Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sabor izglasao proračun: Šeksu nedostajao Šemso

None Foto: Renato Branđolica

Odbor za Ustav morao je dva puta glasovati o ustavnosti Vladinih amandmana zbog manjinca Šemse Tankovića koji se zagledao u svoje papire

Sa 80 glasova za i 52 protiv Sabor je donio proračun za 2009. godinu. Prihvaćeni su amandmani Vlade kojima je deficit smanjen za 2,3 milijarde kuna pa će on iduće godine iznositi 0,88 posto umjesto planiranih 1,6 posto. Redom su obijeni svi zastupnički amandmani koje su podnijeli HNS i IDS, dok SDP na ovaj proračun nije podnio niti jedan amandman.Saborsku raspravu o amandmanima na prijedlog proračuna za 2009. već na samom početku obilježile su stanke čak i kratki prekid sjednice zbog zahtjeva SDP-a da Odbor za ustav ocijeni ustavnost Vladinih amandmana. SDP-ovci tvrde da je Vlada amandmanima u potpunosti promijenila proračun, a ministar financija Ivan Šuker uzvratio da je istu stvar radila i SDP-ova Vlada 2003. Odbor za Ustav iz drugog pokušaja ocijenio je da amandmani nisu protuustavni. U prvom pokušaju manjinski zastupnik Šemso Tanković, koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, nije shvatio da se glasuje jer se zagledao u svoje papire te je tako glasovanje o ustavnosti amandmana vladajućih i oporbe bilo izjednačeno.
- Gdje je nestao čovjek - upitao je predsjednik Odbora Vladimir Šeks koji je zbog toga morao ponoviti glasovanje.
Tek iz drugog puta uspjeli su proglasiti amandman ustavnim. Sabor je potom prihvatio Vladine amadmane, a zastupnici su o njima glasovali ručno.
- Može i desnom može i lijevom, samo ne sa obje - upozorio je zastupnike predsjedavajući Šeks.
Vladinim amandmanima proračunski deficit smanjen je za 2,3 milijarde kuna, pa će on iduće godine iznositi 0,88 posto umjesto prvotno planiranih 1,6 posto. Najviše novca uštedjelo se na stavkama Ministarstva zdravstva i to 1,7 milijardi kuna. Ministarstvu poljoprivrede uzeto je 96 milijuna kuna, Ministarstvu znanosti 80 milijuna kuna, a slijedi ih Ministarstvo vanjskih poslova kojemu je skresano dodatnih 47 milijuna kuna. Po 10 milijuna kuna manje imat će ministarstva gospodarstva i branitelja, dok je 6,5 milijuna kuna uzeto Ministarstvu financija. Dodatan novac uštedio se i na izvanproračunskim fondovima pa je tako Hrvatskim cestama proračun skresan za 190 milijuna kuna, a glavnina tog novca točnije dodatnih 100 milijuna kuna uštedjet će se na Pelješkom mostu. Sa stavki Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost skresano je 160 milijuna kuna.

Komentari (2)
  • Krelac....a s obzirom koje manjine zastupa nije ni čudo...

    15. 12. 2008,   13:44
  • manjinac Semso se zabrinuo sta mu radi manjinka Fatima....pa zakocio rad Sabora :))

    15. 12. 2008,   21:14