Obavijesti

News

Komentari 11

Jelenić pred Odborom: 'Dijete sam Državnog odvjetništva'

Jelenić pred Odborom: 'Dijete sam Državnog odvjetništva'
18

Vlada je Jelenića predložila na zatvorenoj sjednici održanoj u utorak. Jelenić je trenutno prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat istječe 24. travnja

VIDEO

Dražen Jelenić dobio je jednoglasnu potporu Odbora za pravosuđe, kao kandidat za nasljednika Dinka Cvitana na funkciji glavnog državnog odvjetnika. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kandidat za glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić nakon predstavljanja na Odboru za pravosuđe Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Thursday, 19 April 2018

- Dijete sam Državnog odvjetništva, to nije ništa loše, cijeli radni vijek učim od starijih kolega i zahvaljujem svima koji su mi kroz radni vijek pomogli, a posljednji s kojim sam radio je upravo Dinko Cvitan, kazao je kandidat za glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić pred saborskim odborom za pravosuđe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moj je cilj nastaviti put razvoja DORH-a, svjestan sam percepcije javnosti, o kojoj imam svoje mišljenje, ali treba voditi računa o njoj - rekao je. 

Kada je riječ o percepciji  javnosti, Jelenić je ustvrdio:

-  Stvara se dojam da prijave stoje u ladicama. Mi toliko ladica nemamo - poručio je pred oborom Jelenić.  

- Svjestan sam da se percepcija formira na slučajevima korupcije, ratnog zločina, gospodarski kriminalitet i poneki predmet za ubojstva, razbojništva, otmice i silovanja. Namjera mi je revitalizirati odnos DORH i kriminalističke policije te ojačati županijska Državna odvjetništva koji su kičma sustava - poručio je. Tu ima prostora za poboljšanje načina zajedničkog rada - kazao je. 

Napomenuo je kako rad na predmetima korupcije i dalje ostaje prioritet, uz organizirani kriminalitet. Jelenić je kazao i kako postoji prostor za poboljšanje odnosa s medijima.

- Prvi prioritet bit će mi sjesti s kolegama i zamjenicima, ne da ih upoznam jer mi se znamo, nego da s njima podijelim svoje upravljačke ideje. Ono što treba napraviti jest nacrt godišnjeg rasporeda poslova - kazao je. 

Naveo je i kako će njegovom prethodniku Dinku Cvitanu, koji će mu biti zamjenik, treba dati mjesto i zadaće s obzirom na iskustvo koje ima.  

Most suzdržan oko Jelenića: 'Morat će zaslužiti povjerenje'
Most suzdržan oko Jelenića: 'Morat će zaslužiti povjerenje'

Članove odbora zanimalo je kako kao budući glavni državni odvjetnik planira poboljšati efikasnost u rješavanju ratnih zločinam s obzirom na protek vremena. 

- Bez sinergije svih koji mogu prikupljati podatke i dokaze, nema kvalitetnog rada. Radi se o kaznenim djelima počinjenim prije više od 25 godina. Sjećanja blijede, neki dokazi naravno da nestaju. Ono što znam da se radi, to je da se, gdje god je moguće, osiguravaju dokazi i tamo, gdje nemamo poznate počinitelje. Kad naiđemo na svjedoka koji može relevantno govoriti, traži se njegovo ispitivanje u svojstvu svjedoka i priprema se spis za trenutak kada će policija otkrit počinitelja - rekao je Jelenić. 

'Imenovalo me Državno odvjetničko vijeće'

Stevu Culeja (HDZ) zanimalo je tko je Jelenića postavio za zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Požalio se kako se ne rješavaju zločini iz Domovinskog rata, ali se pokreću postupci za Oluju. 

- Pitam se jesmo li mi napadnuti ili smo napadali - kazao je HDZ-ov zastupnik. 

Jelenić mu je uzvratio kako razumije njegovu gorčinu, no o konkretnim predmetima nije mogao govoriti. Naveo je kako je procesuirano preko 3.500 osoba za zločine u Oluji.

- DORH je revidirao veliki broj tih postupaka i odustajalo se od postupaka. Taj broj je danas puno manji - kazao je vladin kandidat za glavnog državnog odvjetnika.

O imenovanju za zamjenika glavnog državnog odvjetnika, kazao je:

- Bio je natječaj, a predložio me kolegij državnog odvjetništva, pogotovo tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Imenovalo me Državno odvjetničko vijeće - odgovorio je Jelenić. 

'Tolerancija prema korupciji nije prihvatljiva'

Nezavisnog zastupnika Marka Vučetića zanimalo je  hoće li kao glavni državni odvjetnik napustiti paradigma, da će se lokalne jedinica osloboditi lokalnih šerifa, o čemu je govorio Dinko Cvitan. 

- Što se tiče paradigme, ne samo lokalni šerifi nego i tolerancija prema bilo kojoj korupciji, bila ona na lokalnoj i državnoj razini, za DORH nije prihvatljiva. Paradigma nije napuštena nego će biti osnažena i nastavit ću tamo, gdje se stalo - poručio je Jelenić. 

Postavilo se i pitanje vezano za predmete ratnog profiterstva. 

- DORH nije prestao raditi na predmetima ratnog profiterstva i privatizacije - poručio je Jelenić. 

Branimira Bunjca (Živi zid) zanimalo je je li bilo pokušaja utjecaja politike na rad DORH-a te kako bi se postavio kad bi politika pokušala utjecati na njegov rad. 

- Ne da bih se postavio, nego po tom načelu radim 25 godina. Ne da nije bilo utjecaja politike, nego ni bilo kojeg drugog utjecaja osim utjecaj dokaza na moj razum i znanje da mogu zaključiti ima li nešto u predmetima ili nema - odgovorio je. 
Bunjca je zanimalo radi li glavni državni odvjetnik na održavanju tanke parlamentarne većine.  

- DORH ne kalkulira s ljudima i vremenima. To što se neki postupci povezuju s političkim zbivanjima, to se ne može izbjeći. Iduće godine su europski izbori, bili su lokalni izbori, stalno se nešto u političkom životu događa i da se time bavimo ne bi imali da nekog optužimo -  poručio je Jelenić.

'Politika neće utjecati na moj posao'

Dražen Jelenić u petak bi trebao biti potvrđen u Saboru za novog glavnog državnog odvjetnika. Nakon Odbora za pravosuđe, čije je zeleno svijetlo dobio za novu funkciji, o ovoj temi raspravljat će i zastupnici na plenarnoj sjednici. Jelenić je prokomentirao dosadašnji rad u mandatu njegovog prethodnika Dinka Cvitana, kojem je bio zamjenik. 

- Moglo se možda, ne bolje nego intenzivnije - kazao je. 

Na pitanje po čemu će u svom radu biti drugačiji od Dinka Cvitana, uzvratio je: 

- To ćete vidjeti kad krenem raditi. teško mi je unaprijed govoriti. Vi ćete procijeniti koje su razlike u radu. Meni se čini da smo mi svi državnoodvjetnička djeca i da je to prvenstveno naša sličnost - poručio je Jelenić.

Postavilo se i pitanje hoće li imenovati Tamaru Laptoš, koja je trenutno vršiteljica dužnosti ravnateljice Uskoka, a Jelenić je kazao da će s njom razgovarati i odlučiti.  

- Uskok nije obezglavljen, kolegica koja je do sada bila ravnateljica koja je trenutno vršiteljica dužnosti, stvarno to ništa ne znači za rad ureda. S njom ću razgovarati. Možda ona, recimo to taklo, ne želi biti više ravnateljica, ako ja postanem glavni državni odvjetnik. Razgovarat ću s njom i vidjeti kako ćemo dalje - poručio je.

Upitan hoće li politika utjecati na njegov posao:

- Neće, siguran sam - poručio je Jelenić. 

Cvitanov zamjenik

Vlada je Jelenića predložila na zatvorenoj sjednici održanoj u utorak. Jelenić je trenutno prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat istječe 24. travnja. Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu gdje je završio Pravni fakultet, nakon čega se zaposlio kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika.

'Jelenić je dobar kandidat za glavnog državnog odvjetnika'
'Jelenić je dobar kandidat za glavnog državnog odvjetnika'

U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zapošljava u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Od 2003. do 2008. godine radi u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika. Sabor će u četvrtak raspraviti i nekoliko zakonskih prijedloga, među njima i prijedlog da se izmjeni Zakon o vodama. Tim se izmjenama u hrvatski pravni poredak prenose odredbe europskih direktiva u području vodne politike, komunalnih otpadnih voda i upravljanja rizicima od poplava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji