Obavijesti

News

Komentari 102

SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma s Rusima, što sad?

SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma s Rusima, što sad?
1

Suspenzija Sporazuma stupa na snagu u subotu, a vijest je izazvala zabrinutost jer mnogi ovu odluku tumače kao novu utrku u naoružanju SAD-a i Rusije, a Europa ostaje po stranii

VIDEO

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je potvrdio najave o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Rusijom (INF), odnosno potvrdio da će Sjedinjene Države suspendirati sporazum.

Riječ je o sporazumu koji je predstavljao okosnicu mira i stabilnosti nakon završetka Hladnog rata.

- Rusija je godinama kršila uvjete Sporazuma o nuklearnom naoružanju bez kajanja. Njihovo ponašanje stavlja milijune Europljana i Amerikanaca u veliku opasnost - obrazložio je Pompeo ovaj potez. Dodao je i kako je 'dužnost Sjedinjenih Država odgovoriti na adekvatan način' i naglasio da je Rusija imala dovoljno vremena da uskladi sve s propisima oko nuklearnog naoružanja, piše CNN

Suspenzija Sporazuma stupa na snagu u subotu, a vijest je izazvala ozbiljnu zabrinutost jer mnogi ovu odluku tumače kao novu utrku u naoružanju SAD-a i Rusije, a Europa u svemu tome ostaje po strani. 

Europa podržala odluku SAD-a

Naime, iako su Rusija i SAD potpisnice sporazuma, sva događanja oko tog sporazuma znatno utječe na sigurnost u Europi.

SAD će objaviti privremeni prekid nuklearnog sporazuma
SAD će objaviti privremeni prekid nuklearnog sporazuma

Tzv. INF sporazum (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) pokriva krstareće rakete srednjeg dometa s nuklearnim naoružanjem koje mogu letjeti gotovo 500 do 5000 kilometara, što ih čini prijetnjom Europi.

Europski dužnosnici jednoglasno su podržali odluku SAD-a. Dodaju i kao nisu previše optimistični oko toga da će doći do spašavanja sporazuma. U priopćenju NATO-a stoji kako u potpunosti podupiru odluku SAD-a zbog prijetnje Rusije sjevernoatlantskoj sigurnosti i njezinom odbijanju poduzimanja bilo kakvih koraka kako bi se ponovno steklo nestalo povjerenje.

NATO je pozvao Rusiju da u sljedećih šest mjeseci 'vrati punu i provjerljivu usklađenost s ciljem očuvanja INF sporazuma'.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.