Obavijesti

News

Komentari 298

Oporba odbila glasovati: Novi ministri prisegnuli na dužnosti

Oporba odbila glasovati: Novi ministri prisegnuli na dužnosti
23

Vladajuća većina izglasala je i posljednjeg ministra, Josipa Aladrovića koji preuzima resor rada. Kao i ostali, odmah je prisegnuo na tu dužnost. Time je Sabor izglasao povjerenje svim kandidatima

VIDEO

Hrvatski sabor glasao vam je u petak o sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi. Na plenarnoj sjednici zastupnici su izglasali povjerenje šestorici novih ministara, a o sedmom, Aladroviću, glasali su kasnije nakon što je matični Odbor završio sa zasjedanjem.

>>>>Pratite tijek događanja:

18.37 Vladajuća većina izglasala je i posljednjeg ministra, Josipa Aladrovića koji preuzima resor rada. Kao i ostali, odmah je prisegnuo na tu dužnost.

18.10 U tijeku je sjednica Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav na kojoj se odlučuje o Mostovu zahtjevu za smjenom ministra Kujundžića i eventualnim sazivanjem nove sjednice Sabora. Glasovanje o povjerenju novom ministru rada i socijalne skrbi Josipu Aladroviću bit će, prema informacijama, u 18.30 sati.

17.46 Saborski zastupnici vladajuće većine izglasali su ministricu poljoprivrede Mariju Vučković koja je naslijedila Tomislava Tomislava Tolušića, ministra EU fondova Marka Pavića koji je naslijedio Gabrijelu Žalac, ministra državne imovine Marija Banožića, nasljednika Gorana Marića, ministra uprave Ivana Malenicu koji je naslijedio Lovru Kuščevića, ministricu demografije Vesnu Bedeković, nasljednicu Nade Murganić te ministra vanjskih i EU poslova Gordana Grlić Radmana koji na tu poziciju dolazi umjesto Marije Pejčinović Burić. Izglasali su i Davora Božinovića i Zdravka Marića za potpredsjednike Vlade. 

U sabornici su ostala dva nezavisna zastupnika te onaj iz Živog zida, koji su glasali protiv ministara. O ministru Aladroviću, ponovimo, glasat će se malo kasnije kad završi matični Odbor koji i dalje raspravlja, unatoč tome što su tu sjednicu napustili članovi vladajuće većine. 

Novi ministri odmah su i prisegnuli na svoje dužnosti

17.40 Završila je stanka te je krenulo glasovanjeOporba je izašla van i ne želi sudjelovati na glasovanju.

17.28 U Saboru je trenutno stanka. Čeka se nastavak izvanredne sjednice i glasovanje o šest novih ministara. O Aladroviću će se glasati naknadno.

17.21 Davor Bernardić je u Saboru tražio stanku i pozvao zastupnike da ne sudjeluju u prikrivanju kriminala.

- Tražimo stanku da upozorimo da ovo nije riječ o rekonstrukciji Vlade već prikrivanje kriminala. Dva dana slušamo o dobrim rezultatima vlade, a ne znamo zašto su onda ministri otišli. A otišli su zbog korumpiranosti, afera, mercedesima ispred kuća. Premijer govori o percepciji, time indirektno štiti kriminal. Čemu dvostruki kriteriji. Svima je jasno zašto su morali otići ministri. Otišli su zbog korupcije. Najpravednije da se raspišu novi izbori. Tko god štiti kriminal po zakonu sudjeluju u kriminalu. Pozivam vas da ne sudjelujemo u ovom činu - oštar je bio Bernardić.

- Premijer je najavio osvježenje, kao da se bavi vremenskom prognozom. Neozbiljno. Danas ćete si izglasati treću lošu Plenkovićevu vladu. Prestanite mrcvariti sebe, nas, ovu jadnu državu i jadne građane. Pristojno bi bilo raspisati izbore - poručila je Anka Mrak Taritaš (GLAS).

- Ova Vlada je izvanredna na način koji je apsurdan, stalno je stanju nastajanja i nestajanja - istaknuo je nezavisni Marko Vučetić.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić traži stanku u ime kluba te je prozvao oporbene zastupnike.

- Tražim stanku od 10 minuta kako bi razložili argumente. Nije smiješno da u Saboru ovoj vladi dociraju osobe koje su pravosudno osuđene zbog krađe, koji su bili u sukobu interesa. Afere na teret stavljaju najuspješnijoj Vladi od devedesetih i zato ovim putem čestitam premijeru ove Vlade - kazao je Bačić.

Mirando Mrsić (Demokrati) je prozvao ostavljanje ministra Pavića i traži raspisivanje izbora.

- Ovo nije rekonstrukcija vlade, već dekonstrukcija. Najkorumpiranija vlada u povijesti. Plenković ovdje spašava sebe, pa HDZ a građanima kako bude. Ministri mogu krasti muljati, ali ne smije biti praćeno lošem percepciju javnosti. Ovo je kao Sanaderov HDZ. Vrijeme je izbore. Oni će biti statisti, a neće napraviti ništa. Pavić je smijenjen da bi bio unaprijeđen. Čovjek koji je uništio mirovinski sustav, a na njegovu poziciju stavljate njegovog kompanjona koji u uništenju sudjelovao. Tko god glasa za njih će staviti osobni interes iznad interesa građana Hrvatske. Idemo na izbore pa da vidimo tko ima podršku građana - rekao je Mrsić.

17.14Lovro Kuščević vratio se iz ministarske u saborsku fotelju i prisegnuo na dužnost saborskog zastupnika.

Oporbeni zastupnici zatražili su stanku.

- Jasno je da je Vlada zadnje dvije godine bila paravan za radnje ljudi koje nisu ble časne, afere su se izmjenjivale sumanutom brzinom, nismo mogli popratiti sve te afere. I danas se od nas očekuje da samo tako prihvatimo da je to to, da ih je maknuo. Mi ćemo vam pustiti svjetla pozornice i nećemo se složoti sa davanjem povjerenja novim ministrima. Jedina vijest koja nas može zadovoljiti je da predsjendik Vlade da sam ostavku - rekao je šef Mosta Božo Petrov.

17.10 - HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri su napustili sjednicu.

HDZ-ovci su od Marasa tražili da izglasaju povjerenje Aladroviću kako bi u 17 sati mogli odraditi izglasavanje svih ministara i da oporba ne oteže, no Maras kao predsjednik Odbora to nije dopustio poručivši kako se rasprava mora provesti pa koliko god ona trajala. 

Zato će sad na plenarnoj sjednici zastupnici izglasati povjerenje šestorici novih ministara, a o sedmom, Aladroviću, glasat će kasnije kad matični Odbor završi sa zasjedanjem.

16.57 - HSS-ov Krešo Beljak budućeg ministra pitao je pet kratkih pitanja.

- S koliko godina ste završili fakultet? Koliko dugo ste bili prijavljeni na Zavod za zapošljavanje nakon toga? Na koliko ste radnih mjesta radili, a da vam nije trebala stranačka, tj uhljebnička iskaznica? Jeste li služili vojsku? Je li istina da ste vi tvorac mirovinske reforme - nabrojao je pitanja Beljak. 

- U mom životopisu stoji što sam sve radio u životu. Sve što sam radio, radio sam pošteno. Kao ravnatelj HZMO-a sam sudjelovao oko reforme. Ako pitate korisnike, mogu biti jako zadovoljni - rekao je Aladrović. 

Beljak mu je ironično zahvalio što mu nije na ništa odgovorio, pa je odgovorio umjesto njega:

- Završili ste fakultet u roku, naravno, bili odličan student pretpostavljam. Niste bili na Zavodu jer vam je otac bi župan i niste ništa radili što nema veze sa stranačkim uhljebljivanjem. A niste služili ni vojsku - rekao je Beljak. 

HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri su napustili sjednicu.

16.37 - Maras je ponovio, kao na prethodnom odboru, kako je ovo najkorumpiranija Vlada od 1990-ih godina. 

- Nismo čuli od premijera što misli o aferama ministra koji odlaze - istaknuo je dodavši kako je smijenjene ministre do jučer premijer branio. 

- Govorio je kako su to samo tehnički problemi, a nakon nekog vremena ih je smijenio. Javnost ima pravo znati da li je premijer promijenio mišljenje - rekao je Maras nabrojavši afere smijenjenih ministra. 

Najpoštenije bi bilo, dodao je, da se raspišu novi izbori. 

- Pa da vidimo koga građani žele. Imaju pravo o tome odlučiti nakon tri godine i svih ovih stvari koje se dešavaju i nakon što vašu vladu podržavaju oni za koje nisu glasali. Ovo ne liči na ništa - poručio je Maras.

16.04Na posljednjem Odboru danas, premijer Plenković predstavlja i budućeg ministra rada Josipa Aladrovića koji na tu poziciju dolazi umjesto Marka Pavića, a koji odlazi na čelo Ministarstva EU fondova. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

-  Dolazim iz sustava mirovinskog sustava, bio sam ravnatelj i dobro sam upoznat s problematikom mirovinskog osiguranja, to će mi biti prednost u radu. U sljedećem radu ćemo obnoviti socijalni dijalog, pozivamo sve sindikate na to, definitivno ćemo obnoviti rad gospodarsko-socijalnog vijeća, a izazovi će biti prevladani isključivo dijalogom, istaknuo je budući ministar Aladrović.

Zagreb: Mirovinski sustav i socijalno partnerstvo  o povjerenju novom ministru Aladroviæu

- Od njega očekujem da bude akter koji će obnoviti socijalni dijalog, siguran sam da će svojim iskustvom, kao mlad i dobar menadžer, dati doprinos u radu naše Vlade i mirovinskog sustava - istaknuo je Plenković.

15.49  Odbor za gospodarstvo raspravlja o kandidatu za državnu imovinu Mariu Banožiću koji dolazi na mjesto bivšeg ministra Gorana Marića s pozicije predstojnika ureda državne imovine u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Tomislav Panenić (nezavisni) je kazao novom kandidatu državne imovine da mu kadroviranje ne bude interes jer su državne tvrtke dobro promatrane.

Saborski Odbor za gospodarstvo raspravlja o povjerenju novom ministru Mariju Banoziću

Saša Đujić (SDP) je kazao da mu nije jasno zašto je došlo do rekonstrukcije Vlade ako se po odborima govori da su ministarstva do sad odlično radila.

- Bivši ministri se rade pod opasnim optužbama za sukobe interesa. Žao mi je što niste smijenili ministra Kujundžića, a kako smo čuli niste mogli jer vam je uvjetovao.

15.32 - Odbor za vanjsku politiku i odbor za europske poslove podržao je kandidata Gordana Grlića Radmana za ministra vanjskih poslova. 

15.24 - SDP-ov Željko Jovanović ustvrdio je kako bi najpoštenija rekonstrukcija bila novi izbori.

-  U rekonstrukciji se maknulo ministricu za koju je premijer rekao da je dala veliki doprinos, pa nije jasno zašto mora ići. A istovremeno je ostavio ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je unio kaos - poručio je Jovanović. Plenković mu je uzvratio.

- Postignuća ove Vlade, u odnosu na vašu Vladu koja je Hrvatsku unazadila, imala deficite, najrađe bi zaboravili. Priključili ste se sindikalnim inicijativama i obmanjujte javnost kako nije vaša vlada donijela zakon o radu do 67. godine. Ne samo da smo pobijedili na izborima nego smo građanima uspjeli osigurati stabilnost. Pretvorili ste se u demagoge i populiste -  rekao je Plenković. 

15.13 - Nakon podužeg obrazlaganja i predstavljanja sebe i svojeg smjera u kojem će voditi ministarstvo, pa čak i isticanja najnovijih podataka o prirodnom kretanju stanovništva, broju rođenih, umrlih, sklopljenih brakova, predsjednica Odbora Nada Turina Đurić (Glas) poručila je kako se Bedeković pripremila kao da će biti ministrica 10 godina, a ne 12 mjeseci. 

- Ja sam štreberica - dodala je Bedeković. 

Mostova Ines Strenja upitala je Bedeković kada planira donijeti Obiteljski zakon te kako definira obitelj.

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport raspravlja o povjerenju ministrici Vesni Bedeković

- Radna skupina radi na izradi novog Zakona, postojeći iz 2015. je u primjeni i na ocjeni je ustavnosti. Novi ćemo donijeti u što je mogućem bržem roku. Što se tiče definicije, obitelj je zajednica muškarca i žene - odgovorila je Bedeković.

Kasnije je rekla kako je mislila da je pitanje o definiciji braka, pa je istaknula kako se definicija obitelji može gledati iz više kuteva. 

- Obitelj može biti i netko tko nije u krvnom srodstvu - rekla je.

15.07Predsjednik kluba HDZ-a, Branko Bačić, rekao je da se nada da će glasovanje o novim ministrima, koje je bilo zakazano za 17 sati, početi najkasnije do 18 sati.

- Vjerujem da će malo kasniti - rekao je Bačić u Saboru.

14.45 - Premijer Plenković predstavio je Vesnu Bedeković, nasljednicu smijenjene ministrice demografije Nade Murganić, kojoj je i ovom priliku zahvalio na trudu i doprinosu. 

- Bila je predana, angažirana, radila je taj posao s punim mojim povjerenjem, dala je izvrstan doprinos noseći se sa uvijek teškim i izazovnim temama - poručio je Plenković. 

Što se tiče Vesne Bedeković, aktualne saborske zastupnice, predstavio je njezinu biografiju istaknuvši kako ima zavidno i političko i stručno iskustvo.

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport raspravlja o povjerenju ministrici Vesni Bedeković

- Ovaj resor je zahtijevan resor. U njemu smo ostvarili zavidan pomak do sada, ali postoji niz zadaća koje moramo ispuniti, a to je da osnažimo sustav socijalne skrbi, položaj socijalnih radnika, ne samo njihovu fizičku sigurnost nego i dostojanstvo. Ova Vlada poduzela je najviše mjera nego ijedna dosadašnja što se tiče demografske revitalizacije - istaknuo je. 

Dodao je kako buduću ministricu poznaje i osobno i profesionalno. 

- Uvjeren sam da će se odlično uklopiti u kolektivni rad Vlade - rekao je. 

- Svjesna sam kompleksne problematike resora u koji ulazim i odgovornosti koju preuzimam - istaknula je Bedeković naglasivši radno iskustvo na upravljačkim mjestima.

- 10-ak godina bila sam na poziciji dekana što mi daje za pravo da kažem imam razvijene organizacijske sposobnosti, a upravo te sposobnosti upravljanja procesima i ljudima smatram da mi daju ovlast, mogućnost i one kvalitete da bih mogla ostvariti sve aktivnosti koje će omogućiti realizaciju programa Vlade i resornog ministarstva. Imam i dobru radnu energiju, a moje geslo uvijek je bilo: red, rad, disciplina i odgovornost - poručila je. 

Fokus će joj biti, dodala je, na ljudima i povećanju broja socijalnih radnika, ali i stručnjaka poput psihologa, socijalnih pedagoga, edukatora, rehabilitatora.

- Prema meni vidljivim podacima, imamo oko 1700 radnika, a nedostaje ih barem upola toliko i svakako smatram da treba povećati taj broj. Jako bitnim smatram i da treba poboljšati sustav u smislu fizičke i tehničke zaštite. Važan je i dijalog s nevladinim sektorom i imam namjeru, nastojat ću uvijek kad je to moguće, prihvaćati inicijative civilnog sektora - istaknula je.

Dodala je kako će nastaviti rad svoje prethodnice Murganić koju iznimno cijeni. 

- Obitelj je nukleus društva  stoga ću raditi na osnaživanju obitelji. Novi Obiteljski zakon je u izradi, smatram da treba osnažiti i osamostaliti obiteljski centri, važna je edukacija roditelja i mladih, omogućiti produljenje radnog vremena dječjih vrtića kako bi se osnažilo zdravo roditeljstvo. Poseban naglasak treba staviti i na osnaživanje struke za rad s mladima. Ova Vlada je već revitalizirala Savjet za mlade, što smatram dobrom mjerom - istaknula je Bedeković dodavši kako će se posebno baviti i prevencijom nasilja.

14.24 - Nakon pet sati rasprave, članovi odbora za Ustav izglasali su povjerenje budućem ministru uprave Ivanu Malenici te Davoru Božinoviću i Zdravku Mariću za potpredsjednike Vlade.

Saborski Odbor za europske poslove raspravlja o povjerenju ministru Gordanu Grliću Radmanu

14.21 - Plenković se osvrnuo na pitanje Joška Klisovića o ćirilici u Vukovaru:

- I Vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda i tu nema nikakve dileme. Moramo znati da iz nje ne proizlazi pravna osnova o dvojezičnosti ploča, to nam mora biti jasno. Ne želim imati raspravu koja ide van sadržaja odluke Ustavnog suda - rekao je.

Kandidat za ministra vanjskih poslova se osvrnuo na pitanje o Jošku Paru.

- Mato Granić je predložio Para za zamjenika veleposlanika, a koliko se sjećam kad je postao veleposlanik predložio je svu potrebnu dokumentaciju time i diplomu.

14.16 Joško Klisović (SDP) : 

- Drago mi je da vi dolazite na mjesto koje je moralo biti upražnjeno zbog boljitka Hrvatske. 

Upitao je premijera podržava li izjavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave u vezi ćirilice?

Nikola Grmoja (MOST) upitao kandidata za ministra u vezi bivšeg veleposlanika Joška Paru jer u to vrijeme kad je bio veleposlanik nije imao završeni fakultet, a bez fakulteta se nije moglo obavljati ta dužnost.  

- Vi ste bili tad predstojnik za kadrovsku politiku, pa vas pitam kako je to moguće?

14.14 - Sam Grlić Radman zahvalio je na ukazanom povjerenju. Prisjetio se kad se krajem 1991. godine prijavio na posao u Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno inozemnih poslova, kako se tada zvalo.

- U službu vanjskih poslova krenuo sam bez iskustva, ali s entuzijazmom, bio sam prvi hrvatski diplomat koji je bio poslan u Švicarsku. Želio bih vam zapravo reći koliko sam vezan uz Ministarstvo vanjskih poslova – govorio je Grlić Radman. Iznenadilo ga je kad ga je premijer nazvao.

– Nakon što sam dobio vaš poziv, vratio sam se, došao u svoju staru bazu, jako sam ponosan na cijelo razdoblje našega rada, smjenjivale su se vlade, ali mi smo nastavili posao. Cilj je svakako pojačati strukturu u Ministarstvu te pripremiti se za predsjedavanje Europskom unijom. Čini mi se da javnost to baš ne razumije potpuno i mislim da nije dobro da ljudi to ne znaju. Predsjedavati Europskom unijom – prije 25 godina nismo mogli ni zamisliti da je to moguće – jedna mala država, iako nas ne volim nazivati malima, da vodi tako nešto - kazao je Grlić Radman, dodavši kako već sada razmišlja o prvim posjetima koje će obaviti. 

14.00Marko Pavić dobio je potporu Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije da bude ministar.

13.59 - Nakon Marića i četiri sata rasprave, na sjednici Odbora za Ustav konačno je krenulo ispitivanje kandidata za novog ministra uprave Ivana Malenice. SDP-ov Peđa Grbin je na početku ponovio da je Malenica ovdje samo zato što je njegov prethodnik Lovro Kuščević mešetario s nekretninama.

Malenicu je upitao koji je njegov stav oko Zakona o sprečavanju sukoba interesa i jesu li ovlasti Povjerenstva prevelike. Pitao je i misli li da Hrvatska ima previše jedinica lokalne i regionalne samouprave te što će napraviti s Zakonom o referendumu.

Saborski Odbor za ustav raspravlja o povjerenju novim potpredsjednicima Vlade

Vezano uz ovlasti Povjerenstva, Malenica je kazao da se trebaju popuniti neke pravne praznine. 

- Bez sveobuhvatne analize teško je utvrditi je li jedinica lokalne samouprave previše  -poručio je Malenica.

Na ponovljeno pitanje o broju lokalnih i regionalnih jedinica samouprave, Malenica je dodao kako smatra da ih treba smanjiti.

Što se tiče odluke Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru, poručio je da će učiniti sve da se ta odluka primijeni.

13.58 - SDP-ov Arsen Bauk pitao je Marića kakav je njegov osobni odnos s Antom Todorićem.

- Moje zaposlenje u Agrokoru bilo je četiri godine. Ja sam javni dužnosnik i javna osoba i sve što radim je predmet interesa javnosti. I ja sam toga svjestan. U Agrokoru sam radio kao izvršni direktor, uvijek sam imao vrlo korektan i profesionalan odnos s Todorićem. I kao poslodavac i predsjednik Uprave teme su nam uvijek bile isključivo gospodarske. Nakon odlaska iz Agrokora, nikada svojim poznanicima okretao leđa niti ću. U jednom trenutku smo se dogovorili da se vidimo i to u trenutku kada on više nije bio predsjednik uprave. Jedan ugodan razgovor o različitim temama - rekao je Marić.

Saborski Odbor za europske poslove raspravlja o povjerenju ministru Gordanu Grliću Radmanu

13.50 - Kandidat za ministra vanjskih i Gordan Grlić Radman osvrnuo se na izjavu Mire Kovača te iznio očekivanja od sjednice na kojoj će ga premijer predstaviti.

- Obični sam mali član, najvažnija mi je profesionalnost - rekao je.

13.42 - Premijer Plenković predstavlja kandidata za ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana na odboru za vanjsku i europsku politiku.

'Vidjet ćemo na kraju tko je glavni'

13.35 - Plenković je ubrzo odgovorio Kovaču: 

- Najprije treba rekonstruirati Vladu, a onda konsolidirati HDZ. Vidjet ćemo na kraju tko je glavni - rekao je premijer.

13.14Miro Kovač (HDZ) "bacio je rukavicu" Plenkoviću:

- Za pobjedu HDZ-a na narednim izborima nama treba rekonstrukcija HDZ-a - poručio je Kovač nakon zatvorene sjednice Odbora za vanjsku politiku i otišao.

Pokretanje videa...

00:30

13.13 - HNS-ov Milorad Batinić istaknuo je kako imamo 350 parafiskalnih nameta te je upitao Marića koje su njegove namjere po tom pitanju i u kojem će smjeru ići njegova politika. 

- Parafiskalni nameti ili neporezni prihodi, znate da je već u nekoliko navrata došlo do snižavanja. Da, vjerujem da će doći do daljnjeg smanjivanja - rekao je. 

Plenković: Maras, vi ste jedan plačko, Maras: A vi bahatlija...
Plenković: Maras, vi ste jedan plačko, Maras: A vi bahatlija...

13.12 - Članovi saborskog Odbora za Ustav nakon tri sata "rešetanja" Božinovića, prešli su na Zdravka Marića.  Mostov Robert Podolnjak osvrnuo se na Agrokor i aferu Hotmail ustvrdivši kako je zbog istovjetne odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o povredi načela obnašanja dužnosti jedna dužnosnica Vlade morala napustiti svoju funkciju, misleći na Martinu Dalić, dok drugi, Zdravko Marić, bude unaprijeđen u potpredsjednika Vlade.

Okršaj Marasa i Plenkovića: 'Katastrofa kakvog premijera imamo'

13.06 - Maras se nakon svađe s Plenkovićem oglasio na Facebooku:

- Bahatlija vrijeđa i ne odgovara na pitanja o korupciji. Katastrofa je kakvog premijera ima Republika Hrvatska! Jedva čekam da bahatlija dođe na Odbor kojim ja predsjedam u 16.00 neka pripremi odgovore na jednostavno pitanje. Zašto je smijenio ministre optužene za korupciju koje je do jučer podržavao?

12.34 - Prilikom predstavljanja Pavića, zaiskrilo je između SDP-ovog Gordana Marasa i Plenkovića. Maras mu je poručio da je ovo najkorumpiranija Vlada od 1990-ih.

- Nije problem što vi ne želite da itko etiketira Vladu da je korumpirana, nego što ste vi i vaši ministri korumpirali ovu vladu. Pa nije opozicija parkirala Mercedes u dvorište Žalac, nije dala posao od 16 milijuna kuna, nije nakrcala imovinom Kuščevića i Tolušića, nije ušla u deal sa franjevcima oko stanova i obnove. To su napravili vaši ministri. Do prije mjesec dana ste ih branili, pa kako uopće imate obraz reći da vi ne date nikome da etiketira vladu korupcijom? Probajte se osvijestiti, mi kao da ne živimo u istoj zemlji - rekao je Maras.

Plenković se našalio s Marasom da je "stalker" i da ga prati.

- Vidim da me Maras slijedi od odbora do odbora. Ja vam čestitam na brzini trčanja za mnom - rekao je Plenković.

Na to je Maras poručio kako se Plenković ponaša sramotno. 

- Ne smijete vrijeđati ljude - govorio mu je Maras.

- Evo, kada mu se politički odgovori, onda plače. Ne trpite kritiku, netolerantni ste. Neargumentirano, bez dokaza osuđujete ljude, ministre, političare. Vi mene ne da ste uvrijedili, nego ste me smrtno uvrijedili kad mi kažete da sam korumpiran - istaknuo je Plenković dok mu je Maras upadao u riječ. 

Situaciju je morala smirivati predsjednica Odbora, Branka Juričev Martinčev (HDZ).

- Koliko ste vi ono dobili posto na izborima? 18. A mi 22.  Izgubili ste i predsjednika EK. Ne samo da ste bezobrazni, nego ne znate ništa - rekao mu je Plenković. 

Maras je napustio sjednicu Odbora na što je Plenković dodao da je plačko.

Saborski Odbor za regionalni razvoj i fondove EU raspravlja o povjerenju ministru Marku Paviću

12.31 - SDP-ov Branko Grčić, bivši ministar regionalnog razvoja i EU fondova, istaknuo je kako Plenković i Pavić uporno ponavljaju da je Žalac bila uspješna. Ukoliko nije njezina nesposobnost, dodao je, onda mora postojati neki drugi razlog za njezinu smjenu.

- A to nije čak poteklo od saborskih zastupnika nego od istraživačkih novinara. Mi kao ljudi koji se bavimo politikom ne možemo ostati slijepi i gluhi na te poruke. Mi ne tvrdimo ništa nego želimo da ovo zaista bude novi clean start Vlade. Ja vas podržavam u ovom potezu i želim da ovo bude prekretnica - rekao je. 

12.30 - Izglasavanje novih ministara nema veze s ćirilicom u Vukovaru. Ovo je druga tema i o njoj ćemo razgovarati nakon izglasavanje ministara - rekao je Milorad Pupovac nakon sjednice Odbora.

12.28Milorad Batinić (HNS) komentirao je odluku Ustavnog suda o ćirilici te hoće li podržati nove ministre:

- Odluka Ustavnog suda se mora poštivati i mi ćemo o tome razgovarati s HDZ-om. Mi u HNS-u ne postavljamo nikakve uvjete i podržat ćemo nove ministre u saboru. Predsjedništvo stranke je jednoglasno u vezi s tim. 

'Je li Žalac otišla zbog afere ili nesposobnosti?'

12.10 - SDP-ov Damir Mateljan upitao je premijera koji su bili razlozi za odlazak ministrice Žalac; da li afere ili nesposobnost.

Osvrnuo se na posljednju otkrivenu aferu ministrice Žalac vezano za dodjeljivanje posla tvrtki s jednim zaposlenim za 13 milijuna kuna i upitao Pavića smatra li on da se posao od 13 milijuna kuna može implementirati za 30 dana. 

- Vrlo jasno sam precizirao svoju rekonstrukciju.  Htio sam da ova Vlada, koja je izrazito uspješna, nesmetano nastavi svoj rad. Ne želim voditi Vladu u vrlo zahtjevne reforme opterećen javnom atmosferom da se ova vlada veže uz radnje uz koje ide konotacija kriminalnih radnji. U politiku sam došao angažiran da na temelju vrijednosti koje su sadržajne, pošteno, predano i angažirano radim za dobrobit hrvatskih ljudi. I želim raditi nesmetano, ne prejudicirajući bilo koju odgovornost ili krivnju, kao što to rade oporbeni zastupnici. Ponavljam, ne dam da se na ovu vladu lijepi etiketa korumpiranosti - naglasio je Plenković.

Osvrnuo se i na mirovinsku reformu naglasivši kako je upravo SDP-ova vlada izmijenila zakon i usvojila da se radi do 67. godine.

Pavić je, što se tiče posla koji je ugovorila Žalac, kratko istaknuo kako nije vidio nabavu pa ne može to ni komentirati. 

11.52  - Zadovoljstvo mi je da sam kandidat upravo za ovu poziciju. Posao koji se uspješno radio do sada, mogu reći da će se nastaviti. Prvi prioritet će mi biti osiguranje kontinuiteta korištenja sredstava EU fondova, drugi će biti novo financijsko razdoblje, a treći prioritet bit će ravnomjerni razvoj Hrvatske, kao i pojednostavljenje procedure. Predložit ću centraliziranu isplatu za EU fondove i bolju integraciju trenutačnih operativnih programa - istaknuo je, među ostalim, Pavić.

Saborski Odbor za regionalni razvoj i fondove EU raspravlja o povjerenju ministru Marku Paviću

11.42 - Plenković je istaknuo kako je Pavić bio ministar rada, a prije toga državni tajnik u tom Ministarstvu te da ima značajno iskustvo u provedbi EU projekata. 

- Ima vrlo široko iskustvo. Osobno ga poznam niz godina, znam njegove profesionalne kvalitete, smatram da će s bogatim međunarodnim iskustvom znati pronalaziti rješenja u ovom resoru, koji je važan za Hrvatsku jer smo proeuropsko orijentirana Vlada - istaknuo je Plenković. 

Naglasio je i kako će Pavićev rad biti fokusiran i na daljnji aktivizam na realizaciji projekta Slavonije.

Zahvalio je dosadašnjoj ministrici Žalac na radu i ostvarenim uspjesima.

11.41 - U zaključku svog govora kandidatkinja za ministricu Vučković kazala je da je jedan od uspjeha ministarstva da u posljednje tri godine nije bilo ni jednog prosvjeda 

Odbor za poljoprivredu sa sedam za četiri protiv podržao kandidatkinju za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković.

11.32 - Premijer Plenković prešao je na treći Odbor, onaj za regionalan razvoj i EU fondove na kojem predstavlja Marka Pavića kao novog ministra tog resora. Podsjetimo, Plenković je smijenio Gabrijelu Žalac, a na njezino mjesto rotirao Pavića iz Ministarstva rada. 

11.30 - Andrej Plenković je rekao da će nova ministrica poljoprivrede štiti interese Hrvatske i da ćemo i dalje povećavati prihode od EU fonda.

-  Moramo voditi računa o našim interesima, nitko ne želi ostati bez svog zemljišta. Da je propao najveći prehrambeni proizvođač bilo bi jako puno kritika, a to se nije dogodilo i to se mora honorirati.

Saborski Odbor za poljoprivredu raspravlja o povjerenju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković

11.26Gordan Maras (SDP) izašao je sa sjednice Odbora za poljoprivredu jer nije mogao postaviti pitanje premijeru Plenkoviću koji mora otići na sljedeću sjednicu odbora.

11.23 Franjo Lucić (HDZ) misli da se trebamo okrenuti budućnosti i tako omogućimo razvoj Hrvatske:

- Ne bih se složio s pojedincima ovdje u Odboru. Sjedim u ovdje već 12 godina i znam kako poljoprivreda funkcionira i koje probleme ima. Tko je kriv za pad  broja poljoprivrednika? Neću ulaziti u prošle vlade, trebamo se okrenuti budućnosti i omogućiti mladima da ostanu u Hrvatskoj i tako razvijaju Hrvatsku u cjelini.

Milorad Pupovac je na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav rekao da će, kao član vladajuće većine, podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsjednike Vlade.

SDP: Od tri obroka, jedemo dva uvozna

11.10Damir Felak (HDZ) naglasio je da ako želimo imati domaće proizvode, moramo se za to izboriti na EU tržištu

- Smatram da ove kritike nisu točne i adresa za njih nije kandidatkinja za ministricu. Mislim da je ministarstvo poljoprivrede ipak dobro radi i dobro koristi EU fondove i tako imamo sve više domaće robe u hrvatskom tržištu. Ali mi smo na EU tržištu i moramo biti kvalitetni i konkurentni.

Saborski Odbor za poljoprivredu raspravlja o povjerenju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković

11.05 - Alen Prelec (SDP) misli da je domaća poljoprivreda na vrlo lošoj razini i da previše uvozimo.

- Drago mi je da ste smijenili ministra Tolušića i to zbog loše situacije u poljoprivredi. I to prvenstveno jer od tri obroka mi jedemo dva uvozna. Nikad subvencije nisu bile veće, a proizvodnja u poljoprivredi je slaba. Želim vam uspjeh u Vladi i da će stanje u poljoprivredi biti bolji.

