Obavijesti

News

Komentari 120

Goran Marić o mirovinama: Najbolje je biti pripadnik JNA

Goran Marić o mirovinama: Najbolje je biti pripadnik  JNA
6

Temeljni pravni akt mogao bi biti izmijenjen već idućeg petka. Sabor raspravlja i o Zakonu o mirovinskom osiguranju te o smanjenju povlaštenih mirovina braniteljima

VIDEO

Burna i užarena rasprava vodila se u srijedu popodne u Saboru zbog prijedloga Vlade da se za 10 posto smanje mirovine veće od 5000 kuna koje su ostvarene po posebnim propisima. Zbog toga su u utorak prosvjedovali branitelji, koje je okupila HVIDR-a. Ovom prijedlogu žestoko se usprotivio Josip Đakić (HDZ) koji je zbog svog istupa zaradio i opomenu. Upitao je vladajuće je li ovo osveta i kažnjava li se ovime dio branitelja zbog ćirilice. Vladajuće je optužio da su u dvije godine mandata produbili rupe i uništili sve što se dalo uništiti.

"Ovoga ne bi bilo da država nije bezobrazno opljačkana"

- Da li bi ovaj zakon bilo potrebno donositi i smanjivati bilo čije mirovine, pa i te po povlaštenim propisima da Hrvatska nije tako temeljito i bezobrazno opljačkana. Uvjeren sam da ne bi. Ali nakon te neprimjerene pljačke nakon pustošenja Hrvatske ovoj Vladi ne preostaje ništa drugo nego spašavati brod u kojem ste izbušili rupe i u koji prodire voda. I dok se ne poprave sve rupe, a za to će trebati vremena, moraju se uključiti pumpe da bi se voda mogla izbacivati van - rekao je Nenad Stazić (SDP).

Đakić je podsjetio da nije HDZ branitelje nazivao šovinistima, barbarima i neznalicama, a Stazića je upitao srami li se tih izjava. Stazić mu nije ostao dužan te ga je podsjetio da su branitelji i ministri Matić i Kotromanović, ali i Bojan Glavašević koji je u Vukovaru bio spriječen da zapali svijeću svome mrtvom ocu.

"Tko čekićem nasrće na slova sutra će njime nekome razbiti glavu"

- To je vaš odnos prema braniteljima. Nisam ja branitelje nazvao barbarima jer bi onda barbarima nazvao i Freda Matića i Kotromanovića. Ne, ne, ne. Ja sam nazvao one koji ne znaju da je ćirilica hrvatsko pismo, one koji razbijaju dvojezične ploče, jer onaj koji čekićem nasrće na slova taj će sutra tim istim čekićem nekome razbiti glavu. O tome vodite računa Đakiću. O tome sam govorio - kazao je Stazić.

Đakić je nastavio u istom tonu:

- Mi smo Hrvatsku državu stvorili u krvi, dijelovima tijela, znoju i našim ranama i toga se ne stidimo gospodine Staziću. Što ste vi činili u to vrijeme? Da niste možda za 7 kuna ljetovali na moru? Da niste besplatno, bespravno koristili državnu garažu kao što koristite i danas? Zar ste vi uopće lik koji smijete govoriti o nekim pravima hrvatskih branitelja? - upitao je.

Mantra o ljetovanju

I Đurđica Sumrak osvrnula se na navedeno ljetovanje, a Stazić im je uzvratio:

- Ta vaša mantra o ljetovanju za 7 kuna na Brijunima, prvo to nije istina, a drugo to se nosilo pretprošle političke sezone. Potpuno ste de mode. Osim toga prigovarati zbog 7 kuna nekome, dok je netko pokrao 7 milijardi kuna je posve neozbiljno - uzvratio je Stazić.

Laburist Branko Vukšić Đakića je prozvao da manipulira.

- Dolijevate čitavo vrijeme ulje na vatru, prijetite da ćete vi dići branitelje još do Božića. Šta ćete izazvati građanski rat? Što želite? Ako ste branitelj onda volite svoju zemlju - poručio je Laburist.

Prozvani Đakić ustvrdio je da je Vukšić demagog par excellence.

- Vi ćete dijeliti lekcije?! Mene su izabrali tri puta u Sabor i u HVIDRA-u, zapamtite, tri puta. Vi se trebate sramiti uopće što govorite o svim temama jer baljezgate puno puta bez veze - ustvrdio je Đakić.

No, tenzije se ni nakon toga nisu smirile. Petar Baranović (HNS) upitao je li moguće da časnik hrvatske vojske na ovakav način govori u Saboru, besramno laže, manipulira i koristi one koji su najviše dali za ovu zemlju, koji su se borili za njenu stabilnost, mir i slobodu, funkcioniranje pravne države mir i prosperitet.

