Obavijesti

News

Komentari 135

Culej: Mali Glavaševiću, nemoj udarati dok ja pričam u Saboru

Culej: Mali Glavaševiću, nemoj udarati dok ja pričam u Saboru
9

Sabor bi u petak oko podneva trebao glasovati o povjerenju ministru obrazovanja Pavi Barišiću. Dok oporba traži njegov odlazak, HDZ ga podržava

VIDEO

Saborska sjednica je nastavljena izvješćem MIP-a o zahtjevu DORH-a za ukidanjem imuniteta Tomislavu Sauchi.

"DORH nam je izdao zahtjev za lišavanjem slobode protiv Tomislava Sauche zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i krivotvorenja službene isprave. MIP većinom glasova predlaže Saboru da se odobri zahtjev DORH-a za ukidanjem imuniteta", kazao je predsjednik MIP-a Žarko Tušak.

"Većinom glasova MIP predlaže odobrenje zahtjeva za pokretanjem kaznenog postupka", kazao je Tušak.

Pernar branio Sauchu

Ivan Pernar je jedini koji je odlučio braniti Tomislava Sauchu nakon što nije htio glasati za skidanje imuniteta. Pozvao je i ostale da mu ne skinu imunitet za istražni zatvor, nego samo za pokretanje istrage.

"Zašto bi išao u zatvor. Svjedoci su ispitani, djelo ne može ponoviti! Odlaskom u pritvor ga se unaprijed osuđuje. Znate li vi kako policija pretražuje, kako je u Remetincu. Sutra se to može dogoditi nekome od nas, nemojte za to glasati. Saucaha je uvijek bio fin i kulturan", rekao je Pernar.

Pernar je podsjetio da se sada Saucha tretira kao "velika riba i kapitalac", dok za izvlačenje novca iz HDZ-a istim potpisima, nitko nije pritvoren. Pernar podsjedća da niti suuđenja Nadanu Vidoševiću i Ivi Sanaderu, a Petar Čobanković je gulio krumpir za 14 milijuna kuna, dok će Saucha u pritvor za pola milijuna.

Pernar izazvao reakcije iz HDZ-a

"Kolega Pernar, čije ste vi kukavičje jaje u Saboru. Idi u dječji vrtić, možda tamo nađeš nekog tko te razumije. Iz koje si ti priče izašao?", kazao je Stevo Culej.

"Zar postoji veliki ili mali zločin, na koji se način može uništiti čovjeka"?, kazao je Culej.

"Jučer se vrijeđalo Barišića, a danas tražite milost. Za vas smo vi lopovi i fašisti da bi se postignuo efekt za djecu na galeriji. Svi glasaju za oduzimanje imuniteta osim vas. Zašto vi baš ne?", kazao je Culej.

Pernar je i dalje inzistirao da se šalje pogrešna poruka s pritvaranjem Sauche za sitan novac, dok su velike ribe prošle.

"Sanader neće nikada biti osuđen. To mi je rekao Dinko Cvitan, bili smo zajedno i on je rekao: Ivane, Sanader neće biti osuđen", rekao je Pernar.

Petar Škorić iz HDZ-a je naglasio da su jučer SDP-ovci cijeli dan prozivali Pavu Barišića za plagiranje.

- Sada ispada da su oni cijeli svoj mandat plagirali putne naloge. Nikakvi spinovi neće moći saktiriti sramotu iz srca Kukuriku koalcije - rekao je Škorić.

Bulj: Zastupnici nisu bogovi

Za repliku se javio Miro Bulj (Most)

"Saborski zastupnici nisu bogovi. Vi ste molili da vam se ne skine imunitet. Trebalo bi proširiti hrvatske zatvore. Ljudi u zatvoru završavaju zbog fete pršuta, a oni koji su ukrali milijarde šetaju slobodno. Vi ste bili u Beogradu i šurovali sa četničkom stranku", kazao je Bulj Pernaru.

"Mislim da sad četnici nemaju veze s ovom raspravom. Nitko ne spori da krivce treba kazniti, ali nalazimo se u paradoksalnoj situaciji. Velike ribe se štiti. Nekima je kazna guljenje krumpira poput Čobankovića, a neke se šalje u zatvor zbog puno manjih iznosa", kazao je Pernar.

