Obavijesti

News

Komentari 119

Sagradit će željeznice, stadion, spasiti Uljanik i poljoprivredu?

Sagradit će željeznice, stadion, spasiti Uljanik i poljoprivredu?
16

U utorak je u Hrvatsku stigla kineska delegacija na čelu s premijerom Liem Keqiangom. U srijedu se sastao s hrvatskim premijerom, predsjednicom i predsjednikom Sabora

VIDEO

Hrvatska i Kina potpisali su šest memoranduma - za izvoz mliječnih proizvoda iz Hrvatske, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području posebnih oblika turizma, o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, u području sporta i o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies. U Dubrovniku će u četvrtak potpisati još četiri memoranduma. 

Na kineskom tržištu hrvatsko mlijeko i riba 

U Kinu ćemo izvoziti pasterizirano mlijeko, sterilizirano mlijeko, modificirano mlijeko, fermentirano mlijeko, sir i topljeni sir, vrhnje, maslac, dehidriranu mliječnu mast, mlijeko u prahu te ostale mliječne proizvode, minerale i mliječne formule za dojenčad, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

- Ovo je veliki uspjeh Ministarstva poljoprivrede od kojeg će koristi imati domaća industrija. Svaki mliječni proizvod sa dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak je za povećanje domaće proizvodnje, koja je ukidanjem kvotnog sistema i porasta proizvodnje u EU, drastično pala - istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Horvat: 'Kinezi bi nam mogli izgraditi prugu Zagreb-Rijeka'
Horvat: 'Kinezi bi nam mogli izgraditi prugu Zagreb-Rijeka'

Ministar je najavio da će se, osim već prisutnih konzerviranih proizvoda ribarstva, na kineskom  tržištu uskoro naći i hrvatska tuna, a u budućnosti i meso peradi. Naime, kineske kompanije zainteresirane su i za uvoz specifičnih proizvoda peradarske proizvodnje iz Hrvatske, pa se intenzivno radi na dozvoli za odobrenje pojedinih objekata u Hrvatskoj koji udovoljavaju standardima.

Kinezima ponudili da izgrade prugu 

- Projekt izgradnje Pelješkog mosta za naše odnose označio je ključnu prekretnicu - rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković navodeći da je ovim susretom otvorena mogućnost daljnje suradnje u području luka, željezničke infrastrukture, gospodarstva, digitalne tehnologije, znanosti, obrazovanja, poljoprivrede, financijskog sektora posebno sporta.

Tako je ministar Darko Horvat za N1 istaknuo da su ponudili kineskim investitorima da izgrade nizinsku prugu Rijeka-Zagreb. 

Kineskim tvrtkama, kaže ministar, nudi se obnova pruge u namjeri da se riječka luka poveže sa Zagrebom i Budimpeštom, i to prvenstveno za potrebe cargo prometa kako bi Rijeka postala najveća izvozna luka europskih proizvoda na kinesko tržište.

Što su jeli premijeri: Paštetu od prepelice, teleći file, štrukle
Što su jeli premijeri: Paštetu od prepelice, teleći file, štrukle

Ministar nije mogao reći ako Kinezi izgrade prugu na koliko godina će im se ponuditi koncesija. Rekao je tek da se o tome još pregovara.

- Financijski Hrvatska ne želi samostalno ulaziti u tako veliki projekt, kineskim partnerima koji bi izgradili prugu nudi se dugoročna koncesija - dodao je.

Spasit će i brodogradnju 

Ministar je istaknuo kako su Kinezi zainteresirani za ulaganja u infrastrukturu, energetiku, ali i brodogradnju. Otkrio je da bi se u Hrvatskoj trebale graditi dvije tvornice u koje bi trebao biti uložen mješoviti hrvatsko-kineski kapital. Tako je za RTL istaknuo da je kinesko nacionalno brodogradilište zainteresirano da investira u Uljanik i 3. maj. 

- Pravi razgovori tek počinju, a siguran sam da ćemo tijekom sutrašnjeg dana imati i konkretne brojke - rekao je Horvat. 

Kinezi će sagraditi novu Kantridu 

Jedna neimenovana kineska delegacija viđena je i u Rijeci. Bez protokola, bez službenih najava, bez službenih objava.

Toj je delegaciji domaćin bio Damir Mišković, a obilazili su Kantridu. Pogledali su sam stadion, odavno proglašen jednim od najljepših na svijetu, a onda obišli i predio oko stadiona (plaža, lučica, pomoćni teren) pa otišli u Opatiju na večeru.

'Zadovoljan sam rastom broja kineskih turista u Hrvatskoj'
'Zadovoljan sam  rastom broja kineskih turista u Hrvatskoj'

Iz tog druženja mogla je proizići i proizišla je samo jedna priča tj. pitanje: Je li Mišković, u svom svojem pozitivnom ludilu, uspio realizirati još jednu ideju na korist grada Rijeke i Riječana: hoće li se nova Kantrida doista sagraditi i to kroz investiciju baziranu na kineskome kapitalu? Iz kluba to nisu potvrdili, ali - nisu ni negirali! Sve bi trebalo biti službeno za dva dana. 

Prosperitet i očuvanje svjetskog mira 

Andrej Plenković i Li Keqiang poslali u zajedničku izjavu u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti: 

Obje strane sa zadovoljstvom utvrđuju da su od potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavi partnerstva u općoj suradnji od 26. svibnja 2005., u proteklih nekoliko godina uspješno osnažile svoje odnose, podigle ovo partnerstvo na višu razinu i postigle veliki napredak, da su bilateralni susreti na visokoj razini intenzivirani, da je međusobno političko povjerenje učvršćeno, da je bilateralna suradnja na svim područjima uzajamno korisna i plodonosna, da obje strane u međunarodnim i regionalnim poslovima održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju, te da sve to pridonosi prosperitetu obiju država, kao i očuvanju svjetskog mira i stabilnosti.

Hrvatska će u Kinu izvoziti mlijeko i mliječne proizvode
Hrvatska će u Kinu izvoziti mlijeko i mliječne proizvode

Obje strane smatraju da daljnje produbljivanje hrvatsko-kineskih odnosa i suradnje odgovara zajedničkoj želji i temeljnim interesima naroda obiju država, te će stoga i dalje zajedno nastojati učvršćivati tradicionalno prijateljstvo te podupirati suradnju na području gospodarstva, trgovine, ulaganja, poljoprivrede, prometa i logistike, razvojne strategije, znanosti, tehnologije i inovacija, kulture, obrazovanja, športa, turizma i na drugim područjima, a sve na što veću dobrobit naroda obiju zemalja.

Obje strane smatraju da susreti na visokoj razini imaju vodeću ulogu u poticanju razvoja bilateralnih odnosa te će i dalje podržavati suradnju i uzajamne posjete čelnika obiju država.

Obje strane izražavaju svoju spremnost za daljnje intenziviranje bilateralnih kontakata i produbljivanje suradnje između Vlada obiju zemalja na državnoj razini, vlasti na područnoj i lokalnoj razini, između zakonodavnih institucija, kao i između stranaka obiju zemalja, čime žele dati novi zamah razvitku bilateralnih odnosa.

'Uživao sam u hrani. Kinezi su navijali da Hrvati budu prvaci'
'Uživao sam u hrani. Kinezi su navijali da Hrvati budu prvaci'

Obje strane izražavaju međusobno razumijevanje i poštovanje razvojnih putova koje su obje zemlje izabrale. Republika Hrvatska, djelujući pritom u okvirima određenim članstvom u Europskoj uniji, ostaje predana razvoju suradnje s Kinom. Hrvatska strana potvrđuje da će nastaviti biti čvrsto privržena načelu Jedne Kine, te da će obje strane podupirati i imati razumijevanja za međusobna stajališta u pitanjima od vitalnog interesa i nacionalnog značaja za obje zemlje. Obje strane će i dalje nastojati zajedno pridonositi očuvanju međunarodnog sustava temeljenog na multilateralizmu i međunarodnom pravu, s UN-om u njegovom središtu. Obje se strane zalažu za poštovanje ciljeva i načela Povelje UN-a, kao i temeljnih načela međunarodnih odnosa i međunarodnog prava, te su spremne jačati koordinaciju i suradnju u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama. Obje strane će i dalje zajedno poticati očuvanje mira i razvitak svijeta, svestrano pridonositi ostvarivanju Programa Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030., poticati izgradnju međunarodnih odnosa novog tipa koje karakteriziraju međusobno poštovanje, ravnopravnost i pravičnost, suradnja i zajednički napredak.

Obje se strane zalažu za slobodnu i otvorenu trgovinu, očuvanje i jačanje multilateralnog trgovinskog sustava, liberalizaciju i olakšavanje trgovine i ulaganja te se protive svim oblicima protekcionizma i jednostranim mjerama.

Počeli večerom: Premijeri sa suprugama izašli u restoran...
Počeli večerom: Premijeri sa suprugama izašli u restoran...

Obje strane smatraju da je suradnja Kine i zemalja srednje i istočne Europe uspješan primjer i dokaz zajedničkog očuvanja multilateralizma i zajedničke težnje za razvitkom, te da pridonosi podizanju razine hrvatsko-kineskih odnosa, kao i odnosa Europe i Kine. Obje strane spremne su održavanjem osmog sastanka na vrhu predsjednika vlada Kine i zemalja srednje i istočne Europe u Hrvatskoj dalje jačati suradnju na svim područjima u okviru Suradnje 16+1.

Obje strane izražavaju spremnost za jačanje uzajamne suradnje u okviru Azijsko-europskog sastanka (ASEM), posebice u okviru jačanja i međusobnoga povezivanja i pri suočavanju s globalnim izazovima.

Obje će strane svestrano ostvarivati Sveobuhvatno strateško partnerstvo EU-Kina i Strateški plan za suradnju EU-Kina 2020., polazeći od načela uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti, međusobnog povjerenja, jednakosti i obostrane koristi, produbljujući partnerstvo za mir, rast, reforme i civilizaciju.

Kineskog premijera dočekala je i Plenkovićeva supruga Ana
Kineskog premijera dočekala je i Plenkovićeva supruga Ana

Obje će strane uložiti zajedničke napore u nastojanju da se postigne obostrano korisni Sporazum o ulaganjima između Europske unije i Kine. Obje strane nastavljaju rad na unaprjeđenju daljnje sinkronizacije inicijative „Jedan pojas, jedan put“ s razvojnim strategijama Europske unije, kao što su Strategija za povezivanje Europe i Azije, Investicijski plan za Europu i smjernice Europske unije za razvoj Transeuropske prometne mreže, a sve radi daljnjeg unaprjeđenja međusobnog prometnog povezivanja Europske unije i Kine. Obje strane pozdravljaju napredak postignut u izgradnji platforme za međusobno povezivanje Europske unije i Kine te će dalje unaprijediti međusobno prometno povezivanje Europske unije i Kine.

Hrvatska strana podržava inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ i pozdravlja to što će Kina biti domaćin drugog Foruma Pojasa i puta za međunarodnu suradnju, na kojem će Republika Hrvatska sudjelovati na visokoj razini. Pridržavajući se načela dogovaranja i suradnje radi zajedničke dobrobiti, na temelju potpisanog Memoranduma o zajedničkoj izgradnji Jednog pojasa i jednog puta između Vlada obiju država, jačati suradnju u prometu i logistici, kao i na drugim područjima u okviru inicijative. Kineska strana pozdravlja sudjelovanje hrvatske strane u odobravanju Načela za financiranje u okviru Pojasa i puta te podupire zajedničke razgovore o konkretnim oblicima suradnje koji će produbiti suradnju u vezi s financiranjem pojedinih inicijativa u okviru Pojasa i puta.

Obje strane visoko cijene važnu ulogu Hrvatsko-kineskog Međuvladinog gospodarskog mješovitog odbora u poticanju razvoja bilateralnih gospodarsko-trgovinskih odnosa, izražavaju spremnost za daljnje poticanje međusobne trgovine i ulaganja, jačanje suradnje na području malih i srednjih poduzeća te e-trgovine.

Obje strane naglašavaju da će osigurati otvoreno i transparentno okruženje za ulaganja i poslovanje poduzećima obiju strana, kao i bolja jamstva legitimnih interesa poduzeća obje zemlje. Obje strane će dalje poticati i podržavati suradnju poduzeća obiju strana u konkretnim projektima u okviru zajedničke izgradnje Jednog pojasa i jednog puta i suradnje zemalja srednje i istočne Europe i Kine, kao i Inicijative triju mora, te razgovarati o trilateralnoj suradnji. Kineska strana iskazuje dobrodošlicu hrvatskoj strani za sudjelovanje na drugom Kineskom međunarodnom sajmu Import Expo, koji će se u studenom godine 2019. održati u Šangaju.

Kineska strana poziva relevantne institucije hrvatske strane na lansiranje Panda-obveznica u Kini, u skladu s uvjetima njihova izdavanja. Kineska strana također poziva hrvatske banke i poduzeća da u trgovini i ulaganju koriste renminbi (RMB), poziva također na uvođenje renminbija u devizne rezerve Hrvatske narodne banke, te poziva hrvatske financijske institucije da ulažu na kinesko financijsko tržište preko Qualified Foreign Institutional Investor Scheme (QFII) i RMB Qualified Foreign Institutional Investor Scheme (RQFII). Kineska je strana spremna zajedno s hrvatskom stranom jačati suradnju u poslovanju s platnim karticama i u revizijama i nadziranju pri izdavanju obveznica.

Obje će strane ohrabrivati visokoškolske i istraživačke institucije, tehnološka poduzeća i druge organizacije obiju zemalja da surađuju u zajedničkom istraživanju i razvoju u znanstvenim prioritetnim područjima, kao što su očuvanje okoliša, informacijske i komunikacijske tehnologije, biomedicina, znanost o moru i u drugim znanstvenim područjima, te će zajedno poticati komercijalizaciju i industrijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja.

Obje će strane nastojati i dalje intenzivirati razmjenu na području poljoprivrede, podizati razinu suradnje u poljoprivrednim znanostima i zdravlju životinja i biljaka, unaprjeđivati e-trgovinu poljoprivrednih proizvoda, te ohrabrivati međusobna ulaganja poljoprivrednih poduzeća.

Obje strane izjavljuju da će zajedno organizirati Hrvatsko-kinesku godinu kulture i turizma 2019. i tom prigodom intenzivirati suradnju na području kulture i turizma. Obje strane podržavaju povećanje razmjene među ljudima, uključujući i u pogledu olakšanog zračnog prometa, i spremne su poduzimati učinkovite mjere u tu svrhu.

Obje će strane dalje intenzivirati razmjenu na području društveno-humanističkih znanosti, produbljivati suradnju na poučavanju jezika, uspostavi sveučilišnih studija hrvatskoga i kineskoga jezika i kulture, i obostranoj razmjeni studenata te poticati sklapanje sporazuma o međusobnome priznavanju visokoškolskih diploma. Obje su strane spremne jačati suradnju na području športa, podupirati razmjenu iskustava i znanja između institucija za šport obiju Vlada, olimpijskih odbora i udruga određenih športova obiju zemalja.

Obje će strane surađivati na području filma, radija i televizije, poticat će suradnju i razmjenu iskustava vezanih za proizvodnju, emitiranje programa i obuku kadrova te daljnji razvitak industrije.

Obje su strane spremne dalje jačati suradnju na provedbi zakona, produbiti suradnju na prioritetnim područjima kao što su antiterorizam, traganje za bjeguncima u inozemstvu i povrat protuzakonito stečene imovine te suzbijanje prekograničnog kriminala. Obje su se strane složile o tome da će zadržati praksu zajedničkih policijskih ophodnja u Hrvatskoj, te nastaviti suradnju na ostalim područjima od zajedničkog interesa za obje zemlje. Obje strane potiču na što ranije potpisivanje sporazuma o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima i sporazuma o izručenju, te potiču na međusobno priznavanje i razmjenu vozačkih dozvola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk