Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Burić Jakovini: Vi ste nova vrsta elementarne nepogode

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 9

Poljoprivrednici su strahovali od suše, od tuče i od poplave, a sad bome i od Jakovine, komentirao je Dinko Burić novi zakon o poljoprivrednom zemljištu

Sabor danas raspravlja o prijedlogu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu u prvom čitanju. 

Tim zakonom Vlada namjerava zabraniti prodaju tog zemljišta te stati na kraj neadekvatnom korištenju zemljišta i nedisciplini u njegovoj prenamjeni. Prihvati li Sabor predloženi zakon, u Hrvatskoj će se ubuduće moći prodavati isključivo privatno zemljište, no ni to zemljište u idućih sedam godina neće moći kupovati stranci, budući da je takav moratorij ispregovaran s Europskom unijom, javlja Media servis

- Ono što je bitno i što želim naglasiti je da preuzimamo odgovornost za jedan takav resurs i da će se jasno moći vidjeti tko dobiva i zašto dobiva i da će biti puno prigovora, ali će se barem znati gdje da se gleda. Ovako, tisuće i tisuće hektara u stotinama općina dijeljene su daleko iza očiju javnosti - poručio je Milanović na predstavljanju zakona na sjednici Vlade. 

Osnovni oblik novog raspolaganja poljoprivrednim zemljištem je zakup na 50 godina, zbog čega je većina seljačkih udruga ogorčena. Tvrde da se ovim zakonom pogoduje samo velikim sustavima nauštrb seljaka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako veliki broj lokalnih samouprava nije donio program raspolaganja poljoprivrednim zemljištima, a mnogi koji jesu zapravo nisu donijeli adekvatan program. Đurđica Sumrak (HDZ) prigovorila je Jakovini da ova izmjena zakona nema veze s transparentnošću. HSS-ov Branko Hrg istaknuo je kako smatra da zakon ide u krivom pravcu. 

- Ovo je zakon o cvjetanju korupcije. Tko je pisao ovaj zakon? Tko je tu privilegiran? Veliki gospodarstvenici ili mali seljak? Ovaj zakon pogoduje velikim poljoprivrednim proizvođačima, a mali proizvođači na natječajima neće moći doći do zemlje - rekao je Zoran Vinkovič (HDSSB). Jakovina je na to rekao kako zakon nije pisan ni za velike ni za male, iako "bez velikih nema ni malih". 

Kategorički tvrdim da ovaj zakon nije pisan ni za velike ni za male. Iako bez velikih nema ni malih. Pisan je za sve one koji mogu, znaju i hoće raditi - odgovorio je Vinkoviću.

Josip Đakić (HDZ) osvrnuo se na kriterije po kojima će se odlučivati. Kaže kako se najviše bodova, 60, može dobiti za gospodarski program.

"Najbolji gospodarski program mogu ponuditi najjači i najsnažniji"

- Najbolji gospodarski program mogu ponuditi najjači i najsnažniji - rekao je Đakić. Laburist Branko Vukšić rekao je da 'ni ovaj zakon ne sprečava pogodovanje veleposjednicima poput Ivice Todorića'.

- Zakon koketira s nakaradnim divljačko neoliberalnim od bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Čačića promoviranim, a nikad od Vlade osporenim konceptom: ono što je dobro za Todorića dobro je za Hrvatsku. To je Čačić rekao i nikad Vlada nije opovrgla da je to točno - rekao je Vukšić. Dodao je da je novovjekim veleposjednicima država prodala sedam posto najboljeg državnog zemljišta, dok im je 22 posto zemljišta država dala u zakup po naravno povoljnijim cijenama.

I Vinkoviću je sporan prijedlog po kojem je gospodarski program 'prvi i osnovni uvjet, odnosno 60 posto u odlučivanju nekoga iz Agencije'.

- O tome će odlučivati netko tko će, ako ne napravi ono što mu ministar kaže, dobiti nogom u guzicu i otkaz s tog radnog mjesta - zaključio je Vinković. Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec potom ga je upozorila da se kontrolira.

Dinko Burić (HDSSB) ministra je opisao kao elementarnu nepogodu.

- Vi ste možda dobar kao čovjek. Ja zaista mislim da jeste, ovako simpatičan ste, ali ste kako ministar nova vrsta elementarne nepogode za poljoprivrednike u Hrvatskoj. Strahovali su od suše, strahovali su od tuče, strahovali su od poplave a sad bome i od Jakovine - rekao je Burić. Domagoj Hajduković (SDP) stao je u ministrovu obranu i rekao da su jedina elementarna nepogoda HDSSB-ovci.

Komentari (93)
  • Podijeliti sve preostalo poljoprivredno zemljište pripadnicima "građanske" akcije,pripadnicima svih ostalih "civiliziranih","liberalnih","tolerantnih" "hrvatskih" udruga,pripadnicima iskoraka i ostalim šarenim udrugama.Svi oni imaju višak slobodnog vremena.Stalno su na nekakvim paradama,predavanjima,oni bi "hapsili" Hrvate,oni bi stalno nešto.Lijepo im dat lopate,krampove,plugove i obrađivat poljoprivredno zemljište.Neka napokon naprave nešto za svoju Državu.Državu koja ih financira.Državu koja financira njihovu bezobraštinu.

    5. 2. 2013,   08:37
  • Sve to poasfaltirat i zbetonirat i na tome sagradit ogromne betonsko staklene zgrade lokalnih uprava i samouprava...Šume posjeć, prodat talijanima za 2% vrijednosti i onda od njih uvest namještaj za nove zgrade. naravno, za sve to bi ministar oporezivanja dignuo povoljan kredit, a i otvorila bi se u novim zgradama i nova radna mjesta...Molim da me zbog ovog prijedloga ne zovete da se pridružim vašem stručnom timu, hvala...

    5. 2. 2013,   08:54
  • Ono što je bitno i što želim naglasiti je da preuzimamo odgovornost za jedan takav resurs i da će se jasno moći vidjeti tko dobiva i zašto dobiva-molim objaviti tko je kaj dobil i zašto,mislim da bu obrasloženja interesantna

    5. 2. 2013,   10:05