"Svrbi vas HDZ, a nikoga drugog ne spominjete, što je s vašim žutim kovertama. Ne morate biti svakom loncu poklopac. Zastupnička kartica ne daje nam pravo da kršimo zakon", kazao je Damir Felak (HDZ)  i dodao da se Pernar ponaša kao odvjetnik SDP-a.

Pernar: Štiti se krupne ribe, a male trpa u zatvor

Pernar je ponovio kako se krupne ribe štiti, a male trpa u zatvor.

"Povjerenje građana u pravosuđe neće porasti zato što je Saucha u zatvoru.Poraslo bi da se osudi Sanaderu Cvitan mi je rekao da Sanader nikada neće biti osuđen. Šaljemo poruku da je Saucha premalo ukrao jer inače ne bi završio u zatvoru", kazao je Pernar.

"Nikakvi SDP-ovi spinovi kao lažne optužbe neće moći sakriti sramotu koja se dogodila u samo vrhu Kukuriku koalicije", kazao je Petar Škorić (HDZ).

Stevo Culej kazao je da su hrvatski branitelji kopali po ranama da bi ostvarili hrvatski san.

"Kaznili su sami sebe. Vukli su nas po blatu od Savske do Markova trga. Što ste radili s nama svih ovih godina?Koliko ima branitelja, dignite svoj glas. Malo vas se bori za interese branitelja. Piljite u svoje mobitele", kazao je Culej.

Culej: Mali Glavaševiću, ne udaraj dok ja pričam

"Mali Glavaševiću, ne udaraj dok ja pričam", poručio je Culej Glavaševiću kojeg je očito uznemirilo Culejev govor.

 "SDP je jasno rekao da nam je u interesu da se slučaj što prije raščisti. Nismo za to da se vi tu postavljate kako da svi znate sve o tom slučaju. Dopustite čovjeku da se obrani. Dosta vas je danas govorilo da mu vjerujete da je nevin. Tu lešinarite i pokušavate reći nešto o nečemu što ne znate", kazao je Gordan Maras (SDP).

"Maras se jučer razgoropadio,a danas je skroman i ponizan", kazao je Blaženko Boban (HDZ).

Bulj: Ne trebamo likovati

"Ne trebamo likovati kao što to rade kolege i s lijeve i desne strane. Kriminal je kriminal", kazao je Miro Bulj.

"Mi danas u HDZ- u ne trebamo zakucavati jer ste se vi gospodo iz SDP-a zakucali sami", kazao je Josip Borić (HDZ).

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner je rekao kako će se o imunitetu Tomislava Sauche glasati iza 12 sati.

Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu zakona o potvrđivanju fakultativnog protokola uz konvenciju o pravima djeteta o postupku povodom pritužbi.

Barišić uživa povjerenje Hrvatskog sabora

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić uživa povjerenje Hrvatskog sabora, pokazalo je u petak glasovanje zastupnika.

Za iskazivanje nepovjerenja Barišiću izjasnilo se 49 od potrebnih 76 zastupnika. Prijedlogu se usprotivilo njih 72, a 18 ih je bilo suzdržano.

Da se Barišiću iskaže nepovjerenje tražili su SDP, HNS i HSU, optužujući ga za plagiranje znanstvenog rada.

Po Poslovniku, kada Sabor odbije prijedlog za iskazivanje nepovjerenja, zastupnici koji su ga inicirali ne mogu podnijeti isti zahtjev prije nego istekne šest mjeseci od dana podnošenja prijedloga.

Sabor skinuo imunitet SDP-ovcu Tomislavu Sauchi

Tomislav Saucha, SDP-ov zastupnik i predstojnik Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, kojega Državno odvjetništvo tereti da je u aferi 'devizne dnevnice' na štetu proračuna pribavio korist veću od 540 tisuća kuna i 1360 eura, ostao je u petak bez zastupničkog imuniteta, a odluku o tome donio je Hrvatski sabor većinom glasova.

 Od 136 nazočnih zastupnika, za skidanje imuniteta koje je ujutro predložilo Mandatno-imunitetno povjerenstvo izjasnilo se njih 135, a jedan je bio protiv.

 DORH je za Sauchu zatražio pokretanje kaznenog postupka te lišavanje slobode, odnosno određivanje istražnog zatvora. Sumnjiči ga da je je nalagao da se u gotovini iz državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, "iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika". Naloge je, tvrde z DORH-u, potom potpisivao i nalagao njihovu dostavu u računovodstvo, nakon čega su izrađeni nalozi za službena putovanja u inozemstvo.

 Saucha se tereti za razdoblje od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine. U tom je periodu, navodi DORH, tajnici usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga i sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522 kuna i 1.360 eura.

 Saucha je treći zastupnik koji će automatski, čim mu se skine imunitet, biti pritvoren. Prije njega to se dogodilo Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i šefu HDZ-a, te Branimiru Glavašu, utemeljitelju HDSSB-a.

 Razlozi za određivanjem pritvora, odnosno istražnog zatvora za Sauchu tumače se opasnošću da bi, koristeći autoritet bivšeg predstojnika premijerova Ureda, mogao utjecati na svjedoke.

 Iz DORH-a se jutros neslužbeno doznaje da će, čim dobije saborsku odluku o skidanju imuniteta, protiv Sauche pokrenuti istragu.

 Stanka zbog glasovanja o kandidatima za Programsko vijeće HRT-a

Hrvatski sabor odredio je u petak 45-minutnu stanku tijekom koje će zastupnici od 31 ponuđenog kandidata birati pet članova Programskog vijeća HRT-a.

 Glasuje se tajno, jer je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, objasnio je predsjednik Sabora Božo Petrov, te zastupnike uputio da mogu glasovati samo jednim listićem i osobno.

 Glasački listići i kutije su ispred sabornice, rekao je Petrov koji je za ispomoć oko glasovanja uzeo Blaženka Bobana (HDZ), Bojana Glavaševića (SDP) i Ivanu Ninčević Lesandrić (Most).

 Na listi kandiadata o kojima zastupnici odlučuju su: Nikola Baketa, Vlaho Bogišić, Ante Bralić, Mateja Bublić, Silva Celebrini, Petar Ćurić, Gordan Črpić, Franjo Greguric, Josip Jović, Zlatan Krajina, Vlatka Lemić, Ivica Lučić, Zorislav Lukić, Darko Marinac, Željka Markić, Nedjeljko Marković, Robert Markt, Darko Markušić, Romana Matanovac Vučković, Boris Mužanović, Đorđe Obradović, Milivoj Pašiček, Zvonimir Peranić, Tena Perišin, Damir Pijaca, Mile Prpa, Tomislav Radić, Ivan Starčević, Ivan Tanta, Željko Tomašić i Trpimir Vicković.

 Programsko vijeće HRT-a ima 11 članova - devet bira i razrješuje Sabor, a dvoje su zaposlenici HRT-a. Četverogodišnji mandati istekli su Josipu Jeliću, Sanji Ravlić, Zoranu Šangutu, Bruni Kragiću i Arsenu Oremoviću, pa se sada traži pet novih članova.

Osnovati istražno povjerenstvo za Imunološki zavod

Saborski zastupnici u petak su bili jednoglasni u stavu da treba osnovati istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za stanje u kojem se nalazi Imunološki zavod.

Za odluku o osnivanju povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda koju je inicirao Živi zid, a potpisalo 30 zastupnika, glasovali su svi u sabornici nazočni zastupnici, njih 139.

Predsjednik Sabora Božo Petrov pozvao je klubove da iz svojih redova predlože članove za povjerenstvo.

Sabor je donio odluku po kojoj od 1. ožujka ove godine počinje mirovati mandat SDP-ovu zastupniku Zoranu Milanoviću.

Prihvatio je prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva i odbio skinuti imunitet 'mostovcima' Nikoli Grmoji i Maru Kristiću, jer su to tražili privatni tužitelji.

Dnevi red Sabor je proširio s 15-ak novih točaka, među kojima su i izmjene zakona o tržištu plina, o socijalnoj skrbi, o legalizaciji, odnosno o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...