Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kukuriku je kao sekta, žele da narod vjeruje u ono što kažu'

None Foto: Patrik Macek/Pixsell 5

Na novoj sjednici Sabora zastupnici su raspravljali o poslovanju i održivosti HINA-e. Bilo je govora i o medicinski potpomognutoj oplodnji te o ulozi katoličke crkve

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o Godišnjem izvješću o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s nadopunom Izvješća o radu za razdoblje od 1. svibnja do 31. prosinca 2011. 

Branko Vukšić, zastupnik Hrvatskih laburista upozorio je da HINA već tri godine posluje s gubitkom.

- Članovi odbora složili su se s mišljenjem vlade da upravo vijeće nije poduzelo potrebne korake da bi se omogućila reorganizacija i preustroj, racionalizacija poslovanja i zaustavio negativan trend u ukupnom poslovanju te su zatražili odgovornost onih koji su doveli do takvog stanja - rekao je Vukšić te dodao kako je rečeno da HINA u budućnosti samo treba odrediti što želi biti i treba pokušati stvoriti tržišni projekt.

Nenad Stazić u ime kluba SDP-a zapitao se treba li Hrvatskoj HINA i ako treba kakva ta HINA mora biti.

- Od tog pitanja treba poći jer stvari ne stoje dobro već godinama. Bivša vlada o HINA-i nije vodila računa. Mi smo upozoravali da je potrebno izmijeniti zakone i pomoći joj jer se vidjelo da klizi u propast - rekao je Stazić.

Inače, Hina ima 156 zaposlenika, prosječna plaća je oko 7000 kuna i, unatoč teškoćama s osnivačem i medijskim tržištem, niti jedan zaposlenik nije dobio otkaz. Hina nema dugovanja i sve svoje obveze plaća na vrijeme, dok od korisnika potražuje 1,3 milijuna kuna.

'Sve o čemu raspravljamo je samo kozmetika'

Situaciju u državi komentirao je don Ivan Grubišić. Zaključio je kako na način na koji sadašnja vlast vodi državu ne vodi ka izlasku iz krize.

- Najvaljuju otvaranje novih radnih mjesta, ali čini mi se da je Kukuriku koalicija vjerska sekta, koja želi da narod vjeruje u ono što oni kažu. Sve o čemu raspravljamo je kozmetika, a ne korijenite i strukturalne promjene - zaključio je don Grubišić. Komentirao je i lokalne izbore.

- Ništa se ne radi da dobijemo popis birača, a prošlo je godinu dana od popisa stanovništva - rekao je nezavisni saborski zastupnik.

Grubišić: Crkva ne smije biti trgovačko društvo već moralna vertikala

Što se tiče medicinsko potpomognute oplodnje, don Grubišić smatra kako dijete ima pravo znati tko su mu roditelji. Stoga se zalaže za to da znanost parovima pomogne da postanu roditelji, ali od njihove sperme odnosno jajašca.

Komentirao je i ulogu Crkve u društvu.

- Crkva se ne smije boriti za interesne institucije i biti svojevrsno trgovačko društvo. Crkva treba biti moralna vertikala, kao što je bila u komunizmu - poručio je don Grubišić.

HNS-ovci su se na konferenciji za novinare očitovali o prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, o kojem će zastupnci raspravljati sljedeći tjedan.

- Naša stranka je prilikom donošenja postojećeg zakona ukazivala na nehumanost. Neplodnost je u porastu, a šansu za rješavanjem tog problema daje ovaj prijedlog. Nemamo dvojbi oko neanonimnosti zametaka - rekla je zastupnica Nada Turina-Đurić. Njezina kolegica Sanja Konig dodala je kako država potecijalnim roditeljima treba dati šansu te da je na njima da odluče žele li ili ne.

Petar Baranović apelirao je na saborske zastupnike da sljedeći tjedan u raspravi što ozbiljnije pristupe ovom prijedlogu.

HDZ želi da se predsjedniku ukine povlaštena mirovina

Nastavak sjednice zastupnici su počeli raspravom o prijedlogu Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika. HDZ je odmah predložio da se predsjedniku republike ukine povlaštena mirovina. Žele da se predsjednik izjednači s običnim građanima. Isto su predložili i Laburisti.

- Po zakonu koji je trenutno na snazi predsjednik RH ima pravo na mirovinu po povoljnijim uvjetima. Klub zastupnika HDZ-a predlaže da on postane ravnopravan sa svim ostalim državnim dužnosnicima kao što su saborski zastupnici, suci Ustavnog suda, bivši članovi Vlade te glavni državni revizor - rekao je Josip Salapić. Istaknuo je kako ovaj zakon nisu predložili zbog aktualnog predsjednika Ive Josipovića. 

U ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista govorio je Nikola Vuljanić:

- Svatko, dok obavlja svoj posao ima nekakva prava, kao i mi ovdje, ali kad iziđe iz tog posla, mora imati jednaka prava kao i svi drugi građani - zaključio je.

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je da ovi prijedlozi HDZ-a i Laburista nisu na dnevnom redu kako bi se njima regulirala prava i dužnosti određenih tijela.

- Bojim se da su oni ovdje, jer određeni klubovi žele populistički pokupiti poene pred javnosti - zaključio je Grbin. 

Time je uvrijedio Jadranku Kosor, koja se odmah javila za ispravak netočnog navoda.

- Netočno, budući da je sama Vlada najavila izmjene zakona u tom smislu. Dakle ovo je naš pokušaj da pomognemo Vladi da popravi svoje pogreške - poručila je Kosor.

Komentari (11)
  • gospodo zastupnici kada će na dnevni red doći zakoni koji će uskratiti otpremnine od 400 tisuća kn članovima uprave HAC-a,ine... nego ste preplaćeni da bi odlućivali hoće li kumice sa placa smjeti prodavati sir i dali vrhnje mora imati deklaraciju na placu! dosta je tog okolišanja i nebitnih rasprava! kerum će današnji dan prespavati u saboru koliko će mu biti zanimljivo na raspravi

    26. 4. 2012,   07:45
  • Dali je pojava božjeg sina vrjednija od eksploatacije monstruma, cenzure i medija, dali su zaista vidjeli božjeg sina ili tu ima nešto što skriva se vješto, zaista kakve će biti mase kad je nekima stalo da zna se malo, možda nikako nećemo znati i samo ćemo ratovati i patit dok će vragovi krasti...

    26. 4. 2012,   17:41
  • Nemojte slučajno raspravljati o zakonu o neisplati plaća.O načinu da se uđe u trag i vrati bar dio pokradene imovine Republike Hrvatske od strane veleizdajničke organizacije hadezeja.Nemojte ni slučajno prozborit o "pravosuđu",neradu tzv."ustavnog suda" i rasipanju love koje nemamo na kojekakve agencije,odbore i ostale piz...ije.Vidite da stvarno nemate o čemu raspravljat,bolje vi vudrite o prijedlogu amandmana za "ispravak ispravka netočnog točnog navoda"...Mrš!!

    26. 4. 2012,   10:04