Obavijesti

News

Komentari 9

SAD i Njemačka nude lokacije novih zapovjedništva NATO-a

SAD i Njemačka nude lokacije novih zapovjedništva NATO-a

SAD su ponudile da zapovjedništvo bude u Norfolku u Virdžiniji. U Njemačkoj bi moglo biti u Ulmu, na jugu zemlje, ili možda u Koelnu, gdje već postoje multinacionalna i NATO postrojenja

VIDEO

SAD i Njemačka ponudile su da na njihovu teritoriju budu dva nova predložena zapovjedništva NATO-a u svrhu odvraćanja Rusije, rekli su diplomati i dužnosnici, kao znak potpore za jačanje vojnih snaga Saveza.  

Kao dio odgovora NATO-a na rusku aneksiju Krima 2014., saveznici razmatraju sjevernoatlantsko zapovjedništvo za strategiju i planiranje u svrhu sigurnosti pomorskih putova od neprijateljskih mornarica, kao i logističko zapovjedništvo za brže kretanje snaga širom Europe u svakom mogućem sukobu.

Odluka još nije donesena, no američki ministar obrane Jim Mattis sastat će se ministrima obrane drugih zemalja članica sljedeći tjedan u Bruxellesu da razmotre planove za oba zapovjedništva, kao priprema čelnicima NATO-a koji formalnu odluku donose na summitu u srpnju.

"Njemačka i SAD dale su ponudu, što je dobar znak njihove potpore, pogotovo (američkog) predsjednika (Donalda) Trumpa", rekao je viši diplomat NATO-a. "Mnogi drugi saveznici čekali su ih da se jave", rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ponuda Njemačke i SAD-a nosi veću težinu s obzirom na njihov status dviju najvećih vojski u NATO-u. 

Dužnosnik NATO-a rekao je da će se lokacija zapovjedništva procijeniti sljedećih mjeseci. 

Prema dvama diplomatima  i trima dužnosnicima upućenima u planove, SAD je ponudio da zapovjedništvo bude smješteno u Norfolku u Virdžiniji, gdje NATO već ima operacije.

U Njemačkoj bi moglo biti u Ulmu, na jugu zemlje, ili možda u Koelnu, gdje u zemlji već postoje multinacionalna i NATO postrojenja.

Stvaranje dvaju novih zapovjedništava, za koja diplomati kažu da bi obuhvaćala do 1500 osoba, bilo bi prvo proširenje u dva desetljeća nakon velikog smanjenja 2011.

To je snažna simbolika za istočne europske članice, dok njemačka ponuda dolazi u vrijeme kad je Berlin suočen s pritiskom Washingtona da izdvoji više za obranu.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a