Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sa ili bez sporazuma: Britanski parlament zasjeda idući vikend

None Foto: House of Commons/Press Association/PIXSELL

Samo 23 dana prije izlaska iz Unije, budućnost Brexita je i dalje vrlo nesigurna a i London i Bruxelles pokušavaju izbjeći krivnju za odgodu ili za neuređeni Brexit

Britanska vlada planira sazvati izvanrednu sjednicu parlamenta u subotu, 19. listopada, bez obzira na to hoće li premijer Boris Johnson osigurati sporazum s EU-om ili ne, izjavio je u srijedu vladin izvor.

Parlament je donio zakon koji Johnsona obvezuje da zatraži odgodu Brexita ako ne uspije ispregovarati novi sporazum na europskom samitu 17. i 18. listopada.

Premijer je rekao da će poštivati zakon, ali je ostao i čvrsto pri obećanju da će u svakom slučaju 31. listopada izvesti Britaniju iz Unije.

Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives at Downing Street in London IZVOR IZ DOWNING STREETA Zbog Sjeverne Irske: 'Dogovor o Brexitu zapravo nije moguć'

Kako god se stvari budu razvijale, izvor je rekao da će parlament vjerojatno zasjedati 19. listopada i još jedan dodatni dan.

Ako se sporazum ne postigne, taj dodatni dan zastupnici bi mogli iskoristiti za raspravu o tome kojim putem dalje.

Zastupnički dom je od 1939. subotom zasjedao samo četiri puta.

Nakon sjednice 1939. zbog rasprave o izbijanju Drugog svjetskog rata, u subotu je zasjedao i 1949., potom 1956. zbog sueske krize, 1982. zbog britanskog napada na Falklandsko otočje, te zadnji put 2. rujna ove godine zbog krize s Brexitom.

Samo 23 dana prije izlaska iz Unije, budućnost Brexita je i dalje vrlo nesigurna a i London i Bruxelles pokušavaju izbjeći krivnju za odgodu ili za neuređeni Brexit.

FILE PHOTO: British Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street in London MALI IZGLEDI ZA DOGOVOR Britanci prijete oko Brexita: Kompromis ili postajemo opaki

U tijeku su pregovori predstavnika Velike Britanije i EU-a uoči samita u Bruxellesu, no političke napetosti rastu iz dana u dan.

Europska unija optužila je u utorak Britaniju da igra "glupu igru okrivljavanja" nakon što je izvor u Downing Streetu rekao da sporazum nije moguć jer je njemačka kancelarka Angela Merkel postavila neprihvatljive zahtjeve.

Izvor je otkrio da su Merkel i Johnson razgovarali u utorak ujutro te da je ona jasno rekla da je sporazum "jako malo vjerojatan", što je znak da Johnsonovi posljednji prijedlozi za izbjegavanje tvrde granice na irskom poluotoku nisu polučili uspjeh.

Europski čelnici hladno su primili njegov prijedlog kojim je u prošlu srijedu ponudio kompromisno rješenje za irsku granicu, a upravo je tzv. backstop najbolnije pitanje.

Conservative Party Conference BRITANSKI PREMIJER 'EU mora 'iskoračiti' i naći se s V. Britanijom na pola puta'

Po Johnsonovu prijedlogu za granicu između Republike Irske, koja je članica Europske unije i Sjeverne Irske, pokrajine koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverna Irska napustila bi carinsku uniju zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva na početku 2021. ali bi, uz pristanak sjevernoirske skupštine, nastavila provoditi europsku legislativu za poljoprivredne i druge proizvode, što Johnson naziva "otočnom regulatornom zonom".

To bi otklonilo potrebu provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske, jer bi obje bile dio te zone.

Backstop je kontroverzni "sigurnosni mehanizam" kojim se trebala izbjeći tvrda granica na Irskom otoku, ali kritičari ocjenjuju da bi taj mehanizam mogao na dugo razdoblje vezati Ujedinjeno Kraljevstvo za europske propise.

Komentari (1)
  • da li će Englezi biti prvi koji će provesti volju naroda??? Političari postoje kako bi provodili volju naroda, a eventualne probleme koji bi se pojavili provedbom volje naroda trebaju oni znati rješavati, pa zato i postoje

    9. 10. 2019,   15:44