kuna mirovinu.

Odlazak u mirovinu sa 67 godina u Hrvatskoj već postoji od 2014. godine, mi smo to cjelovitom mirovinskom reformom samo ubrzali na 2033. godinu, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u utorak na konferenciji za medije, prenosi N1 televizija

- Isto tako, postoji institut dugotrajnog osiguranika koji omogućava onima koji ranije ulaze na tržište rada, a to su naši građevinarci, naše blagajnice, gospođe u dućanima, da kada nakupe 41 godinu staža mogu u mirovinu sa 60 godina. Studenti koji studiraju do 24. godine moći će u mirovinu sa 65 godina - dodao je Pavić.

PROMJENA VREMENA Pavić poslodavcima predstavio prijedlog mirovinske reforme

Naglasio je da će 'sa 67 godina u mirovinu će ići samo oni koji nisu uspjeli nakupiti 41 godinu staža'.

- Zašto je to bitno? Bitno je jer prosječni hrvatski umirovljenik ima 30 godina i 2 mjeseca staža. Prosjek EU-a je 35 godina staža, prosjek Njemačke 37 - dodao je.

- Hrvatska godišnje za mirovine daje 40 milijardi kuna, a 18 milijardi nedostaje. A ta će brojka samo rasti - rekao je Pavić. Bitno je stabilizirati sustav, poručuje.

MIROVINSKA REFORMA Ministar Pavić: 'Prostora za kompromis oko reforme ima'

- Imam roditelje i baku koji primaju male mirovine. Svjesni smo da su mirovine male, ali i da nam nedostaje 18 milijardi. Moramo stabilizirati sustav da ne ugrozimo našu djecu i unuke - kazao je.

Pohvalio je mirovinsku reformu za koju kaže da je 'način stabilizacije javnih financija uz rast mirovina da bi se omogućio bolji život naših umirovljenika, a da se pritom ne ugrozi život naše djece i unuka'.

MIROVINSKA REFORMA Pavić demantirao: Vlada ipak neće omogućiti dokup mirovina

- Cilj je jasan - povećati mirovine. Već ove smo godine uspjeli povećati ih 6,3 posto, a one najmanje rasti će još 3,13 posto. Radimo da mirovine budu veće, uz očuvanje javnih financija. To je prepoznala i Europska komisija - rekao je Pavić.

Komentari (118)
  • treba početi raditi sa 19 godina a ne sa 35

    19. 3. 2019,   17:27
  • po kojem kriteriju u mirovinu odlaze pripadnici hvo...a nisu ni lipe uplatili u rvacki mirovinski fond a iz tog fonda in se isplaćuje mirovina...

    19. 3. 2019,   20:14
  • Treba ukinut Saborsku penziju !

    19. 3. 2019,   18:07