Obavijesti

News

Komentari 67

SAD prijeti članicama NATO-a: Dajte više novca za obranu ili...

SAD prijeti članicama NATO-a: Dajte više novca za obranu ili...
1

Ako vaše države ne žele da Amerika smanji svoj angažman u NATO-u, svaka prijestolnica mora pokazati veću potporu našoj zajedničkoj obrani, rekao je Mattis

VIDEO

Sjedinjene Države će poštovati svoje obveze u NATO-u, ali ako njezini saveznici ne žele da Washington smanji svoj angažman u Savezu, moraju povećati svoj udio u troškovima zajedničke obrane, izjavio je u srijedu u Bruxellesu novi američki ministar obrane James Mattis.

- Amerika će poštovati svoje obveze, ali ako vaše države ne žele da Amerika smanji svoj angažman u NATO-u, svaka prijestolnica mora pokazati veću potporu našoj zajedničkoj obrani - rekao je Mattis na zatvorenom sastanku, prema pripremljenim bilješkama koje su podijeljene novinarima.

- Amerika se ne može brinuti za budućnost vaše djece više nego što se vi brinete - dodao je Mattis.

- Dužan sam vam jasno reći o političkoj realnosti u Sjedinjenim Državama i prenijeti zahtjeve naših građana o ravnopravnom doprinosu - rekao je američki ministar obrane. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Saveznici su 2014. godine zacrtali cilj da u sljedećih deset godina podignu izdvajanje za obranu na 2 posto BDP-a, a trenutačno samo pet od 28 zemalja članica (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija i Poljska) troše najmanje 2 posto svog BDP-a na obranu. Nakon šest godina uzastopnog smanjivanja obrambenog proračuna, u hrvatskom ovogodišnjem proračunu planirano je povećenja izdvajanja za obranu koje bi trebao iznositi 1,23 posto BDP-a. 

Novi američki predsjednik Donald Trump tijekom predizborne kampanje nazvao je NATO zastarjelom organizacijom te se u nekoliko navrata pohvalno izrazio o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, što je izazvalo zabrinutost među europski saveznicama, posebno onim na istoku Europe. Trump je od preuzimanja dužnosti predsjednika ublažio kritike prema NATO-u, ali i dalje inzistira da sve zemlje saveznice više izdvajaju za obranu, kao što to već godinama traže sve američke administracije, bilo demokratske, bilo republikanske. 

Ministar Mattis je u srijedu prenio saveznicima čvrstu potporu predsjednika Trumpa NATO-u. 

- Sedam desetljeća svijet je gledao kako NATO postaje najuspješniji i najmoćniji vojni savez u modernoj povijesti. NATO će, našom zajedničkom privrženošću ostati onakav kakvim ga je opisao predsjednik Eisenhower: vrijedna, potrebna i konstruktivna snaga - rekao je Mattis. 

Mattis je rekao da je NATO ključan za suprotstavljanje islamskom ekstremizmu i za blokiranje ruskih napora na slabljenju demokracija te za suprotstavljanje sve nametljivijoj Kini.  

- Dragi kolege, nakon završetka Hladnog rata imali smo nadu. Ali, 2014. godine probudili smo se u novoj realnosti: Rusija je koristila silu za promjenu granica jednog od svojih suverenih susjeda, a na turskoj granici pojavio se ISIL i uveo nemilosrdni teror - kaže Mattis, dodajući da su se saveznici unutač prijetnjama s Juga i Istoka propustili prilagoditi modernim prijetnjama i povećati svoju spremnost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a