Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sad je vrijeme za kupnju, na jesen stanovi će biti skuplji

None Foto: Igor Soban/PIXSELL

U Novoj Gradiški, Ivanić gradu, Bjelovaru i Pazinu kvadrati stanova u prosincu 2018. godine bili su jeftiniji nego u istome mjesecu 2017. godine

Željeli smo kupiti stan uz poticaje, no nismo uspjeli jer je rok bio jako kratak. Budući da čekamo dijete, predugo nam je čekati rujan i sljedeću rundu poticaja, pa smo ovih dana kupili stan, ispričala je Zagrepčanka.

Izgleda da je to bila dobra odluka.

- Dobar stan po realnoj cijeni isplati se sad kupiti. Pitanje je koliko se subvencija isplati, pogotovo u Zagrebu, u kojemu se dobije 30 posto ako četvorni metar stana treba platiti i 200 eura više nego kad nema natječaja za subvencije - rekao je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i vlasnik agencije Opereta.

BORAVAK U DALMACIJI Štromar o stanovima POS-a u Splitu, Solinu, Trogiru i Zadru

Naime, 2017. i 2018. država je raspisala natječaje za subvencioniranje kredita za kupnju prve nekretnine.

Onima koji su se prve godine javili na natječaj plaćaju pola rate kredita tijekom četiri godine. Prošle godine pravila su promijenili pa iznos subvencije ovisi o razvijenosti grada. Za kupnju stana u Zagrebu subvencioniraju 30 posto rate kredita. Natječaji su obje godine počinjali prvog ponedjeljka u rujnu i trajali do opoziva. Prve godine to je bilo šest, a lani samo pet tjedana.

- Prema statistici, cijene stanova u Zagrebu u 2017. rasle su za šest do sedam posto, a slično je i u 2018. Manje je nekretnina na tržištu, a velika potražnja, pa zbog subvencija rastu cijene - rekao je Vujović.

podbrezje INTERES SVE VIŠE RASTE 'Nabrijane' cijene: Stanovi u Zagrebu sad stoje kao 2011.

Dodao je da je to zakon tržišta. Kad u kratko vrijeme mnogi žele kupiti stan, oni koji ga prodaju neće smanjiti cijenu i nema pregovora.

Prema analizi portala Njuškalo, cijene stanova u Zagrebu u 2017. porasle su 8,27 posto, a slično je bilo i u Splitu. Promatrajući prosječne cijene četvornog metra stanova u pet najvećih gradova, najviše su poskupjeli u Puli, 11,47 posto, najmanje u Rijeci - 2,55 posto, a u Osijeku su bili 1,64 posto jeftiniji. U 2018. kvadrat stana u Zagrebu skuplji je 10,46 posto, a u Splitu 11,92 posto. Najviše su poskupjeli u Zadru, 12,2 posto, a najmanje u Osijeku - 3,53 posto. Prema analizi portala Njuškalo, rast cijena stanova izraženiji je u drugoj polovici godine, kad su i krenuli subvencionirani krediti. Navode da se cijene nakon toga nisu vratile na staro, nego su nastavile rasti. No iako statistika portala Njuškalo pokazuje da su cijene stanova porasle u drugoj polovici godine, kad su bili natječaji za subvencionirane kredite, iz Ministarstva graditeljstva to opovrgavaju.

- U Zagrebu i u turističkim mjestima, gdje je stalan rast noćenja, rastu cijena nekretnina. I baš zato su mjere poput poticane stanogradnje i subvencioniranih stambenih kredita potrebne kako bismo pomogli mladima da lakše, ali i jeftinije dođu do doma - odgovorili su iz Ministarstva graditeljstva.

Foto:Ilustracija

Tema: To mi treba

Komentari (16)
  • Zgodan marketing za kradju para. Ova godina je jako rizicna zbog moguce recesije i nestabilnog trzista. Najgore vrijeme za kupiti stan. Ako dodje ponovno do recesije cijene stanova ce drasticno opasti.

    6. 1. 2019,   21:11
  • svatko tko prati financijska trzista zna da je cijena stanova u ovom trenutku dosta visoka, istina bit ce jos i visa za neko vrijeme, ali balon kao 2008. kad tad pukne pa ce nakon toga stanova biti i za 1000 eura po kvadratu, a ovi sto sad kupuju, kupuju u jako nepovoljno vrijeme. Sad se stanovi ne kupuju.... koliko je trziste nekretnina napuhano vidimo i po stanovima u Zagrebu koji se rentaju po 3-4 tisuce kuna za 40-50 kvadrata sto je skok oko 100% u odnosu na 2017.

    6. 1. 2019,   21:36
  • Kad padnu kamate ispod 1,0% onda će se isplatiti kupovat stanove do tad najbolje kod mame i tate jeftino grijanje i hrana....svi skupa lakše se preživljava kao u stara vremena jer nema više firma daruje stan, država plaća školu i liječenje. Prvo treba raditi u inozemstvu da bi se mogao kupit stan dogodine po povoljnim uvjetima za gotovinu a ne kredit i hraniti banke lihvarski kreditima od preko 5% Bolje iznajmiti stan nego ga kupit pogotovo kad posao nije siguran pazite se jer vas država neće zaštititi ako se sami ne zaštitite na vrijeme.

    6. 1. 2019,   21:04