Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sabor odobrio 0,5 promila, ali greške se skupo plaćaju

None Foto: Danko Vućinović

Ako vozač ne napravi nikakav prekršaj, smije imati 0,5 promila alkohola u krvi. Kaznu za alkohol dobit će ako ga uhvate u drugom prekršaju...

Vozačima koji imaju savršeno ispravan auto i tijekom vožnje ne počine ni najmanji prekršaj tolerirat će se 0,5 promila alkohola u krvi, odlučio je Sabor i tako ublažio famoznu odredbu o nula promila. No ako vozač ima do 0,5 promila i napravi i najmanji prekršaj, platit će kaznu i za prekršaj i za alkoholiziranost. SDP-ovci su upozorili da Vlada ovime ulazi u povijest kaznenog i prekršajnog prava jer vozaču je zakonski dopušteno da sjedne za volan s 0,5 promila alkohola u krvi, ali to može postati zakonski zabranjeno tijekom vožnje. Ni kap alkohola ne smiju popiti i potom voziti profesionalni i mladi vozači do 24 godine. Novi zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa i rigoroznije kazne nego do sada, a za teže prekršaje poput prekoračenja brzine za više od 50 km/h, vožnju bez vozačke ili s više od 1,5 promila uvodi se i zatvorska kazna. Primjerice, vozač s 1,5 promila alkohola u krvi platit će kaznu od 15.000 kuna ili će završiti 60 dana u zatvoru. Zakon stupa na snagu 8 dana od objave u Narodnim novinama, što znači 10. lipnja, a ne kao što se Vlada zaklinjala 1. lipnja.

Komentari (6)
  • e kada bi se i greške u saboru skupo plaćale svima bi bilo bolje.

    30. 5. 2008,   13:45
  • Oni koji imaju para za platiti tolike kazne, njih se niti neće kažnjavati, to su tatini sinovi.. a ostali koji nemaju za kaznu, izabrati će zatvor.. a zatvori puni do grla.. većina tih kazni će otići u zastaru.. a prometnih nesreća i ludih vozača, te nevinih žrtava će uvijek biti.. ovaj zakon neće ništa promijeniti.. isto kao i kad su 0 promila uveli..

    30. 5. 2008,   14:18
  • ovo je jos jedan zakon u nizu zakona sa tisucu rupa,pa ko bude imao para taj ce biti nevin

    30. 5. 2008,   14:36