Obavijesti

News

Komentari 16

Sad je vrijeme za kupnju, na jesen stanovi će biti skuplji

Sad je vrijeme za kupnju, na jesen stanovi će biti skuplji
1

U Novoj Gradiški, Ivanić gradu, Bjelovaru i Pazinu kvadrati stanova u prosincu 2018. godine bili su jeftiniji nego u istome mjesecu 2017. godine

VIDEO

Željeli smo kupiti stan uz poticaje, no nismo uspjeli jer je rok bio jako kratak. Budući da čekamo dijete, predugo nam je čekati rujan i sljedeću rundu poticaja, pa smo ovih dana kupili stan, ispričala je Zagrepčanka.

Izgleda da je to bila dobra odluka.

- Dobar stan po realnoj cijeni isplati se sad kupiti. Pitanje je koliko se subvencija isplati, pogotovo u Zagrebu, u kojemu se dobije 30 posto ako četvorni metar stana treba platiti i 200 eura više nego kad nema natječaja za subvencije - rekao je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i vlasnik agencije Opereta.

Štromar o stanovima POS-a u Splitu, Solinu, Trogiru i Zadru
Štromar o stanovima POS-a u Splitu, Solinu, Trogiru i Zadru

Naime, 2017. i 2018. država je raspisala natječaje za subvencioniranje kredita za kupnju prve nekretnine.

Onima koji su se prve godine javili na natječaj plaćaju pola rate kredita tijekom četiri godine. Prošle godine pravila su promijenili pa iznos subvencije ovisi o razvijenosti grada. Za kupnju stana u Zagrebu subvencioniraju 30 posto rate kredita. Natječaji su obje godine počinjali prvog ponedjeljka u rujnu i trajali do opoziva. Prve godine to je bilo šest, a lani samo pet tjedana.

- Prema statistici, cijene stanova u Zagrebu u 2017. rasle su za šest do sedam posto, a slično je i u 2018. Manje je nekretnina na tržištu, a velika potražnja, pa zbog subvencija rastu cijene - rekao je Vujović.

'Nabrijane' cijene: Stanovi u Zagrebu sad stoje kao 2011.
'Nabrijane' cijene: Stanovi u Zagrebu sad stoje kao 2011.

Dodao je da je to zakon tržišta. Kad u kratko vrijeme mnogi žele kupiti stan, oni koji ga prodaju neće smanjiti cijenu i nema pregovora.

Prema analizi portala Njuškalo, cijene stanova u Zagrebu u 2017. porasle su 8,27 posto, a slično je bilo i u Splitu. Promatrajući prosječne cijene četvornog metra stanova u pet najvećih gradova, najviše su poskupjeli u Puli, 11,47 posto, najmanje u Rijeci - 2,55 posto, a u Osijeku su bili 1,64 posto jeftiniji. U 2018. kvadrat stana u Zagrebu skuplji je 10,46 posto, a u Splitu 11,92 posto. Najviše su poskupjeli u Zadru, 12,2 posto, a najmanje u Osijeku - 3,53 posto. Prema analizi portala Njuškalo, rast cijena stanova izraženiji je u drugoj polovici godine, kad su i krenuli subvencionirani krediti. Navode da se cijene nakon toga nisu vratile na staro, nego su nastavile rasti. No iako statistika portala Njuškalo pokazuje da su cijene stanova porasle u drugoj polovici godine, kad su bili natječaji za subvencionirane kredite, iz Ministarstva graditeljstva to opovrgavaju.

- U Zagrebu i u turističkim mjestima, gdje je stalan rast noćenja, rastu cijena nekretnina. I baš zato su mjere poput poticane stanogradnje i subvencioniranih stambenih kredita potrebne kako bismo pomogli mladima da lakše, ali i jeftinije dođu do doma - odgovorili su iz Ministarstva graditeljstva.

Foto:Ilustracija

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu