Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SAD otvorio veleposlanstvo u Jeruzalemu, u Gazi 52 mrtvih

None Foto: REUTERS

Deseci tisuća Palestinaca krenuli su prema granici s Izraelom, neki sve do izraelske zaštitne ograde, linije za koju su izraelski čelnici rekli da je Palestinci neće prijeći

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Bijela kuća su u ponedjeljak rekli da je Hamas odgovoran za uporabu sile u Pojasu Gaze, gdje je u izraelskoj paljbi poginulo 52 Palestinaca.

"Svaka zemlja je obvezna braniti svoj teritorij", napisao je Netanyahu na Twitteru. "Teroristička organizacija Hamas obznanjuje da namjerava uništiti Izrael i u tu svrhu šalje tisuće ljudi da probiju granicu", rekao je i dodao da će Izrael nastaviti odlučno djelovati da ih u tome spriječi.

Bijela kuća je u ponedjeljak Hamas proglasila odgovornim za smrt 52 Palestinaca koje je ubila izraelska vojska u Pojasu Gaze tijekom prosvjeda zbog preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

"Odgovornost za te tragične smrti u potpunosti leži na Hamasu", upozorio je Raj Shah, zamjenik glasnogovornika američke vlade.

Bijela kuća se prvi puta oglasila o tim nasiljima u ponedjeljak u kojima je stradalo "osmero djece mlađe od 16 godina", prema podacima palestinskog veleposlanika u UN-u.

"Hamas namjerno i cinično izaziva taj izraelski odgovor", objasnio je Raj Shah na konferenciji za novinare i dodao da je islamistički pokret "organizacija koja se bavi ciničnim aktivnostima koje su izazvale te smrti".

SAD otvorio veleposlanstvo u Jeruzalemu, u Gazi 52 mrtvih

U Pojasu Gaze je od 30. ožujka kada su počeli masovni prosvjedi ukupno poginulo 106 Palestinaca. Ponedjeljak je najsmrtonosniji dan izraelsko-palestinskog sukoba od rata u ljeto 2014. u palestinskoj enklavi.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u ponedjeljak osudio izraelski "masakr" u Pojasu Gaze.

Woman holds a Palestinian flag as a demonstrator runs during a protest against U.S. embassy move to Jerusalem and ahead of the 70th anniversary of Nakba, at the Israel-Gaza border in the southern Gaza Strip KAOS ZBOG JERUZALEMA Prosvjedovali zbog ambasade: Izraelci su ubili 37 Palestinaca

"Sjedinjene Države više nisu posrednik na Bliskom istoku", rekao je  Abbas u Ramallahu i ocijenio da američko veleposlanstvo predstavlja "novi potez kolonizacije".

On je najavio tri dana žalosti na palestinskim teritorijima i opći štrajk u utorak, dan kada Palestinci obilježavaju "Nakbu", katastrofu koju za njih predstavlja osnivanje države Izrael 1948. 

Deseci tisuća Palestinaca krenuli su prema granici s Izraelom, neki sve do izraelske zaštitne ograde, linije za koju su izraelski čelnici rekli da je Palestinci neće prijeći.

Demonstranti, neki naoružani praćkama, bacali su kamenje na izraelske snage sigurnosti koje su odgovorile suzavcem i intenzivnom vatrom iz oružja.

Missile fire is seen from Damascus NAPETO NA GOLANSKOJ VISORAVNI Iran raketirao izraelske ciljeve, Izraelci uzvratili: Ovo je osveta

Izraelska vojska priopćila je da na "10.000 nasilnih prosvjednika odgovara vatrom i sredstvima za rastjerivanje ljudi, djelujući u skladu s operativnim procedurama".

Na svečanosti otvaranja veleposlanstva, izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je Trumpu "na hrabrosti da ispuni svoja obećanja".

"Ovo je velik dan. Velik dan za Jeruzalem. Velik dan za državu Izrael. Dan koji će biti upisan u naše nacionalno sjećanje budućih naraštaja", rekao je Netanyahu.

"U Jeruzalemu smo i ovdje smo da bi tu i ostali", dodao je.

Netanyahu je završio govor nazivajući Jeruzalem "vječnom i nedjeljivom izraelskom prijestolnicom".

Jared Kushner, zet i viši savjetnik Donalda Trumpa za Bliski istok, rekao je na ceremoniji da je SAD pokazao svijetu kako mu se može vjerovati.

"Kada predsjednik Trump nešto obeća, onda to i ispuni", kazao je Kushner. "Danas pokazuje američko vodstvo. Preseljenjem našeg veleposlanstva u Jeruzalem još jednom smo pokazali svijetu da se SAD-u može vjerovati", dodao je.

"Mi smo uz naše prijatelje i saveznike, a prije svega smo pokazali da će SAD postupati ispravno", istaknuo je Kushner.

Trump je u videoporuci sudionicima rekao da SAD ostaje "potpuno" predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

"Naša najveća nada jest mir. SAD ostaje potpuno predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora", poručio je Trump visokim američkim i izraelskim dužnosnicima.

Komentari (77)
  • Ovih 52 mrtvih idu direktno na dušu Donalda Trumpa..

    14. 5. 2018,   20:19
  • Svaki j.... dan Izraelci muče i ubijaju Palestince, a svijet "gleda".

    14. 5. 2018,   20:38
  • Ako nastave takvim tempom za par godina Palestina nece vise postojati.

    14. 5. 2018,   20:44