Obavijesti

News

Komentari 25

Sabor nije glasovao: 'Trebalo im je 8 tjedana za osam riječi'

Sabor nije glasovao: 'Trebalo im je 8 tjedana za osam riječi'
1

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor raspitivala se zašto se o navedenoj temi nije glasovalo. Odgovoreno joj je da su neki SDP-ovi zastupnici na službenom putu

VIDEO

Iako se očekivalo da će saborski zastupnici glasati u petak o odluci o pristupanju promjeni Ustava, ta točka je izostavljena s glasovanja bez objašnjenja, iako je o njoj provedena rasprava.

- Imali smo dovoljno zastupnika za običnu većinu, imali smo 86 zastupnika. Glasovat će se kada se još neke stvari dogovore. Ne znam zašto o tome nismo glasovali, pitajte predsjednika Sabora - rekla je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec (SDP).

Mlakar: Očito se ne mogu dogovoriti oko teksta

Davorin Mlakar (HDZ) drugačije vidi cijelu situaciju.

- Očito se ne mogu dogovoriti oko teksta za koji im je trebalo osam tjedana za osam riječi. Bolje da i nisu krenuli u te izmjene - kazao je.

Kosor: Možda su nastali kakvi tektonski poremećaji

I nezavisna zastupnica Jadranka Kosor raspitivala se zašto se o navedenoj temi nije glasovalo. Odgovoreno joj je da su neki SDP-ovi zastupnici na službenom putu.

- S obzirom da je ovo glasovanje o prvom koraku u pokretanju izmjena Ustava, teško im se osloniti na bilo koga izvan koalicije. Bilo je logično da glasovanje bude danas, no vidjet ćemo sljedeći petak. Ako se i tada odgodi glasovanje, onda će to biti znak da su nastali nekakvi tektonski poremećaji - izjavila je Kosor.

Za pokretanje ustavnih promjena treba 76 zastupnika

Vladajući u krovni dokument države žele ugraditi odredbu da se onemogući zastara za sva teška ubojstva. Za pokretanje postupka promjene Ustava potrebna je kvalificirana većina od 76 zastupnika, dok će za same promjene Ustava svoj glas za morati dati 101 zastupnik.

Leko pojasnio: Prijedlog se mora fermentirati

Predsjednik Sabora Josip Leko pojasnio je zašto zastupnici, iako se očekivalo, nisu glasovali odluci o pristupanju promjeni Ustava iako je ta tema raspravljena u sabornici još u srijedu.

- Ne znam što su očekivali zastupnici, ali znam da je inicijativa odnosno prijedlog da se pokrene postupak promjene Ustava odrađena i da taj prijedlog treba ostaviti zastupnicima i klubovima i javnosti da malo fermentira kako bi se krajem drugog tjedna mogli odlučiti je li prijedlog prihvaćen - kazao je.

Upitan hoće li Odbor za Ustav imati neke izmjene idući tjedan, Leko je kazao da će sve što je raspravljeno kod pokretanja postupka za promjene Ustava završiti na matičnom odboru, ali se prvo treba donijeti odluka u Saboru da se pristupa izmjenama Ustava.

- Zato je ostavljeno da se ne glasuje kako bi i zastupnici, klubovi, stranke i javnost mogla barem ovaj period od desetak dana razmišljati o procesu promjena Ustava - izjavio je Leko.

Na pitanje hoće li se za to vrijeme odvijati i konzultacije čelnika parlamentarnih stranaka, Leko je kazao kako je proces demokratskih konzultacija poželjan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori