Obavijesti

News

Komentari 18

HDZ i SDP: Kompromisom će usuglasiti izmjene poslovnika?

HDZ i SDP: Kompromisom će usuglasiti izmjene poslovnika?
10

Dogovori stranaka tiču se dva SDP-ova amandmana. Jedan govori o uvršavanju oporbenih prijedloga na raspravu, dok se drugi tiče popularnih stanki za koje žele da ostanu u jutarnjem terminu

VIDEO

HDZ i SDP korak su bliže do kompromisa oko izmjena poslovnika. Hoće li do njega i doći znat će se u utorak za kada je sazvana još jedna sjednica Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav na kojoj će se raspravljati o 522 amandmana podnesena na poslovnik. Plan je da se u srijedu na plenarnoj sjednici rasprave amandmani, a potom da zastupnici o njima glasaju.

Branko Bačić (HDZ) nada se da će ova saga završiti idući petak, kada bi se o poslovniku trebalo glasati na plenarnoj sjednici.

- Još uvijek imamo 522 amandmana na poslovnik. SDP ih još nije povukao i mi smo dužni o njima raspravljati u sabornici, ako ih oni doista ne povuku. Oni ih nisu podržali, ali ih još nisu povukli - kazao je Bačić. Izvijestio je da HDZ već danima sa SDP-om razgovara o usvajanju poslovnika. 

SDP-ov uvjet je za prihvaćanje izmjena poslovnika jest da se prihvate njihova dva amandmana. Prvi je da predsjednik Sabora na zahtjev oporbe na raspravu uvrsti oporbene prijedloge. Drugi uvjet je da izjašnjavanje klubova o aktualnim temama popularne stanke ostanu u jutarnjem terminu.

HDZ nudi kompromis da je predsjednik Sabora jednom mjesečno je dužan staviti na raspravu prijedlog koji traži oporba ili 30 zastupnika, a da popularne stanke na početku tjednog zasjedanja bude u jutarnjem terminu, a ostale dane kao što su predložili u terminu od 13 do 14 sati. SDP-u je to prihvatljiv kompromis za povlačenje amandmana, dok glasovanje o poslovniku ostavljaju na savjest svakom svom zastupniku.  

- Po nama dovoljan ustupak nije samo povlačenje tehničkih amandmana odnosno kako su ih sami nazvali opstruktivnih amandmana za koje ni sami nisu glasali na odboru. Očekujemo da SDP i oporba podrži poslovnik. To bi bio najbolji pokazatelj da izmjene poslovnika ne idu za ušutkavanjem i onemogućavanjem govora oporbe u Saboru nego da je svrha dinamizirati rad Sabora te ga podignuti na višu razinu - rekao je Bačić nakon sjednice odbora.

Arsen Bauk (SDP) kratko je poručio:

- Ako ostane dogovor mi ćemo povući ove amandmane. Za glasanje oko poslovnika trebamo se konzultirati s ostalim kolegama iz oporbe i vidjeti koja razina popuštanja parlamentarne većine mora biti, ali i saslušati kolege iz Mosta i Živog zida, koji imaju veće zahtjeve, ali podržavaju naše zahtjeve. Kako su razgovori u završnoj fazi, a ona je ujedno i najosjetljivija, bolje je da se suzdržim od daljnjih izjava - rekao je Bauk.

"Ne smije se nitko osjećati zakinuto, niti da je dobio" 

Vladajući članovi Odbora za Ustav pozdravili su nastojanja da se krene prema kompromisu oko izmjena poslovnika.

Predsjednik odbora Željko Reiner pozvao je i Mostove zastupnike da pristupe razgovorima kako bi se postigao kompromis oko izmjena poslovnika.

- Najsretniji bih bio da se postigne kompromis i da se nitko ne osjeti previše zakinut niti da je dobio. Pozivam da se vrijeme koje je pred nama iskoristi kako bi pronašli zajednički jezik - pozvao je Reiner. 

Dva ustupaka koje je iznio SDP, Most je spreman podržati, jer podržava sve alate koji se oporbi daju u Saboru. Zamjera HDZ-u i SDP-u što pregovore vode bez Mosta te poručuju kako je jasno tko je meta izmjena poslovnika, a to su kaže, male stranke Živi zid i Most. 

"Povlačenje amandmana nije dovoljan kompromis" 

Nakon što su prošli gotovo sve amandmane, Arsen Bauk (SDP) iznio je uvjete pod kojima bi SDP mogao povući veliki broj svojih amandmana, a zastupnici SDP-a bi o poslovniku glasali po savjesti. Prvi uvjet je da predsjednik Sabora na raspravu u roku od 60 dana, uz potpis 30 zastupnika stavi neki od oporbenih prijedloga. Kad je riječ o stankama, SDP bi mogao popustiti ako bi prvi dan zasjedanja stanka bila ujutro, a ostale dane u tjednu poslijepodne. 

- Ako vladajuća većina želi i sigurnu podršku SDP-a za Poslovnik, trebat će se još razgovarati - rekao je Bauk i predložio da se do utorka vladajući i oporba usuglase oko dva amandmana.

U HDZ-u su spremni pristati na uvjet vezan uz stanke, a što se tiče oporbenih prijedloga zakona, predlažu da oporba ima pravo 11 prijedloga staviti na raspravu. No, Bačić traži čvrstu podršku za Poslovnik. 

- Povlačenje amandmana nije dovoljan kompromis- poručio je Bačić.

Stanke neće biti u jutarnjem terminu 

Na odboru se raspravljaju amandmani na izmjene poslovnika. Milorad Pupovac (SDSS) iz kvote vladajućih na optužbe oporbe da se novim poslovnikom guši sloboda govora ustvrdio je "ukinimo onda poslovnik". Odbijeni su Mostovi amandman kojim su traže da stanke u ime kubova zastupnika ostanu u jutarnjem terminu, a ne kao što to predlažu vladajući od 13 do 14:15 sati. 

- Tražimo stečena prava i ne govorimo o ukidanju poslovnika o kojoj govori Pupovac. Vladajuće žulja da zastupnici o problemima građana govore u jutarnjem terminu kada se to prenosi u javnosti. Vrijeme je da konačno to priznate, a ne da nas sve pravite budalama - rekao je Grmoja. 

Prozvao je Pupovca za nevjerodostojnost, a kao primjer naveo je njegove stavove vezane za potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić u slučaju Agrokor, gdje je prvo bio protiv Dalić, da ga nakon 24 sata promijenio stav. 

Na izjave Grmoje reagirao je Pupovac te je posjetio kako je Most obmanjivao birače programima, pregovarali s lijevima i desnima i na kraju sve upropastili

- Kad zastupnik Mosta govori o vjerodostojnosti, prolaze me trnci kada čujem kako se demagogija pretvara u totalitarizam. Vi ste novi totalitaristi pod krinkom slobode govora - poručio mu je Pupovac. 

Predsjednik odbora Željko Reiner pozvao je da se "smire strasti". 

Maras: Bačić će otići spavati dok ću ja braniti amandmane u Saboru 

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nastavio je sjednicu raspravom o preko 500 amandmana pristigla na prijedlog novog saborskog Poslovnika. Na početku sjednice razvila se žestoka rasprava o prijedlogu Kluba HDZ-a o načinu na koji će se o amandmanima glasati na plenarnoj sjednici. HDZ predlaže da se prvo provede rasprava o svim amandmanima te da se nakon toga o njima glasa, što je glasovima vladajućih članova odbora i prihvaćeno.

- Da idemo s glasovanjem nakon završenog očitovanja po amandmanima kojih je 522, rasprava može trajati enorman broj sati odnosno više od 20 sati - obrazložio je Branko Bačić (HDZ). 

Oporbi je ovaj presedan neprihvatljiv i stava su da se o raspravljenom amandmanu treba odmah glasati kako bi javnost vidjela što oporba predlaže i kojim argumentima vladajući to odbijaju. Najžešća kritika stigla na HDZ-ov prijedlog stigla je od Gordana Marasa (SDP) i Nikole Grmoje (Most), koji nisu članovi odbora, ali su na sjednicu stigli u ime predlagača amandmana.

Za Marasa je razlog za prijedlog vladajućih više nego očit, a to je da vladajuća većina ne mora s drugim zastupnicima sjediti tijekom te rasprave u Saboru te tako komotnije provesti ovih 20 sati. 

- Ako već ne pristajete na minimalne zahtjeve opozicije da se sačuva sloboda govora, budite pošteni prema biračima i sjedite u Saboru s onima koji predlažu amandmane  i bore se protiv gušenja slobode govora. Prema ovom prijedlogu, da budem plastičan, Bačić će otići spavati, a ja ću cijelu noć u Saboru braniti amandmane. Bačić će se drugi dan probuditi u podne, obrisati krmelje i doći u Sabor glasati 15 minuta o amandmanima. To je ignoriranje zastupnika, ali i javnosti - poručio je Maras. 

Grmoja je ustvrdio kako vladajući na ovaj način samo žele odbaciti amandmane tako da građani ne znaju što se odbacilo.

- Nadam se da SDP neće pristati na ovakav udar na parlamentarizam - poručio je Grmoja.

Bačić je kazao kako se slaže da je HDZ-ov prijedlog presedan, ali navodi da je u skladu s poslovnikom. 

- Presedan je i ovoliki broj amandmana koji su tehničke naravi. Po osam puta je predložen isti amandman - uzvratio je Bačić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.