Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ljudi će biti ovisnici, invalidi i korisnici socijalne pomoći...'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vladi nije u interesu da građani čuju da mirovinska reforma ide na njihovu štetu, da se nije prihvatio ni jedan SDP-ov prijedog, rekao je Gordan Maras

Žestoko od samog početka, Hrvatski je sabor u četvrtak ušao u dan u kojemu će raspravljati o zakonskim prijedlozima za cjelovitu mirovinsku reformu.

- S tim paketom učinit ćete hrvatske građane ovisnicima, invalidima, korisnicima socijalne pomoći, a ne budućim umirovljenicima, saborska rasprava o reformi skriva se iza saslušanja Ivice Todorića u Londonu, mirovinska reforma ima niz štetnih mjera -  poručili su Božo Petrov (Most), Gordan Maras (SDP) i Ivan Sinčić (ŽZ) na početku saborske sjednice te zatražili stanku kako bi se njihovi klubovi konzultirali o predloženoj reformi.

Zagreb: Ministar Marko Pavić odbio provokativni "dar" Gordana Marasa | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Vladi nije u interesu da građani čuju da reforma ide na njihovu štetu, da se nije prihvatio ni jedan SDP-ov prijedog - rekao je Maras i resornom ministru Marku Paviću, uz napomenu da je po struci meteorolog, uručio prognostičku kartu koja predviđa kišu u cijeloj Hrvatskoj nakon provedene reforme.

Petrov pak ističe da je očekivao da će Vlada povući paket zakona, da je 2. stup trebao omogućiti da mirovine budu sigurne i stabilne, a da ga Vlada uništava.

Branko Bačić (HDZ) odbacuje te kritike i opetuje potrebu mirovinske reforme, ističe da je ona nužna zbog održivosti sustava. Podsjeća i na mjere koje je aktualna Vlada poduzela za povećanje mirovina, pa su one porasle za 6, 4 posto.

- Mirovine nisu povećane 6,4 posto, jer se ne radi o povećanju, nego mehanizmu usklađivanja mirovina s rastom cijena i plaća. To je očuvanje kupovne moći, vrijednosti mirovina, a ne rast - uzvraća Silvano Hrelja (HSU).

Podsjetimo, resorni ministar Marko Pavić tvrdi da će omogućiti povećanje mirovina, dugoročnu financijsku održivost mirovinskog sustava i ojačati drugi mirovinski stup.

Mirovinskom reformom predviđa se produljenje životne dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu na 67 godina života već od 2033., oštrija penalizacija prijevremenog umirovljena od čak 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu, te izbor za osobe rođene nakon 1962. hoće li ostati u oba mirovinska stupa ili preći u 1. mirovinski stup.

Å ibenik: Ministar Marko Pavić u kafiću uživa uz dnevni tisak S POSLA NA - GROBLJE... Budući umirovljenici živjet će još kraće, a radit će sve dulje...

"Mirovinska reforma dugoročno će osigurati održivost financija, pozitivan efekt na proračun, 11,3 milijardi kuna do 2040., povećanje rata u drugom stupu i povećanje mirovina ", ističe ministar Pavić i ustraje kako je reforma nužna te da bi bez nje građani koji od sljedeće godine idu u mirovinu imali 600 do 700 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici.

Oporbeni čelnici ocijenili su predloženu mirovinsku reformu "sanacijom mirovinskog sustava a ne reformom", "udarom po običnim građanima", te "reformom po načelu radi dulje, primaj manje i živi još teže".

"VLADA UZIMA SIROMAŠNIMA" Bernardić: Podržavam prosvjed protiv ove mirovinske reforme

Sindikati nezadovoljni predloženim zatražili su povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje te najavili mogućnost prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma.

Zakonski paket mirovinske reforme čine Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, Zakon o dodatku na mirovine, Zakon o obveznim mirovinskim fondovima, Zakon o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima.

Komentari (78)
  • Čovjek (mislim i na žene i muškarce) ne bi trebao raditi poslije navršenih 60 godina života. Rapidno mu je opala fizička snaga, sposobnost koncentracije, živci istrošeni, sporije reakcije, mentalno je većina i dalje lucidna, ali slabije koncentracije i nespremna za novitete na poslu. Takav čovjek treba biti dostojanstveno umirovljen, uz mirovinu koja mu omogućuje da može lijepo živjeti bez puno razmišljanja hoće li sutra biti gladan ili moći platiti grijanje. Mnogi kreću u život i na posao već sa 18 godina, čak i mlađi, treba odguditi do 60. Oni što teže završiti faks kreću između 23 i 26 godina, imaju složenije poslove pa i njima treba odguditi do 60. Kako netko s recimo 63 godine, izraubovan kao stara lokomotiva može držati korak s 30 godišnjakom? Ne može nikako, spašava ga jedno vrijeme iskustvo i znanje stečeno kroz radni vijek, ali sve je to kratkog daha jer mlada generacija učas savlada i to "gradivo", te nerazmjernom brzinom usvaja novo. Za 2 ili 3 godine taj mladi čovjek je bolji stručnjak od svog starog mentora. Zbog čega bi poslodavac u tom slučaju držao "na životu" dedu ili baku koji sve znatno usporavaju? Tko će platiti 65 godišnjaka u realnom sektoru koji ne može više ni hodati normalno? Nevjerojatna je stoga bahatost predlagača ove reforme, pogledajte ministrovu facu, boli ga ku..c za narod.

    25. 10. 2018,   11:06
  • A sa koliko godina će u penziju bitange koje su ovo predložile, kao i one koje će glasati za ovaj novi udarac u glavu u režiji hade3ej klana ovom ošamućenom i čudnom narodu?

    25. 10. 2018,   09:20
  • Budimo realni za mirovine uskoro neće biti ni kune

    25. 10. 2018,   11:25