Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sadašnji saziv Sabora postavio novi rekord po broju prebjega

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najveći broj prebjega bio je u izbornoj 2016. godini, a rekorder u izgubljenim zastupnicima je SDP koji ih je tada izgubio devet

Gong je u petak objavio analizu dosadašnjeg rada Sabora na temelju podataka s platforme Parlametar.hr, koja je pokazala da je u ovom sazivu bio rekordan broj stranačkih prebjega - čak 31 zastupnik je promijenio barem jedan klub.

Najveći broj prebjega bio je u izbornoj 2016. godini, a rekorder u izgubljenim zastupnicima je SDP koji ih je tada izgubio devet. Najviše SDP-ovaca prebjeglo je u klub Bandić Milan 365, a to su bili Milanka Opačić, Zdravko Ronko i  Ana Komparić Devčić.

Najveći dobitnik prebjega, stranka Bandić Milan 365 od 2016. je u svoje redove dobila čak sedam saborskih zastupnika koji su napuštali klubove HNS-a (Puh, Kajtazi), HSS-a (Madjer) i SDP-a (Ronko, Opačić, Devčić).

Klub HDZ-a izgubio je troje zastupnika - Brunu Esih, Zlatka Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića.

Jedini klubovi koji ne bilježe prebjege su GLAS, Klub nezavisnih zastupnika i Nezavisni za Hrvatsku, no te su klubove zapravo osnovali prebjezi.

Zastupnici koji bilježe najveći broj skakanja iz kluba u klub su Zlatko Hasanbegović (HDZ-Nezavisni-NHR), Zdravko Ronko (SDP-Nezavisni-BM365), Vesna Pusić (HNS-Nezavisni-GLAS), Tomislav Žagar (SDP-Most-Nezavisni), Nada Turina-Đurić (HNS-Nezavisni-GLAS), Mirando Mrsić (SDP-Nezavisni-Klub HSS-a i Demokrata), Milanka Opačić (SDP-Nezavisni-BM365), Marko Vučetić (MOST-Nezavisni-Klub nezavisnih), Mario Habek (SDP-Nezavisni-HNS), Marija Puh (HNS-Nezavisni-BM365), Goran Beus Richembergh (HNS-Nezavisni-GLAS), Bojan Glavašević (SDP-Nezavisni-Klub Nezavisnih) i Anka Mrak Taritaš (HNS-Nezavisni-GLAS). (hru)

Komentari (4)
  • Nek se Bernardic zapita zasto mu je otislo pola Kluba. SDP je postao smijurija od stranke i od organizacije. A sad smo se i podsjetili preko koga su veliki suverenisti usli u Sabor.

    19. 7. 2019,   15:02
  • Ovo najbolje odrazava pravu situaciju u SDP, izgubili pola svojih zastupnika toliko o pobjednickom potencijalu SDPa hahah

    19. 7. 2019,   15:05
  • Zali Boze nase opozicije pa oni nisu u stanju skupit 30ak glasova niti pripremit kvalitetan amandaman a sanjaju da vode kako oni nazivaju ovu "slucajnu" drzavu

    19. 7. 2019,   15:08