Obavijesti

News

Komentari 93

Burić Jakovini: Vi ste nova vrsta elementarne nepogode

Burić Jakovini: Vi ste nova vrsta elementarne nepogode
9

Poljoprivrednici su strahovali od suše, od tuče i od poplave, a sad bome i od Jakovine, komentirao je Dinko Burić novi zakon o poljoprivrednom zemljištu

VIDEO

Sabor danas raspravlja o prijedlogu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu u prvom čitanju. 

Tim zakonom Vlada namjerava zabraniti prodaju tog zemljišta te stati na kraj neadekvatnom korištenju zemljišta i nedisciplini u njegovoj prenamjeni. Prihvati li Sabor predloženi zakon, u Hrvatskoj će se ubuduće moći prodavati isključivo privatno zemljište, no ni to zemljište u idućih sedam godina neće moći kupovati stranci, budući da je takav moratorij ispregovaran s Europskom unijom, javlja Media servis

- Ono što je bitno i što želim naglasiti je da preuzimamo odgovornost za jedan takav resurs i da će se jasno moći vidjeti tko dobiva i zašto dobiva i da će biti puno prigovora, ali će se barem znati gdje da se gleda. Ovako, tisuće i tisuće hektara u stotinama općina dijeljene su daleko iza očiju javnosti - poručio je Milanović na predstavljanju zakona na sjednici Vlade. 

Osnovni oblik novog raspolaganja poljoprivrednim zemljištem je zakup na 50 godina, zbog čega je većina seljačkih udruga ogorčena. Tvrde da se ovim zakonom pogoduje samo velikim sustavima nauštrb seljaka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako veliki broj lokalnih samouprava nije donio program raspolaganja poljoprivrednim zemljištima, a mnogi koji jesu zapravo nisu donijeli adekvatan program. Đurđica Sumrak (HDZ) prigovorila je Jakovini da ova izmjena zakona nema veze s transparentnošću. HSS-ov Branko Hrg istaknuo je kako smatra da zakon ide u krivom pravcu. 

- Ovo je zakon o cvjetanju korupcije. Tko je pisao ovaj zakon? Tko je tu privilegiran? Veliki gospodarstvenici ili mali seljak? Ovaj zakon pogoduje velikim poljoprivrednim proizvođačima, a mali proizvođači na natječajima neće moći doći do zemlje - rekao je Zoran Vinkovič (HDSSB). Jakovina je na to rekao kako zakon nije pisan ni za velike ni za male, iako "bez velikih nema ni malih". 

Kategorički tvrdim da ovaj zakon nije pisan ni za velike ni za male. Iako bez velikih nema ni malih. Pisan je za sve one koji mogu, znaju i hoće raditi - odgovorio je Vinkoviću.

Josip Đakić (HDZ) osvrnuo se na kriterije po kojima će se odlučivati. Kaže kako se najviše bodova, 60, može dobiti za gospodarski program.

"Najbolji gospodarski program mogu ponuditi najjači i najsnažniji"

- Najbolji gospodarski program mogu ponuditi najjači i najsnažniji - rekao je Đakić. Laburist Branko Vukšić rekao je da 'ni ovaj zakon ne sprečava pogodovanje veleposjednicima poput Ivice Todorića'.

- Zakon koketira s nakaradnim divljačko neoliberalnim od bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Čačića promoviranim, a nikad od Vlade osporenim konceptom: ono što je dobro za Todorića dobro je za Hrvatsku. To je Čačić rekao i nikad Vlada nije opovrgla da je to točno - rekao je Vukšić. Dodao je da je novovjekim veleposjednicima država prodala sedam posto najboljeg državnog zemljišta, dok im je 22 posto zemljišta država dala u zakup po naravno povoljnijim cijenama.

I Vinkoviću je sporan prijedlog po kojem je gospodarski program 'prvi i osnovni uvjet, odnosno 60 posto u odlučivanju nekoga iz Agencije'.

- O tome će odlučivati netko tko će, ako ne napravi ono što mu ministar kaže, dobiti nogom u guzicu i otkaz s tog radnog mjesta - zaključio je Vinković. Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec potom ga je upozorila da se kontrolira.

Dinko Burić (HDSSB) ministra je opisao kao elementarnu nepogodu.

- Vi ste možda dobar kao čovjek. Ja zaista mislim da jeste, ovako simpatičan ste, ali ste kako ministar nova vrsta elementarne nepogode za poljoprivrednike u Hrvatskoj. Strahovali su od suše, strahovali su od tuče, strahovali su od poplave a sad bome i od Jakovine - rekao je Burić. Domagoj Hajduković (SDP) stao je u ministrovu obranu i rekao da su jedina elementarna nepogoda HDSSB-ovci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21