Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sabor je odbio interpelaciju o provedbi strukturnih reformi

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP Vladu proziva da reforme ne provodi, da nije provela ni ono što je sama najavila, da neke reforme odgađa, od drugih odustaje, da su izostale reforme zdravstvenog sustava

Hrvatski sabor u petak je, većinom glasova odbio SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade na provedbi strukturnih reformi, petu po redu. Za interpelaciju je glasovalo 27 zastupnika, jedan je bio suzdržan, 75 protiv. 

Propitivanje Vladina rada, 23 SDP-ova zastupnika pokrenula su prije godinu dana potaknuti Izvješćem Europske komisije o provođenju reformi, u kojem je, kažu, ocijenjeno da u Hrvatskoj uglavnom napretka nema ili je ograničen.

SDP je tada tražio da Vlada u roku od 15 dana izvijesti Sabor o provođenju Nacionalnog programa reformi 2017. i Plana konvergencije za razdoblje do 2020., da svaka dva mjeseca izvještava Sabor o provođenju reformi te da Sabor osnuje Nacionalno vijeće koje bi pratilo provođenje reformi, a u kojemu bi bili zastupnici, predstavnici sindikata, poslodavaca, nevladinih udruga, akademske zajednice, stručnjaka i medija.

SDP Vladu proziva da reforme ne provodi, da nije provela ni ono što je sama najavila, da neke reforme odgađa, od drugih odustaje, da su izostale reforme zdravstvenog sustava, državne uprave.

Te tvrdnje u petak je ponovio predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Hrvatska tone sve dublje, država je u potpunom rasulu, ne funkcionira pravosuđe, DORH, padaju industrijska proizvodnja, broj zaposlenih, padamo u zaštiti ljudskih prava, ustvrdio je. 

'U Hrvatskoj jedno rapidno raste proizvodnja afera'

U Hrvatskoj se ništa više ne proizvodi, jedino rapidno raste proizvodnja afera, kazao je Bernardić, pa HDZ-ovim zastupnicima poručio da se tu ne mogu posramiti ni dana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera koji je u četvrtak vraćen u zatvor na izdržavanje šestogodišnje kazne zbog slučaja Planinska. 

Tvrdnje Bernardića i SDP-a, zastupnici HDZ-a odlučno su odbacili, tumačeći da je Vlada radila najbolje što je mogla, provela poreznu i mirovinsku reformu, smanjila javni dug, povećala broj zaposlenih, kreditni rejting države.
Odgovor na vašu interpelaciju dale su relevantne međunarodne institucije, Europska komisija i rejting agencija S/P, odgovorio mu je Branko Bačić (HDZ). 

EK je prije dva mjeseca naznačila da je Vlada uspješna u provedbi strukturnih  reformi i da je omogućila izlazak iz makroekonomskih ravnoteža, posebno hvali mirovinsku, poreznu, obrazovnu reformu, ističe da je svojom politikom omogućila da proračun prvi put bude u suficitu, pobrojao je Bačić.

Komentari (4)
  • SDP, Živi zid, Most... tri stranke “pljuvača i derača” koje gube tlo pod nogama. Što im je viši nivo vrijeđanja to im je niži rejting. A misle da su pametni...

    5. 4. 2019,   17:39
  • SDP predlozio?

    5. 4. 2019,   16:24
  • "Interpelacija" zvuči jako intelektualno za ono što je kupusar bero jučer u saboru izbalegao. Bero sekretar nije u stanju ništa intelektualno učiniti. Više je intelektualna promjena imena peđe matića od svega što je kupusar ikada učinio a ruku na srce teška je glupost sebi dati ime "fred". Kaže taj peđa to je još jedino ćopavi tito napravio. Zašto nije onda promijenio ime u josip broz fred?

    5. 4. 2019,   16:05