Obavijesti

News

Komentari 399

Sada radi i pošteno ga plaćaju: 'U Njemačkoj sam našao sreću'

Sada radi i pošteno ga plaćaju:  'U Njemačkoj sam našao sreću'
3

Ne vraćam se kući: Za Ivana Marinića (22), prvu hrvatsku mušku primalju, u Hrvatskoj nije bilo posla. Spakirao je kofere i otišao u Njemačku. Na poslu ako ostane i minutu dulje, poslodavac mu to plati

VIDEO

Posljednja četiri mjeseca živim i radim u Sulz am Neckaru, malom gradiću nedaleko od Stuttgarta i ne razmišljam o povratku u Hrvatsku, odlučan je Ivan Marinić (22).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:28

Ovaj mladić iz Slavonskog Broda kod kuće nikako nije mogao dobiti posao primalje i raditi u struci. Konobario je i preživljavao, ali to nije bilo to. Njegova je životna želja bila biti “babac”, ali mu to u Hrvatskoj nije polazilo za rukom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Marko Jurinec/PIXSELL

U Njemačkoj trenutačno radi kao pomoćnik medicinske sestre u staračkom domu, ali od primaljstva, kaže, neće odustati.

- Brinem o starijim i nemoćnim osobama, pomažem im u hranjenju, kupanju, hodanju... Sretan sam i zadovoljan - iskreno će Ivan.

Kolege i pacijenti o kojima brine odmah su ga prihvatili, a naučio ih je i nekoliko hrvatskih riječi.

- Čekam da njemački sustav prizna moju diplomu, a čim se to dogodi, tražit ću posao u struci jer je to moja životna želja - kaže Ivan.

Kao primalja je u Hrvatskoj imao prilike raditi tek u varaždinskoj bolnici gdje je na odjelu ginekologije odrađivao pripravnički staž.

Kad je staž istekao, pojavili su se problemi jer nije mogao dobiti licenciju za samostalan rad, i to samo zato što se ona izdaje u ženskom rodu, a on je muškarac.

Marko Jurinec/PIXSELL

Zahvaljujući 24sata nepravda je ispravljena pa je Hrvatska komora primalja naposljetku Ivanu izdala odobrenje, no posla u Hrvatskoj, unatoč tome, za njega nije bilo. Ustanova u kojoj trenutačno radi, kaže, zapošljava mnoštvo ljudi iz Hrvatske, Srbije i BiH. Kolege mu pomažu oko posla, ali i pri sporazumijevanju. Poslodavac mu plaća tečaj njemačkog pa se nada da će i tu prepreku uskoro svladati.

- Živim u stanu koji mi je iznajmio poslodavac i mjesečna najamnina mi je 250 eura. S primanjima koje imam to si mogu priuštiti. Više ne gledam hoću li moći izgurati mjesec i što mogu kupiti, a što ne - rekao je Ivan kojemu, unatoč svemu, nedostaje obitelj koju je ostavio u Slavonskom Brodu.

- Doma me čekaju mama, baka i sestre s kojima se svakog dana čujem. Bilo im je teško kad sam odlazio, ali znale su da će mi ovdje biti bolje. Sad jedva čekaju moj godišnji odmor, a planiram ih posjetiti već u veljači - kaže nam Ivan. Dodaje kako je njegova odluka o odlasku bila ispravna i nije mu žao, a vesele ga i uvjeti u kojima radi.

- Sve je savršeno organizirano, točno se zna tko što radi i kad. Da odradim i minutu prekovremenih sati poslodavac će mi to uredno platiti - pojašnjava Ivan.

U Sulz am Neckaru žive mu i rođaci, pa kad se poželi obiteljskog okruženja, otiđe k njima. Prijatelji iz Slavonskog Broda odgovarali su ga od odlaska iz Hrvatske. Nije ih poslušao, a sad je siguran da u tome nije pogriješio.

- U trenucima kad sam planirao otići u Irsku, bio sam siguran da ću se vratiti kući pruži li mi se prilika za zapošljavanjem. Sad više ne mislim tako. Ovdje mogu puno toga naučiti, napredovati i normalno živjeti. A ispunjenje nakon što pošteno odradiš posao i za to budeš pošteno plaćen nešto je što se u Hrvatskoj ne događa često - dodao je Ivan.

Najbolji osjećaj koji je u karijeri iskusio bio je kad je dijete, nakon porođaja, primio u naručje.

- To je moj poziv, s time se rađaš i to je ono što želim raditi. Ako ne u Hrvatskoj, onda negdje drugdje - zaključuje Ivan.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 399
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.