Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sad zna koji je razred: 'Učenica koja ne može pasti' ipak je pala

None Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Kako nije znala koji je razred, nije dolazila na nastavu, pa je pitanje kako će sada nadoknaditi gradivo. Jer, budući da je pala prvi razred, zakon od nje traži da ga ponavlja

Učenica zagrebačke Gornjogradske gimnazije (čije podatke, budući da je riječ o maloljetnici, nismo željeli otkrivati) imala je ono što njezini kolege nisu - priliku da sedam puta izađe na popravni ispit iz povijesti. No bez obzira na to, pala je razred.

UČENICIMA NE MOGU NIŠTA Nedodirljivi: Srednjoškolka nije izašla na popravni ni sedmi put

Nastavničko vijeće, kako doznajemo, u ponedjeljak navečer odlučilo je njezin posljednji ispit smatrati padom. Podsjećamo, maloljetnici otac prošloga tjedna nije dopustio da odgovara dok god je njezin profesor u komisiji. 

Kako nije znala koji je razred, nije dolazila na nastavu, pa je pitanje kako će sada nadoknaditi gradivo. Jer, budući da je pala prvi razred, zakon od nje traži da ga ponavlja. 

IPAK NIJE SVE PO ZAKONU? Inspekcija će provjeriti slučaj učenice koja ne može pasti...

Školska godina počela je 3. rujna 2018., a učenica, nadajući se da će steći uvjete za upis drugog razreda, nije krenula na nastavu. U isto vrijeme, nije mogla slušati ni nastavu drugog razreda jer - nije završila prvi.

Odgovor na pitanje kako će nadoknaditi propušteno gradivo te tko će joj opravdati neodslušane sate, od ministarstva nismo uspjeli dobiti. Međutim, prije nekoliko dana objasnili su nam kako ne vide problem u tome da učenica tek u veljači krene na nastavu (tada smo mislili drugog razreda).

- Ne postoje zakonske zapreke da učenik u veljači upiše viši razred. Smatra se da je učenik stekao uvjete za pohađanje sljedećeg razreda pozitivnim uspjehom prethodnog razreda - stoji u odgovoru ministarstva na naš upit. Vrijedi li isto i za ponavljanje prethodnog razreda, tek ćemo otkriti.

INSPEKCIJA GA ŠTITI OD PADA? Čudo! Imao je četiri zaključene jedinice, ali ipak nije pao razred

Inače, zakonski rok za održavanje popravnog ispita je 25. kolovoza, ali je prosvjetna inspekcija, kao i u slučaju učenika Treće ekonomske škole, uspjela dokazati kako učenica zbog narušenih prava ima pravo ispite polagati i kasnije.

Situacija s učenikom Treće ekonomske škole, barem koliko nam je poznato, još uvijek nije riješena, a ne zna se kada bi se mogla okončati.

SVE ZBOG ISPITA Učenik koji ne pada razred: U školi je zbog oca bila i policija

Ostaje upitno kako su institucije uspjele dovesti do ove situacije. Jer, ispostavilo se, dijete je na kraju ispalo žrtvom nečijih birokratskih smicalica.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (27)
  • Sedam puta! U moje vrijeme je bil ljetni i jesenski rok, tko ni položil, doviđenja. Imali smo curu koja je došla u naš razred jer je pala, na kraju imala tri komada, raska joj ni htjela dati dvicu iz povijesti da ide na dva popravka, curka pala i izgubila pravo redovnog školovanja.

    12. 2. 2019,   19:19
  • Divjak je za kurac! Pojma nema kako je nama u školi svaki dan s bezobraznim roditeljima i njihovom neodgojenom djecom.Uopće nam ne čuva leđa i zato se ova sranja dešavaju.Ja dadem 2 i boli me k!

    12. 2. 2019,   19:36
  • To šta ne smijete objavit podatke djeteta jer je maloljetna prihvaćam, ali zašto ne možete objaviti podatke uvaženog čače. Ili je on neki jaki političar pa se ni to ne smije.

    12. 2. 2019,   19:39