Obavijesti

News

Komentari 4

SAD povukao veleposlanike iz tri države zbog Tajvana i Kine

SAD je u petak objavio da je povukao svoje veleposlanike iz Dominikanske Republike, Salvadora i Paname nakon što su te tri zemlje odlučile više ne priznavati Tajvan.

VIDEO

Washington je izrazio zabrinutost zbog porasta broja zemalja koje su prekinule diplomatske odnose s Tajvanom u korist Kine.

Salvador je prošloga mjeseca prekinuo odnose s Tajvanom, Dominikanska Republika u svibnju a Panama je taj potez povukla prošle godine.

Tajvan sada ima službene odnose sa samo 17 zemalja i gotovo su sve male i nerazvijene zemlje središnje Amerike i Tihog oceana uključujući Belize i Nauru.

Poput većine drugih zemalja ni Washington nema diplomatske odnose s Taipeijem no glavni je opskrbljivač oružja otočne države i njezin najsnažniji međunarodni pobornik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bijela je kuća prošlog mjeseca upozorila da Kina privlači zemlje ekonomskim ponudama koje "potiču ekonomsku ovisnost i dominaciju, a ne partnerske odnose".

U priopćenju u petak američki State Department objavio je kako je vratio veleposlanike iz tri zemlje "na konzultacije povezane s nedavnim odlukama da više ne priznaju Tajvan".

Navodi se da će se troje diplomata sastati s američkim čelnicima "kako bi se razmotrilo kako SAD može poduprijeti snažne, neovisne, demokratske institucije i gospodarstvo širom Središnje Amerike i Kariba".

U srijedu u američkom Senatu podnesen je prijedlog zakona koji će se ovlastiti State Department da na nižu razinu spusti odnose sa svakom zemljom koja okrene leđa Tajvanu te ukinuti ili smanjiti američku pomoć tim zemljama.

Kina nikad nije odbacila mogućnost upotrebe sile kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag