Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sabor izglasao ustavne suce, većina Mostovaca bojkotirala

None Foto: Robert Anic/PIXSELL 5

Usred glasovanja o ustavnim sucima, svi Mostovci, osim Mire Bulja napustili su sabornicu. Nisu htjeli sudjelovati u glasovanju, a Bulj je ostao i za sva tri suca glasao protiv...

Zastupnici su izglasali sva tri suca Ustavnog suda. Miroslav Šeparović i Goran Selanec dobili su podršku 118 zastupnika, dok ih je sedmero bilo protiv. Mato Arlović dobio je također podršku, ali s dva glasa manje. Za njega je bilo 116 zastupnika, a devet protiv. 

Protiv sva tri ustavna suca bio je Miro Bulj koji je jedini iz Mosta ostao u sabornici, zastupnici Živog zida- Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić i Branimir Bunjac te zastupnici Neovisni za Hrvatsku- Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović. 
Branimir Glavaš (HDSSB), kao i zastupnik manjina Furio Radin bili su za Šeparovića i Selanca, ali protiv Arlovića. 

Osim mostovaca koji su izašli iz sabornice, na glasovanju nije bilo Gorana Beusa Richembergha (Glas), Saše Đujića (SDP), Domagoja Hajdukovića (SDP), Silvana Hrelje (HSU), Veljka Kajtazija (zastupnik manjina), Željka Lenarta (HSS), Borisa Miletića (IDS), Milanke Opačić (SDP), Anamarije Petin (HSS), Nade Turine-Đurić (Glas), Marka Vešligaja (SDP).

Branimir Bunjac u ime Kluba živog zida zatražio je nakon glasanja stanku kako bi progovorio o teškom položaju umirovljenika.  

Prije glasovanja o tri ustavna suca, Miroslavu Šeparoviću, Mati Arloviću i Goranu Selancu, Robert Podolnjak u ime Mosta istaknuo je kako je dobro što će Ustavni sud konačno biti u punom sastavu narednih sedam godina. Ali... 

- Dobro je što se postigao konsenzus dvije najveće stranke i da će Ustavni sud konačno biti komplementiran. No, nije dobro što će biti izabrani kandidati koji ne ispunjavaju one temeljne kriterije izvrsnosti -  poručio je Podolnjak dodavši kako bi trebalo izmijeniti izbor kandidata na način da se više oni ne predlažu sami. 

- Trebaju ih predlagati određene značajne institucije, kao što su akademija, Pravni fakultet, odvjetništva, političke stranke, najviši sudovi i da tako izmijenimo ustavni Zakon o Ustavnom sudu - rekao je Podolnjak.

Podsjetimo, Most nije bio niti za jednog od tri predložena kandidata za suce Ustavnog suda. 

Most, istaknuo je Podolnjak, neće sudjelovati u glasovanju oko izbornih sudaca dok se ne promijeni ustavni Zakon o Ustavnom sudu. 

SDP-ov Arsen Bauk istaknuo je kako će, uz ova tri ustavna suca o kojima se glasovalo danas, ovaj sastav od ovih 13 ustavnih sudaca biti najbolji do sada.

Vlaho Orepić (Most) istaknuo je kako je ovim prijedlogom forma zadovoljna i to je sve.  

- S ovim je forma zadovoljena, ali ta forma predstavlja kontinuitet koji se zasniva na trgovini, a  ne na izvrsnosti o kojoj težimo. Neki izabrani članovi ne bi trebali biti u ničemu što se naziva zakonodavna vlast, ni u jednoj strukturi, a kamoli u Ustavnom sudu. Forma je zadovoljena i to je sve - rekao je Orepić.

Komentari (48)
  • Moram priznati da mi se Pernerov govor jako svidio ,jasno i glasno im je svima rekao, ono sto mi smrtici mislimo ,a nesmijemo im reci ,Bravo Ivane

    11. 10. 2017,   12:28
  • Cili sabor po godinama starosti bi triba bit u penziji i mladima prepustit misto.. Osim gospodina Pernara,on je tamo naša jedina mlada nada i budućnost.

    11. 10. 2017,   12:25
  • mato arlovic, jel taj ima stvarno zavrsenu srednju skolu? jos jedan dokaz da su ljevica i desnica u hrvatskoj dva krila iste ptice!

    11. 10. 2017,   12:23