Obavijesti

News

Komentari 4

'SAD i Njemačka još uvijek udaljeni po važnim pitanjima'

'SAD i Njemačka još uvijek udaljeni po važnim pitanjima'
1

Pompeo je izrazio želju da se i ostale zemlje pridruže sankcijama Washingtona protiv Irana te je pohvalio njemačke sankcije protiv iranske zrakoplovne kompanije Mahan Air

VIDEO

Sjedinjene Države su za Njemačku i dalje najvažniji partner izvan Europe, ali u najvažnijim pitanjima još uvijek postoje nesuglasice, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel uoči susreta s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u petak u Berlinu. 

„Sjedinjene Države jesu i ostaju najvažniji partner za Njemačku izvan Europe“, rekla je Merkel uoči razgovora s Pompeom koji se nalazi u jednodnevnom posjetu Njemačkoj. 
 
Kao sporne teme Merkel je navela odnos prema atomskog sporazumu prema Iranu. 
 
Pompeo je izrazio želju da se i ostale zemlje pridruže sankcijama Washingtona protiv Irana te je pohvalio njemačke sankcije protiv iranske zrakoplovne kompanije Mahan Air za koju se sumnja da surađuje s teroristima. 
 
Pompeo se ranije tijekom dana susreo i s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom a tom prilikom je bilo riječi i o odnosu prema kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei. 
 
„SAD više neće dijeliti osjetljive podatke s zemljama u kojima je u upotrebu telekomunikacijske mreže uključena i kompanija Huawei. Kina ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a, Njemačke, Europe i zapadnih demokracija diljem svijeta“, rekao je Pompeo nakon susreta. 
 
Heiko Maas je izjavio kako i Njemačka gaji skepsu oko povjerljivosti Huaweija ali je istodobno naglasio kako je vlada uvela visoke sigurnosne standarde pri izgradnji 5G mreže mobilne telekomunikacije. 
 
Pompeo se dotaknuo i daljnjeg vojnog angažmana Njemačke u Siriji ali nije konkretizirao što Washington očekuje od Njemačke. 
 
„Mi smo naše europske partnera zamolili za podršku“, rekao je Pompeo. 
 
Spiegel Online je jučer javio kako SAD od Njemačke očekuje produljenje mandata njemačkih izviđačkih zrakoplova Tornado u kontroli zračnog prostora iznad Sirije. 
 
Maas je odbacio komentirati ove navode te je ukazao na to da o produljenju mandata na jesen odlučuje Bundestag.
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom je jučerašnjem govoru pred apsolventima američkog elitnog sveučilišta Harvard indirektno kritizirala politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21