Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SAD: Srbija i Kosovo trebaju ukloniti zapreke za pregovore

Sjedinjene Američke Države nastavljaju podupirati dijalog u kojem posreduje Europska unija i normaliziranje odnosa Srbije i Kosova, navodi State Department

Američka administracija pozvala je Srbiju i Kosovo da 'uklone zapreke, izbjegnu provokacije i vrate se pregovorima', objavio je Glas Amerike (VOA) pozivajući se na pisanu izjavu State Departmenta (SD) nakon potvrde o otkazivanju summita dužnosnika Prištine i Beograda zakazanog za 1. srpnja u Parizu.

Sjedinjene Američke Države nastavljaju podupirati dijalog u kojem posreduje Europska unija i normaliziranje odnosa Srbije i Kosova, navodi State Department.

Otkazivanje sastanka srpskih i albanskih političkih čelnika koje su francuski predsjednik Emanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel namjeravali okupiti u u Parizu poslije nedavnog neuspjelog summita u Berlinu u petak je za Deutsche Welle potvrdila njemačka vlada te i ured francuskog predsjednika.

German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron attend a discussion with citizens, in Aachen | Autor: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Beograd i Priština moraju ukloniti prepreke, izbjeći provokacije i vratiti se pregovorima. Mi smo spremni saslušati i pomoći objema stranama i Europskoj uniji kao posredniku da pronađu rješenje oko kojeg su svi suglasni - navodi State Department.

Senator Ron Johnson, predsjedajući pododbora za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju u senatskom Odboru za vanjske poslove, u pisanoj izjavi za VOA navodi da je 'razočaran što summit u Parizu možda neće biti održan'.

- Postizanje dogovora čim prije pridonijet će stabilnosti Srbije, Kosova i cijele regije. Nadam se da će se lideri u Beogradu i Prištini sastati uskoro, nastaviti pregovore i nastaviti raditi na postizanju dogovora - ocijenio je senator Johnson.

Beogradski elektronički mediji prenose u subotu da je profesor na Sveučilištu 'John Hokins' Edvard Joseph ocijenio kako je sad pravi trenutak da se SAD ozbiljnije uključe u pregovore Beograda i Prištine, ali da to ne znači i automatsko uključivanje Rusije.

Kosovo police secure the area near of Zubin Potok | Autor: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD za Europu i Euroaziju Mathew Palmer rekao je nedavno za VOA-u u povodu posjeta Balkanu da je 'SAD partner EU-a u dijalogu (Prištine i Beograda)'. Palmer  je tada pozvao Beograd i Prištinu da hitno nastave dijalog, podsjeća VOA.

Prije nego su stigle vijesti o otkazivanju skupa u Parizu, glasnogovornica šefice eurodiplomacije Federicke Mogherini Maja Kocijančič poručila je u petak u kosovskim medijima da se Priština i Beograd moraju čim prije vratiti za pregovarački stol i postići sveobuhvatni, pravno obvezujući sporazum o punom normaliziranju odnosa.

- To bi bio najbolji način da se cijeloj regiji jamči korist od pomirenja, to je korisno za regionalnu integraciju i ekonomski razvoj - rekla je Kocijančič za portal Koha.net.

Ona ističe da i države članice EU, ali i Sjedinjene Države, pozivaju vladu Kosova da suspendira pristojbe na robu iz Srbije.

Komentari (12)
  • Mi savršeno funkcioniramo kao samostalna država i bez priznanja Srbije. Nebitni su za nas. Mi ne tražimo priznanje od njih, ali demokratski i slobodarski svijet od njih traži da nas priznaju jer žele normalizaciju odnosa u čitavoj regiji pošto su srbi i albanci brojčano največi narodi regije i kao takvi utiču na cijelokupnoj geoplolitičkoj situaciji u regiji. Što se nas tiče svejedno nam je, vjerujte mi. Takse od 100% na svu robu iz srbije ostaju zauvijek! Nece oni nama prodavati Napolitanke, ajvar, šljivu i kajmak a da sa tim našim parama lobirtaju protiv nas? Gdje to ima, tko bi im to dozvoljavao!?

    23. 6. 2019,   11:06
  • I Makron i Merkel kao i USA moraju shvatiti da srbija nikada neće priznati Kosovo jer bi tada to u srbiji bila veleizdaja no upravo zbog toga ucjenjivati će i dalje kao što do sada činili i jedini političar koji je donekle bio zaustavio srbiju bio je Clinton kada je naredio bombardiranje srbije bombama osiromašenim uranom ! Toliko godina kasnije srbija iz toga nije ništa naučila, nije nikada izrazila žaljenje za razaranjima, masakrima i svim zločinima već i dalje usprkos svemu na vlasti ima nasljednike miloševićeve politike ! Toliko o svoj pameti svjetskih političara kojima zapravo nije stalo ni do Kosova i srbije već održavanja ovakvog nerješenog stanja iz kojeg se vuču potezi koji njima odgovaraju !

    22. 6. 2019,   14:09
  • O čemu imaju pregovarati, sve je riješeno?! Kosova republjik, Srbija pašaluk.

    22. 6. 2019,   13:45