Obavijesti

News

Komentari 728

Karamarko: Vlasti poručujem da je prošlo vrijeme komocije

Karamarko: Vlasti poručujem da je prošlo vrijeme komocije
92

Karamarko je pobijedio Kujundžića sa 110 glasova razlike. Vladi je poručio da HDZ konačno postaje prava oporba koja će ukazivati na njihove promašaje i propuste kojih je sve više

VIDEO

Tomislav Karamarko je četvrti predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Nakon iscrpljujućeg općeg sabora HDZ-a napokon je izabran novi vođa najjače oporbene stranke. Karamarko je uvjerljivo pobijedio protukandidata Milana Kujundžića koji je zajedno s njime izborio drugi krug izbora. 

''Pokazali ste da želite bolju Hrvatsku''

Karamarko je u pobjedničkom govoru rekao kako će se samo kratko obratiti jer je kasno. 

- U prvom obraćanju rekao sam da vjerujem u snagu ovog dana i ta se snaga i pokazala. Svojom odlukom pokazali ste da želite bolji HDZ. Hvala vam na tome - rekao je novo proglašeni predsjednik HDZ-a.

Zahvalio se svim izaslanicima i suradnicima, ali i protukandidatima koji su, kako je rekao, svojim kandidaturama doprinijeli demokraciji. Karamarko je posebno zahvalio dosadašnjem vrhu stranke te dosadašnjoj predsjednici Jadranki Kosor.

Istaknuo je kao će zaboraviti sve loše što je doživio u kampanji te da će inzistirati na izmjenama kodeksa ponašanja.

- Izmišljene biografije i slično nećemo dopustiti na sljedećim unutarstranačkim izborima  - rekao je i dodao kako je uvjeren u pobjedu HDZ-a na lokalnim i sljedećim parlamentarnim izborima. 

- Od sutra krećemo na posao, raditi ćemo na uređenju stranke i jačanju komunikacije, jačanju zajedništva kako bi stranka zaživjela kao prava zajednica - poručio je. 

Istaknuo je kako će raditi na uključivanju mladeži. Posebno je istaknuo branitelje.

- Oni će također biti u središtu naše pozornosti. Neće živjeti u siromaštvu. U ovoj stranci će imati istinskog zagovornika jer su za ovu državu dali najviše. Kreće novo doba HDZ-a - rekao je Karamarko.  

Zatim je uputio poruku vladajućoj koaliciji.

- Ljevici na vlasti poručujem da je prošlo vrijeme komocije, te neodgovornosti i eksperimentiranja s Hrvatskom. Konačno postajemo prava oporba koja će ukazivati na vaše promašaje i propuste kojih je sve više - poručio je.  

Na kraju je okupljenima poručio kako s njima želi graditi novu hrvatsku neovisnost. 

Izaslanici i gosti jako su mu pljeskali te nakon aplauza požurili iz dvorane zamalo zaboravivši otpjevati stranačku himnu. 

Ipak, vratili su se i dvoranom se zaorilo 'Bože, čuvaj Hrvatsku'. 

Kujundžić: O budućnosti u stranci moram vidjeti

Milan Kujundžić je nakon poraza od Tomislava Karamarka rekao kako mu nije žao zbog ishoda te da pobjedniku čestita i želi mu uspjeh u demokratizaciji stranke. 

- Imam razloga biti zadovoljan jer sam krenuo bez novaca, bez medija, tako da je to doista bio politički iskorak. O budućnosti u stranci moram vidjeti, prespavati, dosad sam bio običan član. Vidjet ćemo, sutra je novi dan - rekao je Kujundžić. 

Kosor otišla prije kraja izbora

Sada bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor, razočarana svojim lošim rezultatom u prvom krugu, iz koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog otišla je ubrzo nakon ponoći, kao i Vladimir Šeks. Navodno nisu ni glasovali u drugom krugu.

Prije odlaska izjavila je kako joj je žao što ne može nastaviti s poslom i što delegati završetak pregovora s EU nisu prepoznali kao povijesni cilj. 

- Pobjedniku izbora ću, naravno, čestitati, a svoje stvari ću pokupiti već večeras - poručila je Kosor. 

Na Saboru je ostao Darko Milinović, pomalo ljutit što je predsjednica Kosor otišla prije konačnih rezultata. Milinović je rekao da želi čestitati pobjedniku i predati mu stranku. 

Najmanje glasova izaslanika u prvom krugu unutarstranačkih izbora dobio je Domagoj Ivan Milošević koji svojim porazom nije bio previše razočaran. 

- Nisam razočaran, ovo je prvo poluvrijeme jedne utakmice koja će još jako dugo trajati - rekao je Domagoj Ivan Milošević. Dodao je da je osobno jako sretan što će moći provoditi više vremena sa suprugom i djecom, za što nije imao vremena posljednjih mjeseci. 

Tijekom prebrojavanja glasova prvog kruga došlo je do manjeg incidenta kada su se pred Lisinskim pojavili predstavnici Građanske akcije s transparentom ''2.017 kandidata za Remetinec''. Prišao im je jedan od izaslanika te ih izvrijeđao i nasrnuo na kameru snimatelja net.hr-a. 

Za zamjenika predsjednika stranke već u prvom krugu izabran je Drago Prgomet, koji je pobijedio Antu Sanadera i Andreja Plenkovića. Prgomet je rekao kako će, unatoč razlikama u mišljenjima, poštovati odluku delegata i normalno surađivati s Tomislavom Karamarkom. 

Za potpredsjednike HDZ-a izabrani su Božidar Kalmeta, Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner, Dubravka Šuica i Dražen Bošnjaković. Za te se pozicije, za koje je kandidaturu predalo ukupno 26 kandidata, nisu izborili neki od ''starijih članova'' HDZ-a poput Andrije Hebranga, Vladimira Šeksa, Ivana Jarnjaka, Ivana Šukera, Đure Popijača, Tomislava Ivića, Ante Zvonimira Golema, Drage Krpine, Đure Njavre i Ante Kulušića. 

Znakovita dvorana za HDZ

U zagrebačkom Lisinskom 2011 izaslanika okupilo se kako bi izabralo novo vodstvo stranke. Lisinski su simbolično izabrali za 15. Opći sabor, jer je prije 22 godine prvi predsjednik Franjo Tuđman iz njega krenuo u izbornu pobjedu. Nakon 10-minutnog pozdrava svim okupljenima, Jadranka Kosor iskoristila je minute kako bi izvijestila o radu stranke proteklih tri godine. No, uglavnom je spominjala svoje zlatne dvije godine u kojima je vodila stranku i vladu, te istaknula vlastita dostignuća.

- Bivši predsjednik Ivo Sanader, koji nas je napustio i ostavio državu na koljenima, 3. siječnja 2010. pokušao se vratiti. Optužio me za izdaju, jer smo deblokirali pregovore potpisujući arbitražni sporazum. Zahvaljujem svima vama što ste podržali mene i stranku. Rijetko koja stranka bi izdržala tako jaka dva udarca - rekla je Kosor. 

Red domoljublja, red Tuđmana, red generala...

Između ostalog, HDZ je predlagao i članove Visokog časnog suda stranke. Obzirom na to da predsjednik stranke mora predložiti članove, sastavljene su dvije liste. Jedna je bila od Tomislava Karamarka, a druga od Kosor, Milinovića i Kujundžića. A onda je uslijedilo predstavljanje petorice kandidata. Njihovi govori bili su manje-više strasni i vatreni, no špranca je bila gotovo ista: red domoljublja, red Franje Tuđmana, red generala i branitelja, red mladeži, red demokršćanskih vrijednosti. Vjera u Boga i hrvatski narod bila im je glavna parola. Svi kandidati zborili su kao da je Hrvatska u borbi za neovisnost.

Dajte mi svoj glas i uz Božju pomoć krenimo prema hrvatskoj neovisnosti - zavapio je Karamarko. 

Tomislav Karamarko postavio se kao da je već novoizabrani predsjednik. Svoj 10-minutni govor galantno je produžio za četiri minute i poremetio ustaljeni protokol.

- Dajte mi svoj glas i uz Božju pomoć krenimo prema hrvatskoj neovisnosti - zavapio je Karamarko. Aktualna šefica Kosor svoje je članove preklinjala da joj napokon daju legitiman mandat.

- Dragi prijatelji, molim vas, tražim vas svoj prvi mandat kako mi nitko ne bi spočitavao da sam izabrana aklamacijom - rekla je Kosor nakon što je članove podsjetila da je njena politička karijera krenula upravo iz ove dvorane pod palicom dr. Franje Tuđmana. 

Hrvatsku više neće voditi predsjednik bezbožnik, rekao je Kujundžić

Milan Kujundžić obrušio se na Ivu Sanadera i Stipu Mesića, jer su izdali Tuđmana.

- Krenuli su sa svjedočenjima protiv generala, pa nastavili s vicevima, da bi na kraju dilali transkripte. Užas! Vi ćete danas u HDZ vratiti Tuđmana i zauvijek reći zbogom kadrovima Udbe i slugama Stjepana Mesića i Ive Sanadera - grmio je Kujundžić, te se dotakao i predsjednika Ive Josipovića. Obećao je članovima da Hrvatsku više neće voditi predsjednik bezbožnik.

- Izaberite danas onoga tko će vas poštovati i slušati, a ne one kojih ćete se bojati. Dosta je lokalnih šerifa koji su vas ponižavali - zaključio je Kujundžić. Ne znajući koliko je vremena prošlo, rekao je: Ivan (Šuker) će me potjerati.

- Ne bih ja vas potjerao, pa da kažete da sam lokalni šerif- šaljivo mu je dobacio Šuker.

'Reci DA, pa reci NE'

Govornicu je preuzeo Darko Milinović sa svojim govorom 'reci da, reci ne'.

- Dragi prijatelji, danas ovdje moramo reći DA timu, a NE kultu ličnosti. Moramo reći NE i gubitničkom mentalitetu kojeg je zadnjih godina bilo i previše. Veeć sutra, u političkom smislu, SDP-u i Milanoviću ponovno će se tresti koljena od HDZ-a - nizao je svoje 'za' i protiv Milinović.

Ivan Domagoj Milošević govor je započeo riječima: Teško sam mogao zamisliti bolji uvod od Milinovićevog. Potom se razbacao obećanjima o zapošljavanju, očuvanju radnih mjesta, gospodarstvu i blagostanju, no dobio je najslabiji pljesak.

- Svi, pa i ja, puno puta spomenuli smo ime Franje Tuđmana. No, je li to dovoljno, pitao se Milošević, te naglasio da trebaju pripremiti odgovore na gospodarsku krizu.

Kako su tekle pripreme?

Dan prije izbora u HDZ-u subotu prošao je dramatično u središnjici stranke. Do zadnjeg trenutka radili su na organizaciji izbornog sabora.

Troje kandidata, Jadranka Kosor, Milan Kujundžić i Tomislav Karamarko, pohitali su u središnjicu kako bi do isteka roka predali potpise za svoje kandidature. Posljednje pripreme za izborni sabor protekle su i u negativnom ozračju napisa da je Petar Čobanković, bivši ministar u HDZ-ovoj vladi, navodno priznao krivnju u aferi Planinska te da ide na godinu dana u zatvor bezuvjetno. No nekad najomiljenijeg ministra u HDZ-ovoj vladi ništa neće spriječiti da se u nedjelju pojavi na izbornom saboru HDZ-a i da glasuje za svog favorita u borbi za predsjednika stranke. Dolazi izravno iz Iloka, gdje je proveo vikend s obitelji, koja mu je, kako kaže, najveća potpora.

Ovogodišnji izborni sabor HDZ  stajao je 720.000 kuna te je malo jeftiniji od onog u rujnu 2011., koji ih je stajao oko milijun kuna. Za razliku od sabora 2007., na kojem su izaslanicima posluživali bakanalije, ove godine dobili su samo sendviče. Da je ovaj sabor među siromašnijima, potvrđuje i to što HDZ-ovce ovog puta nitko nije zabavljao. Još 2009. godine uveseljavali su ih poznati pjevači. Branko Bačić objasnio je to rekavši da je ovo radni sabor. Skup  su osiguravali zaštitari Sokol Marića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 728
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"