Obavijesti

News

Komentari 14

'Šaljemo poruku pedofilima da će odgovarati za svoja djela...'

'Šaljemo poruku pedofilima da će odgovarati za svoja djela...'
1

Upozoreno je i kako zlostavljači manipuliraju i prijete djeci, a govore im i da će to "njihova mala tajna i da to svi čine". Zakonom je između ostalog predviđena zabrana obavljanja djelatnosti...

VIDEO

U Saboru je raspravljen tzv. antipedofilski zakon koji je predložio HDZ, a potpora je stigla potpotpora koalicijskih partnera, ali i oporbe. Zakonom, koji je u prvom čitanju, značajno se pooštravaju kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, a najvažnija novost je da nema zastare za progon seksualnih predatora, a neće biti više brisanja iz registra pedofila.

- Danas je veliki dan za Hrvatsku. Osim pobjede Vatrenih, velika pobjeda i ovaj zakon, a nadam se da će se ubrzo naći u drugom čitanju i da ćemo imati primjeren zakon za sve žrtve seksualnog nasilja. Ovo je definitivno poruka svim pedofilima da će ih prije ili poslije dostići ruka zakona i da će odgovarati za svoja zlodjela - ustvrdila je Marija Puh (HNS). 

Navela je podatak, koji se mogao čuti na posljednjoj tematskoj sjednici, da je godišnje 510 djece žrtve seksualnog nasilja, a njih 85 posto su djevojčice. Od svih seksualnih delikata spolno zlostavljanje djece čini 76 posto. Zastupnici su posebno pozdravili odluku o nezastarijevanju ovog kaznenog djela. Upozoreno je kako tek ali 10 posto zlostavljane djece prijavljuje zlostavljane, a da se dijete nekome povjeri zna proteći od 10 do 16 godina dok za to skupe hrabrost. 

Upozoreno je i kako zlostavljači manipuliraju i prijete djeci, a govore im i da će to "njihova mala tajna i da to svi čine". Zakonom je između ostalog predviđena zabrana obavljanja djelatnosti ili dužnosti u kojima se dolazi u redoviti odnosno neposredni kontakt s djecom za pravomoćno osuđene zbog seksualnog zlostavljanja djeteta.

Propisano je da oni koji se javljaju za rad u ustanovi, u kojoj redovno dolazi u kontakt s djecom poput vrtića, škola, centara za socijalnu skrb, sportskih klubova ili je pak riječ o poslovima dadilje, a te ustanove trebat će kao dio natječajne dokumentacije tražit će se Izvadak iz kaznene evidencije odnosno tzv. registra pedofila. Svaki slučaj zlostavljanja i iskorištavanja djece, upozorila je Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) koja je branila zakon. 

Ne bi bilo dobro kada bi politika čekala najgoru tragediju, kao što bi bila smrt uslijed takvog zlostavljanja, pa da onda reagira. Nitko i ništa žrtvama ne može vratiti ono što im je oduzeto zločinom, ali mi možemo i poboljšavamo zakone kako bi time dali do znanja da osuđujemo ova zlodjela - poručila je Petrijevčanin Vuksanović.

Njezina stranačka kolegica Željka Josić upozorila je kako je prema statistikama broj kaznenih djela spolnog zlostavljanja djece u porastu. Navela je podatak kako je u našem registru samo oko 1400 registriranih pedofila. 

- Pretpostavke su da ih je i nekoliko puta više. Smatra se da ih može biti negdje oko 10 000 - upozorila je Josić. 

Ustvrdila je i da sam zakon na papiru neće značiti ništa, ako se on ne bude provodio onako kako u zakonu piše. 

Sanja Čikotić (Most) predlaže da se povećaju kako gornje tako i donje kazne za počinitelje ovih kaznenih djela. Njezin stranački kolega Nikola Grmoja (Most) posjetio je kako se o ovoj temi raspravlja jer je Most prikupio 37 potpisa i natjerao da se ovaj zakon raspravi prije ljetne stanke. 

- To pokazuje da to nije bio prioritet Vlade ni predsjednika Sabora - kazao je.

Odgovorila mu je Petrijevčanin Vuksanović (HDZ):

- Ovo su najteži oblici kaznenih djela i to bi trebalo podrazumijevati posebnu ozbiljnost i odgovornost kad o tome govorimo. Ovo je mučna tema i ne bi se smjelo dogoditi da ona bude poligon za politička prepucavanja i političke istupe, a posebno da se neosnovanom kritikom skupljaju poeni bez da se ikada ozbiljno bavilo ovom temom - uzvratila je HDZ-ova zastupnica.  
Potpora zakonu stigla je i od SDP-a. 

- Zakon je vatrogasna mjera i za nju ćemo dati svoj glas, no i dalje smo stava da nam je potreban poseban novi zakon - poručila je Romana Jerković (SDP) koja je podsjetila kako ovom velikom problemu predugo nije davano dovoljno pažnje. Najavila je i kako će predložiti zaključak, kojim se Vlada obvezuje da izradi novi antipedofilski zakon. 

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) kazala je kako nema potrebe za novim zakonom, jer se mijenja cijela glava kaznenog zakona, koja se odnosi na ova kaznena djela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk