Obavijesti

News

Komentari 379

Saborski milijunaši: Imaju vile, kuće, skupe aute, ušteđevinu

Saborski milijunaši: Imaju vile, kuće, skupe aute, ušteđevinu
5

Šuker se može u BiH baviti poljoprivredom, mostovcu Šimiću žena ima pet kuća, ali Kosor je ipak kralj imovine i jedini je koji je u imovinskoj kartici prijavio ručni sat

VIDEO

Dosad je predsjednik Sabora Željko Reiner slovio za imovinskog kralja novog saziva Sabora jer je težak oko pet milijuna kuna. Dobro poznat javnosti bio je i Ivan Domagoj Milošević s imovinom vrijednom 30 milijuna kuna. No nova vlast nosi i nova lica milijunaša, među kojima se ističe mostovac Robert Podolnjak.

- Da sam prije znao da će toliko negativnosti biti u javnosti ne bih se upustio u ovaj politički izlet - kaže nam nesuđeni šef Sabora, profesor Robert Podolnjak, nakon što je objasnio otkud mu sve što posjeduje.

POGLEDAJTE VIDEO: Milijuni na računima zastupnika

Pokretanje videa...

24sata Video 00:14

Podolnjak zna kako se štedi

A zajedno sa suprugom ima tri stana u Varaždinu ukupno vrijedna oko 675.000 kuna, kuću od 673 kvadrata vrijednu 950.000 kuna, dva automobila: Passat iz 2010. i Megan iz 2011. koji ukupno vrijede 175.000 kuna. Supruga je direktorica u vlastitoj tvrtki Piprom d.o.o. gdje radi za 2430,41 kunu, no godišnje još zaradi 150.000 kuna. Ujedno od najma mjesečno uprihode 1500 kuna. Supruga ima udjela u deset različitih fondova ukupne vrijednosti 608.000 kuna. Uz sve to, uspjeli su uštedjeti više od četiri milijuna kuna u različitim valutama. Kako im je to pošlo za rukom, pojašnjava za 24sata: “Živimo u kući navedenoj u imovinskoj kartici, a stanove sam naslijedio. Jedan od roditelja, a drugi od rođakinje. Supruga također ima stan. Nekad smo dva imali u najmu, a sad samo jedan. To je onih 1500 kuna koje navodimo kao drugu vrstu zarade. Supruga je inače ekonomistica koja 20 godina radi kao direktorica u svojoj tvrtki. Prodaje hranu zamrznutu i svježu na tržnicama. Ima dvoje zaposlenih i uvijek je stabilno poslovala. Pod drugi prihod sam naveo 150.000 kuna godišnje, a to se odnosi na dobit tvrtke”.

24sata

Kao glavni model za štednju ističe “trošiti koliko se ima te se ne zaduživati”, jer Podolnjak nikad nije dizao kredit niti se na drugi način zadužio.

- Nisam primjerice kupovao vikendice, a ljetujem od sedam do deset dana u hotelu ili privatnom smještaju. Kao gradski vijećnik sam godinama primao 1000 kuna uz plaću, a kao profesor sam nekad mogao predavati i na privatnim fakultetima te se moglo lijepo zaraditi. Danas to više nije moguće. Ujedno sam zarađivao na knjigama te primao naknadu za znanstvene radove - kaže Podolnjak dodajući kako je njegova imovinska kartica dokaz da nije u politici zbog imovinske koristi. Od politike je dosad, kaže, dobio samo probleme. Pritom je mislio i na javne rasprave oko prezimena koje je promijenio iz Jovanović u djevojačko od supruge Podolnjak. Uspoređujući imovinu vladajuće garniture i one koji su to donedavno bili, Domoljubna koalicija je puno “bogatija”. Bit će prvi na udaru ako provedu oporezivanje nekretnina. Iako je zakonski rok za predavanje imovinskih kartica novopečenih zastupnika istekao u ponedjeljak, još ima “neposlušnika” koji nisu predali popis imovine. Time riskiraju da ne prime saborsku plaću. Do ponedjeljka su devet zastupnika kasnili s predavanjem, a danas ih je ostalo četvero, doznajemo iz Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Brkić krivo popunio kraticu

- S imenima ljudi koji nisu na vrijeme predali kartice ne želimo još izlaziti jer bismo ih tako doveli u neravnomjerni položaj s onim zastupnicima koji su predali kartice, ali ih nisu ispravno ispunili. Ako to ne naprave u zakonskom roku, smatra se da ih uopće nisu predali pa će za njih biti isti kriteriji, kao i za one koji ih nisu predali – pojasnili su nam u Povjerenstvu. Od 151 zastupnika, na vrijeme i ispravno svoje imovinsko stanje predalo ih je 87. Čak 27 kartica su bile neispravno popunjene, a 28 ih je u procesu administrativne provjere. Te kartice su stigle u posljednji tren pa ih još provjeravaju. To su podaci od ponedjeljka kad devetero još ništa nisu predali. Tada je Povjerenstvo od Sabora zatražilo da “zaboravnima” obustave isplatu plaća te su im poslali i podsjetnik o zakonskim obvezama. Među onima koji su predali neispravne kartice su i Tomislav Karamarko, Milijan Brkić te Željko Reiner.

Upravo se željno iščekuje popis imovine i način njezina stjecanja od HDZ-ova “šefa u sjeni” Milijana Brkića. Prema podacima od 2012., koji više nisu vidljivi na internetu, imao je stan, garažu, poslovni prostor i oranicu ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna. U šest tvrtki imao je dionice ukupno vrijedne više od 570.000 kuna. Bila su tu i četiri kredita njega i supruge, od kojih je jedan od 189.000 eura u Karlovačkoj banci, za koji se veže i afera. Otkad je napustio službu, popunio je imovinu, a kako je to napravio, pokazat će u novoj imovinskoj kartici.

24sata

Još prije pet godina imovinska kartica bivšeg ministra financija Ivana Šukera bila je ispunjena samo bjelinom u kućicama gdje su trebali stajati podaci o nekretninama, štednji i imovini. Najnovija, ovogodišnja kartica pokazuje da je zastupnik Šuker postao jedan od najbogatijih zastupnika.

Šuker podebljao štednju

Naslijedio je od oca imovinu vrijednu 4,2 milijuna kuna. Ako ikad poželi zamijeniti politiku s više fizičkog rada, u Bosni i Hercegovini će imati više nego dovoljno posla. Dobio je više od 4000 kvadrata oranica i kuću od 50 kvadrata. No ono u Hrvatskoj mu je ipak puno vrednije. Osim prostrane obiteljske kuće od 424 kvadrata vrijedne 1,5 milijuna kuna u Velikoj Gorici, dobio je i poslovni prostor u Velikoj Gorici. Ako poželi, može se otići odmarati i na Murter jer u Jezerima ima svoju šumu i voćnjak. Poslovni prostor iznajmljuje pa mu od toga, uz mjesečnu saborsku plaću od 17.000 kuna, godišnje “kapne” i 84.000 kuna od imovine, uglavnom od poslovnog prostora.

Osim što je naslijedio nekretnine, bivši ministar financija je značajno podebljao sa suprugom iznose štednje.

Sad ima ušteđenih čak 310.000 eura i 8000 dolara, a to je za 250.000 eura i 3000 dolara više nego prije tri godine.

Šuker nije bio u privatnom biznisu, ali sad uspijeva lagodno živjeti. Njegov partner iz Domoljubne koalicije, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor svoje je bogatstvo zgrnuo nakon prodaje plakatarske tvrtke Metropolis. Nije da je Kosor bio crkveni miš jer je od najranije mladosti imao vremena baviti se politikom, ali impresivno bogatstvo je ipak stekao u privatnom poslu.

Dosad se znalo da posjeduje vilu na Pantovčaku, ali imovinska kartica otkriva da je vrijedna nevjerojatnih 9,5 milijuna kuna. Također i da ima još jedan stan u Zagrebu. Kosor je jedini prijavio i sat IWC vrijedan 30.000 kuna. Za svoju egzistenciju se ne mora brinuti jer ima ušteđenih gotovo 360.000 eura.

Mostovci su se na početku činili siromašnima i skromnima, ali očito su podijeljeni u dvije skupine. Uz Podolnjaka, ističu se nesuđeni ministar pravosuđa, odvjetnik Juro Martinović i poduzetnik Ivica Mišić koji ima servise za bijelu tehniku te surađuje s Gorenjem. Podaci o imovini profesora Ivana Lovrinovića još nisu objavljeni.

24sata

Pet kuća mladog mostovca

Martinović ima čak tri stana u Zagrebu, od 67 do 106 kvadrata, a zajedno vrijede oko 2,3 milijuna kuna. Uštedio je i 40.000 eura.

Ivica Mišić je poduzetnik, koji s Ivanom Lovrinovićem i Jurom Martinovićem čini nezadovoljnu trojku koja se više ne slaže s Mostom. Ima svoj prodajni prostor u Vinkovcima vrijedan dva milijuna kuna. Živi u kući u Vinkovcima vrijednoj 100.000 eura, ali ima i kuću u Zagrebu od 106 kvadrata te prodajni prostor u Orašju (BiH) vrijedan gotovo dva milijuna kuna.

Iznenađenje je mladi mostovac Miroslav Šimić čija supruga voli ulagati u nekretnine. Supruga mu ima čak pet kuća u Osijeku. Različite su površine, a očito supruga, koja radi u bolničkom centru u Osijeku za ne baš visoku plaću, s njima podebljava kućni proračun. Šimić je prijavio da ona zaradi čak 9100 kuna od imovine. Zanimljivo je da su sve kuće kupljene na kredit, osim one najvrednije od 2,3 milijuna kuna. Nju je supruga naslijedila. Na tri kredita Šimić i supruga moraju vratiti gotovo 10.000 kuna mjesečno.

Rusak voli fine automobile

Da se i od uspješne znanstvene karijere može dobro živjeti, svjedoči i primjer profesorice Gordane Rusak koja je ušla na listi Mosta, ali sad je s HSLS-om. Ona neće uzimati plaću u Saboru jer na PMF-u zaradi gotovo 13.000 kuna mjesečno i 34.000 kuna godišnje od edukacija. Suprug zastupnice Rusak ima plaću od gotovo 14.000 kuna u Hrvatskoj pošti. Imaju kuću od 363 kvadrata u Zagrebu vrijednu 2,75 milijuna kuna. Suprug je naslijedio i dodatni stan od 72 kvadrata. Zajedno su uštedjeli više od 52.500 eura, a vole i dobre te udobne automobile. Supružnici Rusak imaju relativno novi Mercedes B Klase vrijedan 125.000 kuna i Toyotu Rav4 vrijednu 80.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 379
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa