Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SAD: Migranti od sada mogu biti u pritvoru neograničeno

Suzbijanje legalnih i ilegalnih imigracija glavno je obilježje Trumpovog predsjedanja otkako je 2016. obećao da će Meksiko platiti izgradnju zida na granici s SAD-om

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu je predstavila novo pravilo koje će dužnosnicima omogućiti pritvaranje migrantskih obitelji na neodređeno vrijeme dok sudac ne donese odluku o odobravanju azila čime je poništeno dosadašnje ograničenje od 20 dana.

Pravilo će zamijeniti sudski presedan iz 1997. kojim je američkoj imigracijskoj službi ograničeno vrijeme tijekom kojeg smiju u pritvoru držati djecu migrante. Prema toj odluci obično je određen rok od 20 dana nakon kojeg se obitelji moraju pustiti iz pritvora.

Ovo je već treća veća regulacija republikanske administracije u nešto više od mjesec dana kojom se pokušavaju ograničiti imigracije, a viši imigracijski dužnosnici započeli su s izvršnim djelovanjem bez službene potvrde u američkom Senatu.

Suzbijanje legalnih i ilegalnih imigracija glavno je obilježje Trumpovog predsjedanja otkako je 2016. obećao da će Meksiko platiti izgradnju zida na granici s SAD-om kako bi spriječili dolazak migranata.

Trump je u srijedu novinarima rekao da njegova administracija ozbiljno razmatra ukidanje prava na državljanstvo za djecu stranih državljana rođenu na teritoriju SAD-a, što bi bio još jedan od pokušaja potpunog ukidanja postojećih imigracijskih zakona.

 

Komentari (7)
  • neću se petljati u američke migrante jer su bitniji ovi po EU koji nisu migranti nego mamlazi u najboljim godinama , bez papira naravno. nije lud orban što ih trpa do sudske odluke u pritvor i deportira.

    22. 8. 2019,   10:16
  • "Suzbijanje legalnih i ilegalnih imigracija glavno je obilježje Trumpovog predsjedanja otkako je 2016. obećao da će Meksiko platiti izgradnju zida na granici s SAD-om kako bi spriječili dolazak migranata." - ovo naprosto nije istina, već gnjusna laž ili ti fake news. Trumpova administracija suzbija samo, jedino i isključivo ilegalnu imigraciju, a isto to je radio i njegov prethodnik Obama i većina centara za zadržavanje izgrađeni su upravo u doba Obame, te je većina zakona i propisa koji se danas primjenjuju doneseni u vrijeme Obame. Legalne imigracije, dakle one koje slijede propise i procedure, nitko ne suzbija niti sprječava. Ne znam čemu ovo iznošenje neistinitih tvrdnji.

    22. 8. 2019,   09:23
  • Ako imaš legalne papire i osiguran posao samo naprijed, a ako ne, ostani tamo gdje jesi.

    22. 8. 2019,   09:06