Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Salvini: Granicu sa Slovenijom opasat ćemo žičanom ogradom

None Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Talijanski ministar Matteo Salvini iz desničarske stranke Lega najavio je tu mogućnost u Trevigliu, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venezia Giulia.

U ironičnom obratu Slovenija, koja je uzduž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izlikom borbe protiv ilegalnih migracija, burno je reagirala na najavu talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da bi njih ta susjedna država uskoro mogla opasati žicom, piše u nedjelju Večernji list.

Podsjećaju da bi od sutra na terenu trebale početi djelovati zajedničke talijansko-slovenske granične ophodnje, iako dosad nije gotova formalna procedura njihova osnivanja.

Ako počnu s radom i ako se u roku od tri mjeseca pokažu neuspješnima i neučinkovitima, Italija će postaviti tehničke prepreke na granici sa Slovenijom, navodi dnevnik.

Talijanski ministar iz desničarske stranke Lega najavio je tu mogućnost u Trevigliu, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venezia Giulia. Osim morske fronte – problem migranata u Sredozemlju – Salvini je ovom izjavom tako otvorio i kopnenu frontu, ističe Večernji.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagirao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive. Ideju je kritizirala i talijanska senatorica slovenskog podrijetla Tatjana Rojc, kazavši da "smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Europi, a sad gradimo nove" te kako se čini da se dio Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU, dok je stručnjak za sigurnost Marjan Miklavčič upozorio da bi Slovenija mogla postati migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad.

U slovenskom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je riječ o unutarnjopolitičkoj odluci suverene države, ali i kako su im Talijani do lipnja vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period lani i na 108 stranaca.

Inače, Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog susjeda, Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendirala Schengen, piše Večernji list.

(mz)

Komentari (18)
  • Samo naši šute, umjesto da su sasuli drvlje i kamenje za žicu!

    30. 6. 2019,   11:26
  • BRAVO Gosp. Salvini !! Žica, zid , vojska na granice ! Ni jedan nije od njih pošao medju svoju braću u bogati Kuvait, Emirate, Katar , SA , a još manje ni jedan nije prešao granicu Izraela !

    30. 6. 2019,   20:32
  • Najbolje da ju staviš oko Ljubljane kao 1942.

    30. 6. 2019,   11:11