Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sabor o državnoj upravi: Žele rezati broj državnih službenika

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 4

Predlaže se da u upravnim organizacijama unutar ministarstava, umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara, upravljaju ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici

Državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić najavio je u utorak, u saborskoj raspravi o konačnom prijedlogu zakona o sustavu državne uprave, da nakon njegova usvajanja ni jedan zaposlenik ureda državne uprave, kad prijeđe u županiju, osim predstojnika, neće imati manju plaću nego sada. 

Ni u jednoj županiji plaće nisu iste, ali ni jedan zaposlenik ureda državne uprave, osim predstojnika, neće imati manju plaću nego sada, odgovorio je Nekić nezavisnom zastupniku Tomislavu Žagaru. 

PRATITE UŽIVO

Istaknuo je i kako u uredima državne uprave sada radi 2508 osoba, precizna analiza pokazala je da njih 690 ima uvjete da podnese zahtjev za mirovinu, odnosno otpremninu.

Predloženim zakonom državnu se upravu želi racionalizirati, depolitizirati, profesionalizirati i decentralizirati, zbog čega se planira ukinuti 20 tijela državne uprave odnosno smanjiti broja tijela državne uprave s 52 na 32, njihovi poslovi prijeći će na županije.

Upravnim organizacijama unutar ministarstava, umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara, upravljat će ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici. Na taj će se način smanjiti broj državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i uštedu novca u državnom proračunu. Time se provodi i depolitizacija državne uprave jer će se osobe na navedena radna mjesta imenovati na temelju javnog natječaja, poručuje Ministarstvo uprave.

Zagreb: Sabor o konaènom prijedlogu zakona o sustavu državne uprave | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Koliko je trenutno državnih tajnika u ministarstvima, pitala je Anka Mrak Taritaš (Glas), no nije dobila izravan odgovor na svoje pitanje.  

Broj dužnosnika na koje se zakon odnosi je 177, po novome ćemo imati 81 dužnosnika, odgovorio je Nekić. 

Zagreb: Sabor o konaènom prijedlogu zakona o sustavu državne uprave | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Krpanje fasade

Dobro je da se ukidaju uredi državne uprave, kaže zastupnica i naglašava kako je ključno pitanje tko radi koji posao, gdje građani mogu dobiti ono što uistinu trebaju, što je s decentralizacijom sredstava. "Krpamo fasadu, a suštinski u to nismo ušli", zaključila je Mrak Taritaš.

HDZ-ov Josip Borić hvali zakon, ističe da je aktualna Vlada već puno napravila. Ukidanjem 54 agencije i zavoda, uz smanje broja dužnosničkih mjesta jasno pokazujemo da nam je važno kako izgleda država, kaže zastupnik ističući da je važno što se uredi državne uprave "spuštaju" prema županijama, jer oni obavljaju oko 200 poslova životno važnih za građane. 

Ovo je mali korak ka decentralizaciji, ali nedovoljan, ocijenio je IDS-ov Tulio Demetlika. Poslovi ureda državne uprave ne prenose se na županije, nego im se samo povjeravaju, a nema ni garancija da će županije imati osigurana sredstva za obavljanje povjerenih im poslova i plaćanje djelatnika, kaže zastupnik.

Komentari (34)
  • Jedino što ste sposobni srezat je pečena janjetina i malo priloga na lokalnim feštama .To vam je domet a za sve ostalo niste baš nešto sposobni .

    18. 6. 2019,   11:25
  • Prvo povećanje od 500 službenika a onda smanjenje od 100. Da zaista žele smanjiti broj službenika, naredili bi ministrima da iste smanje u tri godine svaki u svom ministarstvu za 20%. Samo u središtu MUP-a povećanje u odnosu na 1990 iznosi nekoliko stotina puta.

    18. 6. 2019,   11:46
  • Ukida se 20 a osniva 60

    18. 6. 2019,   10:52