Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SAD razmatra prodaju F-35 Grčkoj, Rumunjskoj i Poljskoj

None Foto: Lockheed Martin

Drugi saveznici SAD-a koji razmišljaju o kupovini ovog najmodernijeg nevidljivog mlažnjaka pete generacije uključuju Finsku, Švicarsku i Ujedinjene Arapske Emirate

Sjedinjene Države razmatraju proširenje prodaje borbenih lovaca F-35 proizvođača Lockheed Martina Corp. novim zemljama među kojima i Rumunjskoj, Grčkoj i Poljskoj dok europski saveznici jačaju svoju obranu suočeni s ojačanom Rusijom, rekao je u utorak u Kongresu dužnosnik Pentagona.

U pisanom svjedočenju Zastupničkom domu koje je vidio Reuters vice admiral Mathias Winter, čelnik Pentagonova ureda z F-35, je rekao da "budući mogući kupci inozemnih vojnih prodaja uključuju Singapur, Grčku, Rumunjsku, Španjolsku i Poljsku".

Drugi saveznici SAD-a koji razmišljaju o kupovini ovog najmodernijeg nevidljivog mlažnjaka pete generacije uključuju Finsku, Švicarsku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Prošle je godine Belgija rekla kako je izabrala F-35 a ne Eurofighter Typhoon kao zamjenu za svoje već stare F-16 u poslu vrijednom 4 milijarde eura.

Njemačka je izbacila F-35 iz konkurencije mlaznih lovaca u poslu vrijednom milijarde eura. 

Prošle su godine Sjedinjene države pokrenule novi plan "Kupujmo američko" koji je olabavio ograničenja za prodaju ohrabrujući američke dužnosnike da igraju važniju ulogu u jačanju poslovanja američke industrije oružja u drugim zemljama. 

Komentari (11)
  • Čekam komentare pojedinaca koji su pisali kad smo mi bili u procesu nabave "Šta će nam avioni, pa šta nas neće NATO braniti, kog mislimo napadati" da to isto sad napišu i za Rumunjsku i Poljsku, šta će im avioni, kome to treba itd...

    5. 4. 2019,   08:06
  • Hm..hm..hm dakle Gos. Putine ,cekam vas komentar

    5. 4. 2019,   07:06
  • Da Ameri nisu čačkali, bi li Poljacima, Rumunjima i Grcima palo na pamet da troše milijune zbog "ugroze"? Ipak je o sve na kraju business.

    5. 4. 2019,   07:31