- Tko vam daje pravo da govorite u ime svih hrvatskih branitelja? Kada sam ušao u Sabor bio sam isto tako ponosan, smatrao sam da je to kruna, da ulazim u red onih ljudi koji su vrh i vertikala društva. Danas dijeleći sabornicu s vama gospodine Đakiću časniče hrvatske vojske sramim se što sam saborski zastupnik. Ova vaša sramotna intonacija govora je sramota za hrvatsku politiku - ustvrdio je HNS-ovac koji je pritom napustio sabornicu.

- Samo vi bježite, vjerojatno ste tako bježali i u Domovinskom ratu. Ako netko laže onda ste to vi, lažljivac par excellence u kontinuitetu. Ako dolaze laži, dolaze iz vaših usta. Časno sam i pošteno uvijek zastupao interese hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata i svih koji mi daju suglasnost, a pokazali su na prosvjedu - replicirao je HDZ-ovac.

Mjera obuhvaća 43.488 mirovina

Iako je ministar Mirando Mrsić ustvrdio u Saboru da ovim smanjenjem niti jedna mirovina neće pasti ispod 5.000 kuna, te je napomenuo da je ovom mjerom obuhvaćeno 43.488 mirovina.

Laburisti su najavili da neće podržati zakon, a njihov Zlatko Tušak uvjeren je da ova mjera neće spasiti proračun. Podsjetio je da su se novci trošili na kupnju skupljih automobila, pametne telefone, skupa putovanja te da se na tim stavkama nije štedjelo. Podsjetio je da su Laburisti u travnju inicirali da se plaće dužnosnika smanje za 21 posto, ali taj zakon još čeka na raspravu, a Vlada je na njega dala negativno mišljenje.

- Uzimamo drugima, a mi smo valjda negdje zadnji na redu. To je nepravedno prema narodu koji je podnio veliki teret na svojim leđima – kritičan je bio Tušak. Iz SDP-a su podsjetili da je Vlada ukinula povlaštene mirovine za saborske zastupnike, a podsjetili su da je i HDZ-ova Vlada rezala ove mirovine za deset posto, ali tada branitelji nisu prosvjedovali.

Rasprava o Zakonu o mirovinskom osiguranju 

Sabor je u srijedu raspravljao o Zakonu o mirovinskom osiguranju. Zakonom se predviđa pomicanje dobne granice za mirovinu sa 65 na 67 godina. Predlaže se ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu onima koji imaju 41 godinu staža i 60 godina života, s time da se mirovina ne umanjuje. 

Oni koji nakon stečaja tvrtke završe na HZZ-u, a ne zaposle se u roku od dvije godine, moći će bez penalizacije otići u prijevremenu mirovinu, ako za to imaju uvjete. 

U raspravi ministar rada Mirando Mrsić ponovio je da su izmjene Zakona nužne radi održivosti mirovinskog sustava i potrebe tržišta rada u budućnosti. Buru je potaknulo razdvajanje mirovina stečenih po posebnim propisima od onih po općem zakonu o mirovinskom osiguranju. 

Marić: Najbolje je biti pripadnik JNA

I dok ministar Mirando Mrsić smatra da nema nikakve diskriminacije, njegov stav ne dijeli Goran Marić (HDZ).

- Čini se da je u Hrvatskoj najbolje biti pripadnik JNA, oni imaju koeficijent 0,65, a saborski zastupnik 0,45. Rašeta bi ga prihvatio, a Kadijević kao što je dignuo ruku na Hrvatsku dignuo bi ruku i za ovaj zakon ali ja neću - poručio je. 

Ministar je HDZ-ovcu uzvratio da je ispalio metak u prazno i ustvrdio da je želja razdvojiti mirovine stečene po posebnim propisima od onih stečenih po 'običnom' zakonu. HDZ je nezadovoljan predloženim jer to nema nikakve veze sa sadašnjim i predstojećim problemima našeg mirovinskog sustava. Upozoravaju da se ovime ništa ne rješava te tvrde da je zakon nejasan i štetan kako za proračun tako i za gospodarstvo i umirovljenike. 

Laburist Dragutin Lesar poručio je da je paket zakona koje je sastavila Vlada usmjeren protiv radnika: 

- Sve treba i sve se može kresati osim profita u financijskom sektoru, visokih bonusa i menadžerskih ugovora - rekao je. 

Silvano Hrelja (HSU) najavio je amandmane i podršku uvjetuje voljom Vlade za uvaži njihove primjedbe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa