Obavijesti

News

Komentari 39

Sa stupa palo gnijezdo s malim rodama, dva ptića su uginula...

Sa stupa palo gnijezdo s malim rodama, dva ptića su uginula...
4

DVA PTIĆA UGINULA Gnijezdo s četiri male rode palo je s HEP-ova električnog stupa u Dragaliću. Ivan Hila, pred čijom se kućom stup nalazi, kaže kako je dvije godine zvao HEP da nešto učini

VIDEO

S električnog stupa ispred kuće obitelji Ivana Hile u Dragaliću kod Nove Gradiške u srijedu prije podne palo je gnijezdo s malim rodama. Njih četiri su bile spremne za svoj prvi let, ali još uvijek nejakih krila da bi to učinile. 

- Dvije godine sam upozoravao HEP da nešto poduzmu da tijekom zime kada rode odu na jug postave potporu, jer gnijezdo kojeg obnavlja ovaj par roda svake godine je sve teže i teže. Govorio sam im da bi gnijezdo trebalo učvrstiti metalnim podupiračima ili konstrukcijom, ali se nitko na to nije obazirao. Promatrao sam gnijezdo i primijetio da se prilikom svakog dolijetanja odraslih ono ljulja, a i kada su mali porasli gnijezdo je bilo nestabilno - rekao je Ivan. 

Nažalost u padu gnijezda dvije male rode su uginule, a druge dvije su ozlijeđene. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Baš su lijepe i simpatične ptice, svaki dan kada sam išla na posao s uživanjem sam ih gledala. Bile su već prilično odrasle i ovih dana su počele mahati krilima, vjerojatno su se pripremale za prvi let - rekla je Dijana Gorup prodavačica u mjesnoj trgovini. 

HEP obećao u četvrtak dovesti novu konstrukciju

Gnijezdo je palo samo od sebe, nije bilo vjetra, vjerojatno jer je istrunula drvena konstrukcija. U međuvremenu u Dragalić su došli djelatnici novogradiškog HEP-a i pomoću krana skinuli ostatke drvene konstrukcije te su obećali da će u četvrtak ujutro dovesti gotovu metalnu konstrukciju kakve imaju u pričuvi i da će vratiti dio gnijezda, kako bi se roditelji malih roda imali kamo vratiti. 

Vesna Andrić dipl. ing. biologije iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije, i poznati slavonskobrodski ornitolog Mirko Šetina došli su u Dragalić po mlade rode koje su preživjele pad gnijezda, odvezli su ih da im se ukaže veterinarska pomoć i najvjerojatnije će biti vraćene u gnijezdo roditeljima nakon što djelatnici HEP-a postave nosač.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.