Vlaović (HSS) je pozvao premijera da objasni promjene u Vladi jer to narod zanima:

- Rekonstrukcija vlade je isključivo rezultat pritiska medija i opozicije. Pitam premijera jer on voli da zna što narod misli: "Zašto nagrađujete smijenjene ministre Saborom?". A što se tiče poljoprivrede nama ona sve više tone i donekle mi je drago da upravo gospođa Vučković dolazi na to mjesto. Moramo povećati proizvodnju domaće hrane u Hrvatskoj

11.03 - SDP-ov Ranko Ostojić upitao je Božinovića hoće li pravobraniteljici osigurati dokumente oko istraga po pitanju nehumanog postupanja od strane policije na granicama, a koja već duže upozorava da joj policija i Ministarstvo ne ustupaju te dokumente. 

- Što se tiče odnosa prema pučkoj pravobraniteljici,  nema pitanja na koje ona nije dobila odgovor, nema situacije u kojoj nije dobila bilo koji dokument koji je tražila, ali nema ni pravne osnove da bilo tko traži ulaz u informacijski sustav bilo koje institucije - odgovorio je Božinović.

'Za dom spremni može, a ćirilica ne...'

10.53 - SDSS-ov Milorad Pupovac poručio je kako će kao član vladajuće većine podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsjednike Vlade, no osvrnuo se na odluku Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru. 

-  Postoji i jedan dio građana kojem smeta pozdrav ZDS. A za njega ima mjesta, policija štiti, a za jedno pismo u minimalnoj upotrebi, koje nigdje zakonom nije kriminalizirano, i predsjednica i drugi tvrde da povrjeđuju ljude koji su pretrpjeli ratna stradanja. Dijalog pod tom pretpostavkom nema nikakve šanse - naglasio je. 

10.47Tomislav Panenić otvorio je sjednicu odbora na kojem Plenković predstavlja kandidatkinju za novu ministricu poljoprivrede Mariju Vučković.

- Obnašala je godinama niz funkcija u županiji, stručnjakinja je u ekonomiji obavljala je i poslove vezane za eu fondove. Članica je HDZ, aktivna u stranci u Pločama. Smatram da će Vučković vrlo kvalitetno obavljati poslove kao nova ministrica, a to će biti na razini rješavanja svih pitanja u vezi s poljoprivredom. Očekujem da će angažirano već od ponedjeljka krenuti u posao. 

Saborski Odbor za poljoprivredu raspravlja o povjerenju  ministrici poljoprivrede Mariji Vučković

Vučković je govorila o dosadašnjim poslovima koji su do sad napravili u Ministarstvu poljoprivrede:

- Donijeli smo niz zakona koji olakšavaju ljudima život i rad na selu. Uspjeli smo projekte financirati iz EU fondova.

'Kad će ograde na granicu?'

10.45Hrvoje Zekanović (HRAST) Božinovića je pitao o podizanju ograda na granicama. 

- Naša opcija nije podizanje žica i barijera jer smatramo da za to nema potrebe u ovom trenutku. Broj migranata koji dolazi na granice nije broj koji bi predstavljao problem koji policija ne može riješiti primjenjujući svoje ovlasti. To što neke druge zemlje postavljaju žice, one na to imaju pravo, to je njihova procjena - rekao je Božinović dodavši da bez čovjeka nema prave zaštite granica. 

- Deplasirano je govoriti o stotinama tisuća migranata jer onda bi ih bilo i ovdje na Markovu trgu - dodao je Božinović.

10.41 - Mostov Miro Bulj Božinovića je kao ministra unutarnjih poslova upitao o slučaju Kuščević.

- Znamo slučaj prenamjene zemljišta Lovre Kuščevića. Lokalni šerifi za vrlo mali novac dolaze do vrijednog zemljišta kad se prenamijeni. Što ste vi poduzeli po tom pitanju i koje ćete mjere poduzeti kad lokalni šerifi preko noći postanu milijarderi - upitao je Bulj. 

Saborski Odbor za ustav raspravlja o povjerenju novim potpredsjednicima Vlade

Božinović mu je odgovorio kako on ne može govoriti o konkretnim imenima i slučajevima te da nema informacije jer se na policiju ne vrši politički utjecaj. 

- Policija radi svoj posao maksimalno profesionalno, oslobođena bilo kakvog političkog utjecaja. Ja ne mogu znati da li se provode određene radnje, ali sam siguran da na policiju nitko nema utjecaj u smislu da je na bilo koji način skrene s onoga što je njezin temeljni posao, a to je provedba zakona - poručio je.

10.32 - Žestoka rasprava povela se u trenutku kada je Plenković, nakon sat vremena, napustio ovaj Odbor i otišao na drugi predstaviti ministricu poljoprivrede Mariju Vučković. Naime, sedam odbora treba raspraviti sedam novih ministara, a Plenković na svaki mora doći predstaviti ih. Rasporedili su odbore svakih sat vremena, iako se rasprava u tom roku ne može završiti. Zbog toga je oporba negodovala upitavši ga što je uopće dolazio. 

- Ne može predsjednik Vlade napustiti raspravu. Mi mu želimo postaviti pitanja. Vi ste si zacrtali svakih sat vremena odbore, to ne može tako ići - poručio je Mostov Robert Podolnjak.

'Spremni smo za glasovanje o ministrima, većina je stabilna'
'Spremni smo za  glasovanje o ministrima, većina je stabilna'

10.23 - Božinović je naglasio kako odbija tvrdnje da se na granici provodi "pushback."

- Hrvatska policija provodi zaštitu hrvatske granice i to u skladu sa zakonom, nacionalnim i schengenskim zakonodavstvom. Bore se s ilegalnim migracijama, mahom su to mladi ljudi, muška populacija, koja dolazi iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom. Vi ste se o postupanju policije mogli informirati iz onoga što je službeno, što govori Vlada, ministarstvo, a naravno i iz drugih izvora. Iz ovih službenih nikada niste mogli vidjeti da se govori o pushbacku - rekao je dodavši kako se Hrvatska uspješno bori s ilegalnim migracijama, najvećim izazovom 21. stoljeća.

Saborski Odbor za ustav raspravlja o povjerenju novim potpredsjednicima Vlade

- Hrvatska je na jednoj od najizazovnijih migrantskih ruta. Ukoliko ima nekih pritužbi, dojava, ravnateljstvo policije i nadležne službe to provjeravaju. Bilo je nekih slučajeva gdje su se one potvrdile pa su neki policajci zbog prekoračenja ovlasti  bili sankcionirani, no većinom se te dojave ne potvrde. Sve te dojave dolaze od ljudi koji, koliko sam informiran, nisu mogli po nekoliko puta ući u Hrvatsku. Policija ima pravo na korištenje sredstava prisile u samoobrani - poručio je.

Plenković je i Kujundžića želio smijeniti, ipak se predomislio?
Plenković je  i Kujundžića želio smijeniti, ipak se predomislio?

'Nikad neću reći da je netko kriv'

10.04 - Plenković se, govoreći o rekonstrukciji Vlade, najprije nije mogao sjetiti svih ministarstava koje je osvježio novim ljudima. 

- Mi nismo sud i, za razliku od vas iz oporbe, ja nikada neću reći da je netko kriv. Znam što je kategorija presumpcije nevinosti. Nikada, ni u jednom trenutku, nikome neću dopustiti da lijepi mojoj Vladi etikete koje imaju veze s korupcijom. Možete me mrziti, kao neki od vas koji ovdje sjede, no nikada neću dozvoliti da mi lijepite ove etikete - poručio je Plenković.

Grbin mu je odgovorio kako mu ne lijepi on etikete korupcije. 

- Epitet korupcije zalijepili su vam Kuščević, Tolušić, Žalac i Marić. Mi bi voljeli s vama se nadmetati programima, no s HDZ-om je to nemoguće, s vama korupcija uvijek dolazi u prvi plan - rekao je Grbin. 

Saborski Odbor za ustav raspravlja o povjerenju novim potpredsjednicima Vlade

09.59 - Premijer Andrej Plenković na prvom Odboru za Ustav predstavio je Ivana Malenicu kao novog ministra uprave te Davora Božinovića i Zdravka Marića za potpredsjednike Vlade. 

Kako je istaknuo, Božinović će, uz ministarstvo unutarnjih poslova, kao potpredsjednik Vlade preuzet će koordinaciju za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava.

- Budući da ga jako dobro poznajem i da predano radi svoj posao u ministarstvu, smatram da će kvalitetno i uspješno moći voditi i i ovu koordinaciju, a budući da je jedan od naših strateških prioriteta ulazak u Schengenski prostor - rekao je Plenković.

Marić, uz ministarstvo financija, dodao je Plenković, bit će potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. 

- Ovdje je prioritet uvođenje eura. S obzirom na svoje iskustvo i postignuća, imat će još važniju ulogu u koordiniranju niza resora, posebno gospodarstva - istaknuo je Plenković.

'Dogodilo se zasićenje, jedan dio ministara je morao otići'
'Dogodilo se zasićenje, jedan dio ministara je morao otići'

Prilikom predstavljanja novog ministra, naglasio je kako Malenica dolazi s pozicije dekana Veleučilišta u Šibeniku te je pravnik. 

- Predstavlja jedno osvježenje, jedan od dvoje najmlađih u Vladi, pravnik je, bavi se javnom upravom, angažiran je i na lokalnoj razini, a ima iskustvo i na nacionalnoj razini, razumije problematiku u javnoj upravi bilo da je riječ o decentralizaciji uprave, depolitizaciji, donošenju zakona, digitalizaciji javne uprave. Mislim da će biti konstruktivan član Vlade - rekao je Plenković.

Saborski Odbor za ustav raspravlja o povjerenju novim potpredsjednicima Vlade

SDP-ov Peđa Grbin upitao je Plenkovića zbog čega su Lovro Kuščević i Tomislav Tolušić otišli iz Vlade i podsjetio na njihove afere.

- Mi danas ne bi raspravljali o Malenici da se nisu dogodile afere, da Kuščević godinama nije mešetario nekretninama i zemljištem , sustavno kršio zakon, zloupotrebljavao pozicije na kojima se nalazi, a sve kako bi sebi i bliskim osobama priskrbio imovinsku korist. Ni Marić ne bi bio predmet rasprave da Tolušić  nije pokazao poseban afinitet za prikupljanje imovine ispod cijene - istaknuo je Grbin.

Božinovića je upitao smatra li da je i njemu, kao i predsjednici, na granici prihvatljivo koristiti malo sile.

09.55 - Počela je sjednica Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojemu će se raspravljati o predložena dva nova potpredsjednika vlade - ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra financija Zdravka Marića. Odboru ih predstavlja premijer Plenković.

09.47 - Nakon sastanka u Klubu HDZ-a, premijer Plenković je vrlo kratko rekao novinarima kako su HDZ-ovci i parlamentarna većina zadovoljni s novim ministrima.

08.41 - Premijer Andrej Plenković stigao je u Sabor s novim ministrima koje će predstaviti parlamentarnoj većini, a potom i na sedam matičnih odbora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 298
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa