Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sabor kroz četiri godine ispunio sve želje Sanadera

None Foto: 24sata 4

Vrijeđali su se, psovali i međusobno optuživali. Ipak, Šeks je pohvalio zastupnike i teška je srca zatražio glasovanje o raspuštanju Sabora

Jedan od poteza po kojim ćemo pamtiti ovaj saziv svakako je zakon o “nula promila”. Oporba je više puta bezuspješno tražila ukidanje te odredbe. Zastupnici su ukinuli vojni rok, povećali porodiljne naknade, zakonski uredili povrat duga umirovljenicima, a povećali su i braniteljska prava. U moru zakonskih prijedloga našlo se mjesta i za rasprave o vrućim i aktualnim temama. U nekoliko navrata oporba je, zbog gospodarskih i korupcijskih afera, tražila odgovornost, ali i izglasavanje nepovjerenja ministrima Damiru Polančecu, Branku Vukeliću i Ivici Kirinu. Žestoka rasprava vodila se i oko pitanja na koji način Hrvatska mora odgovoriti na sramotnu haašku presudu vukovarskim krvnicima, te o ribolovnom pojasu u Jadranu. Zastupnici su raspravljali o više od 500 zakona, što je, prema riječima Šeksa, europski rekord. Tijekom rasprava nisu izostale brojne optužbe, uvrede i svađe. Tako su se mogli čuti i prijedlozi za samovješanje. Nekim zastupnicima omakle su se psovke, neki su znali pridrijemati u klupi, pa čak i zahrkati. Nije rijetkost da je sabornica zjapila poluprazna, a predsjedavajući molio zastupnike da ostanu na glasanju. U sjećanju će svakako ostati i spačka HDZ-ova Stjepana Fiolića. Novinarima i kolegama “podvalio” je priču da mu je punica rodila u poznoj dobi.


PERO KOVAČEVIĆ - REKORDER U JAVLJANJU ZA RIJEČ
HSP-ov zastupnik Pero Kovačević u Saboru je govorio više od 1000 puta, a oko 400 puta javljao se za ispravke netočnih navoda. Slijede ga SDP-ovci Ingrid Antičević Marinović i Nenad Stazić, IDS-ov Damir Kajin, te HDZ-ov Krunoslav Markovinović. Među najtišima bili su sportaši Mirko Filipović i Perica Bukić, koji su se zajedno za riječ javljali samo 20-ak puta.


ŠEKS JE TEŠKA SRCA RASPUSTIO SABOR
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks dojmljivo je odradio svoj posao u petom sazivu Sabora. Monotoniju rasprava razbijao je brojnim opaskama i vrckavim izjavama, ali imao je autoritativan nastup prema svim zastupnicima koji su prevršili mjeru. Osim što je na sjednicama poput semafora pokazivao rezultat hrvatske vaterpolske reprezentacije, ostat će upamćen i po recitiranju četničke pjesmice “Telegrafske žice bruje...” Šeks je na kraju mandata pohvalio sve zastupnike.

TOMAŠIĆ NISU ZAUSTAVILE NI PRIJETNJE NARKOMAFIJE
Nakon što je HSP-ova zastupnica Ruža Tomašić ukazala na pošast droge na Korčuli, počelo se odmatati klupko oko najvećeg dilera na tom otoku, Jakše Cvitanovića Cvika. Svoje stavove pokazala je i na hodnicima Sabora, opalivši pljusku zastupniku koji je komentirao njezine noge. Željko Ledinski iz HSS-a demantirao je priče da je on taj drznik.

24SATA MIJENJA ZAKONE
Redakcija 24sata je u travnju 2006. pokrenula veliku akciju za pomoć djeci s najtežim stupnjem invalidnosti. Akciju smo započeli pričom o Dijani Aničić, majci koja skrbi o teško bolesnom sinu Duji (9), koji ima teško oštećenje mozga. Nakon njegove sedme godine izgubila je pravo na naknadu od 2000 kuna. Dan nakon objave, Vlada je podržala akciju i obećala promjenu sramotnog zakona. Akcija je prošla i u Saboru. Uslijedila je godina dana stalnih pritisaka na Vladu koja je samo deklarativno obećavala promjene. Nakon 485 dana borbe, Sabor je 13. srpnja izmijenio zakon.

Komentiraj, znaš da želiš!