Obavijesti

News

Komentari 35

Popijač: Građanima neka Bog pomogne, jer ova Vlada neće

Popijač: Građanima neka Bog pomogne, jer ova Vlada neće
8

Nemamo puno izbora oko ovih paketa jer to moramo uskladiti jer smo pod monitoringom. Već smo dobili kritiku iz EU da s time kasnimo, rekao je Komadina

VIDEO

Novi Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti obavezni su zbog usklađivanja s europskim direktivama, objasnila je u srijedu ujutro u Hrvatskom saboru tijekom objedinjene rasprave o ova dva zakona zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal. 

Izmjenama zakona Vlada želi podlogu za osiguravanje uvjeta za sigurnu i kvalitetnu opskrbu energijom, razvoj tržišta, konkurentnost cijena, zaštitu kupaca, učinkovitu proizvodnju i korištenje energije uz zaštićen okoliš.

- Zakonom se donošenje tarifnih stavki u tarifnim sustavima, odnosno donošenje cijene ili tarife prenosi s Vlade na energetske subjekte uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera), uključivo, osim plina, električne energije i toplinarstva - pojasnila je zamjenica ministra gospodarstva jednu od osnovnih izmjena zakona. 

Nastavila je kako će se izmjenama uspostaviti jasan odnos između tržišnih energetskih djelatnosti (proizvodnje, opskrbe i trgovine) i reguliranih energetskih djelatnosti kao što je upravljanje distribucijskim transportnim mrežama. Vlada uvodi sustav jamstva za podrijetlo električne energije te pravila o kvaliteti energije, koje će donositi Hera

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Držimo da će Hera ojačati svoju samostalnost i neovisnost od svih drugih javnih ili privatnih subjekata uključujući i izvršnu vlast - rekla je Obradović Mazal.

Kajin: Koza nije krepala, koza živi vječno

IDS-ov Damir Kajin je rekao kako je čitajući između redaka ovaj zakon svojevrsna pretpostavka za energetske investicije u RH, pa su ovi zakoni mala legislativna energetska revolucija. Opet je većinu rasprave usmjerio na svoju boljku – Plomin 3 te dodao kako se nada da će Istarska županija reći ne ugljenu jer je skuplji i neće potaknuti zapošljavanja. 

Damir Kajin (IDS) rekao je kako će podržati zakon, ali ukazao i na nedostatke.

- Sigurno je da je ovdje riječ o jednom potrebnom zakonu, ali mislim da se na neki način marginalizira lokalna samouprava, predviđajući situacije kao što je u Istri Plomin 3. Mislim da to nije fer prema lokalnom stanovništvu - rekao je Kajin te dodao kako želi vjerovati da će Skupština Istarske županije reći 'ne' tom ugljenu.

Na Kajinove kritike osvrnuo se Josip Borić (HDZ).

- Divno je kako od čovjeka koji je u vladajućoj koaliciji slušamo kritike toj istoj koaliciji. Međutim glasovanja su dosad pokazala da je gospodin Kajin uvijek digao ruku kad god je trebalo za zakonski prijedlog te koalicije - ustvrdio je Borić. Potom se i sam dotakao gradnje Plomina 3.

- Činjenica jest da je upravo IDS na tom Plominu C i na tom ugljenu na neki način ugušio tu svoju kozu, koja je simbol IDS-a. Ta koza je s ovim projektom, barem među ljudima koji su im davali povjerenje u ovih 20-ak godina, krepala. Koza je krepala - rekao je Borić.

Kajin je brzo reagirao na njegove optužbe i zaključke.

- Koza živi vječno. Koza će nadživjeti i mene i vas. Ta koza je othranila mene, možda i vas, ali dobrano hrani i sve vas u ovome Parlamentu i u Hrvatskoj. I nije točno da Damir Kajin za svaki akt kojeg predloži Vlada diže ruku. I Kajin živi vječno - uzvratio je Kajin uz smijeh.

Nada Turina Đurić (HNS) rekla je da nije očekivala da će se u raspravi o ovom zakonu u Saboru 'objavljivati referendumska pitanja o Plominu C'.

- Apelirala bih da se vratimo na važnu temu iako mislim da Plomin C nije nevažna tema, ali sigurno nije tema ovog zakona - rekla je zastupnica

Komadina: S EU se ne pregovara

SDP-ov Zlatko Komadina osobno nije pobornik toga da tržište sve regulira, no rekao je da je riječ o usklađivanju s europskim regulativama, a s EU se "ne pregovara".

- Nemamo puno izbora oko ovih paketa jer to moramo uskladiti jer smo pod monitoringom. Već smo dobili kritiku iz EU da s time kasnimo – objasnio je Komadina.

HDZ ove izmjene vidi kao slabost Vlade jer svu odgovornost prebacuje na HERA-u pa je to izvlačenje od bilo kakve odgovornosti.

"Zašto Vlada postoji?"

- Držimo potpuno neodgovornim za ovo dizanje ruku od odgovornosti za cijene energenata i sada svaki put kada se dogodi povećanje cijena Vlada će reći da s time nema ništa. Koja je uloga Vlade, zašto ona postoji? U uvjetima krize Vlada mora donositi odluke o bitnim stvarima kao što su cijene plina i struje – tvrdi Đuro Popijač koji najave prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića o poskupljenjima vidi kao pritisak na HERA-u da mora potpisati nova poskupljenja. Podsjetio je on kako je teško danas u državi, na loše gospodarsko stanje, te na velike najave "grandioznih" investicija kojih još nema.

- Pravi razlog ovih izmjena je daljnje povećanje cijene energenata. A građanima i poduzetnicima neka Bog pomogne, jer ova Vlada neće. Naša Vlada namjerno je odlagala ove izmjene, jer ni druge važne europske zemlje nisu još implementirale ovaj 3. paket, pa zašto bi mi – primijetio je Popijač te zatražio od vladajućih da promijene datum početka primjene ovog zakona na dana ulaska u EU, jer u protivnom HDZ neće podržati ovaj set zakona. I njegov kolega Domagoj Ivan Milošević slaže se s time.

- Ako ikada nije bio trenutak da se Vlada odrekne ove odgovornosti, onda je to sada – uvjeren je Milošević. Ove su HDZ-ove tvrdnje izazvale brojne replike, što stranačkih kolega koje su pohvalile ove stavove, što vladajućih koji kao krivce za sadašnje loše stanje vide upravo u bivšoj Vladi, pa im nije jasno kako se oni sada bune.

Popijaču je odgovorila Natalija Martinčević (HNS).

- Ova Vlada ne bježi od odgovornosti. Ova Vlada ovime preuzima odgovornost, odgovornost, koju vi niste preuzeli svih ovih godina - rekla je, a Popijač joj je uzvratio govoreći kako se prošle zime i kako će se ove zime grijati zahvaljujući plinskom interkonektoru, koji je otvorila bivša vlada. Podsjetio ju je i na prošlogodišnje investicije HEP-a.

Ivan Šuker (HDZ) zapitao se je li u ovim trenucima, kad inflacija iznosi 5 posto i kad imamo galopirajuću nezaposlenost, vrijeme da država prepusti tržištu da regulira cijene. Zaključio je kako bi takvu odluku trebalo odgoditi te zaštiti građane.

- To će jednako pogoditi i ljude kojima je simpatičan i SDP, i HNS, i HDZ - zaključio je Šuker.

Mirelu Holy (SDP) Popijač je, kako je rekla, zbunio.

- Tko je potpisao dio vezan za energetiku i privremeno zatvorio poglavlje 15? Koliko se ja sjećam vi ste u to vrijeme bili ministar gospodarstva i vi ste se obvezali da ćete implementirati 3. Europski energetski paket. Rok je bio ožujak 2011. godine - rekla je Holy.

Cijelojutarnje prepucavanje vladajućih i HDZ-ovaca u nekoliko je rečenica sveo Laburist Nikola Vuljanić.

- Socijaldemokratska Vlada želi u potpunosti liberalizaciju tržišta, a desnica, kršćanski demokrati zalažu se za državni intervencionizam. Diskusija slična kao prije 7,8 godina samo je bilo obrnuto. Zajedničko je to da ceh na koncu balade plate građani - zaključio je Vuljanić.

Cijelu raspravu Boro Grubišić (HDSSB) sveo je na jednu rečenicu.

- Bilo Hera, bilo Hep sve će to platiti hrvatski džep - zaključio je.

U Saboru o Zakonu o energiji: Cijenu struje određuje HERA

Saborski zastupnici raspravljaju o prijedlogu zakona o energiji kojim Vlada želi podlogu za osiguravanje uvjeta za sigurnu i kvalitetnu opskrbu energijom, razvoj tržišta, konkurentnost cijena, zaštitu kupaca, učinkovitu proizvodnju i korištenje energije uz zaštićen okoliš. 

Donošenjem tog Zakona postiglo bi se usklađivanje s drugim zakonima na području energetike te s EU direktivama. 

Uvođenjem sustava jamstva podrijetla električne energije stvorit će se pretpostavke za usklađivanje s Direktivom o promociji korištenja obnovljivih izvora energije. 

Također će se omogućiti jednako tretiranje kupaca energije, odnosno ukidanje kategorije povlaštenih i tarifnih kupaca u sektorima električne energije i plina, kao pretpostavke potpune liberalizacije tržišta, piše HRT. 

Donošenje cijene ili tarife prema metodologijama prenosi se s Vlade na Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.